Iohannis, la reuniunea Consiliului European. Progresele și proiectul pilot pe migrație, pe agenda discuțiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României va participa joi și vineri la Consiliul European și la Summitul Euro în format extins. Progresul în privința migrației și proiectul pilot pe care îl va derula România vor fi unele dintre subiectele abordate de liderii europeni. 

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

„Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 23-24 martie 2023, la reuniunea Consiliului European de primăvară și la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Potrivit agendei șefului de stat, Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European de pe 23 martie, începând cu ora 12.30, la Bruxelles. 

„Reuniunea Consiliului European va debuta cu un dejun de lucru cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, în cadrul căruia vor fi abordate situația din Ucraina, în special securitatea alimentară și procesul de reconstrucție, schimbările climatice și demersurile în vederea îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a mai anunțat Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, „în continuare, în cadrul sesiunilor de lucru, liderii europeni vor discuta despre situația din Ucraina, cu accent pe menținerea sprijinului european pe toate palierele, inclusiv în domeniul militar în contextul deciziei recente de facilitare a furnizării de muniție pentru Ucraina”.

Situația migrației, pe agenda discuțiilor 

„Discuțiile se vor concentra, de asemenea, și pe măsurile de asigurare a competitivității UE pe termen lung și de consolidare a Pieței Unice, la 30 de ani de existență. Pe agenda reuniunii se află, de asemenea, și situația în domeniul energiei, cu accent pe demersurile de pregătire pentru viitorul sezon rece și avansarea propunerii de reformă a pieței energiei electrice”, a mai transmis Administrația Prezidențială, arătând că „este prevăzută, totodată, o informare din partea Comisiei Europene privind progresul în implementarea Concluziilor Consiliului European din februarie 2023 referitoare la migrație. În acest sens, o contribuție concretă o reprezintă și proiectul pilot agreat recent de România cu Comisia Europeană pentru valorificarea bunelor practici la frontiera cu Serbia”.

Potrivit sursei citate, „liderii europeni vor trece în revistă și ultimele evoluții în domeniul relațiilor externe, pe agendă figurând subiecte precum sprijinul pentru Turcia și Siria în contextul seismelor care au afectat cele două țări, situația din Belarus, evoluțiile recente în Dialogul Belgrad-Priștina facilitat de UE și agrearea „Acordului Windsor” între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord”.

„În cadrul Summitului Euro în format extins vor fi discutate situația economică din Uniune și coordonarea politicilor în domeniu, în vederea creșterii rezilienței economiilor europene. De asemenea, liderii vor mai aborda avansarea Uniunii piețelor de capital, precum și finalizarea Uniunii Bancare”, a mai arătat administrația.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite