Iohannis, la 147 de ani de la înfiinţarea PNL: „Timpul luptelor interne a trecut. PNL a făcut toate schimbările necesare pentru a asigura o conducere capabilă” | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la aniversarea a 147 de ani de la înfiinţarea PNL, un eveniment organizat la Muzeul Naţional Brătianu, în Argeş. Şeful statului a transmis că PNL a făcut, în ultima vreme, toate schimbările necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă şi care să aducă un succes electoral în 2024, precizând că „timpul luptelor interne a trecut”.

Destinul României moderne este strâns legat de destinul Partidului Naţional Liberal, de curajul şi înţelepciunea unor lideri vizionari, care au contribuit decisiv la reformarea societăţii româneşti. Nu trebuie să uităm că România şi-a proclamat independenţa, în 1877, în timpul marii guvernări liberale, iar fundamentul pe care s-a clădit statul român modern a fost liberalismul. Politica liberală a lui I.C. Brătianu a făcut posibilă o dezvoltare accelerată a ţării. 

Este bine ca din timp în timp să ne raportăm la istorie, pentru a înţelege de unde am plecat, ce am reuşit să construim între timp, dar şi ce mai avem de făcut pentru a ne îndeplini obiectivele”, a transmis şeful statului.

Klaus Iohannis a transmis că drumul său s-a despărţit de Partidul Naţional Liberal în 2014, când a preluat primul mandat de preşedinte al ţării, însă a subliniat că în toţi aceşti ani a rămas „mereu alături de Partidul Naţional Liberal” şi PNL alături de el. „Pentru că  ne uneşte aceeaşi credinţă puternică în valorile şi principiile liberale. Acestea ne-au ghidat calea şi cred că împreună am reuşit să facem multe pentru consolidarea democraţiei în România, pentru parcursul său euroatlantic şi pentru dezvoltarea sa”, a punctat Iohannis. 

Preşedintele a făcut referire şi la crizele pe care România le traversează încă din 2020, de la pandemia de Covid-19 la războiul de la graniţă, precizând că „indiferent de cât de greu a fost, de cât de însemnate au fost costurile electorale, un singur partid, demn de istoria şi tradiţia sa, şi-a asumat, fără ezitare, responsabilitatea guvernării – Partidul Naţional Liberal”.

Trecem prin momente când se impune să strângem rândurile şi să aducem la aceeaşi masă viziuni politice diferite

„Toate aceste provocări majore din ultimii ani ne-au determinat să luăm decizii care să aibă în vedere, în primul rând, nevoia de stabilitate. Trecem prin momente când se impune să strângem rândurile, cum se spune, şi să aducem la aceeaşi masă viziuni politice diferite, astfel încât guvernarea să reprezinte majoritatea românilor.

Acest lucru nu înseamnă însă nici pe departe renunţarea la principiile liberalismului. Dimpotrivă, premisele pe care tocmai le-am menţionat ne conduc într-o singură direcţie: România are acum şansa demarării unor schimbări cu impact pe termen lung, iar voi, liberalii, aveţi responsabilitatea de a fi nucleul acestor ample reforme care vor avea ca efect modernizarea şi consolidarea statului.

Investiţii masive în domenii strategice, precum infrastructura rutieră, spitale şi şcoli, gestionarea eficientă a banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, adaptarea, care deja a început, a sistemului de învăţământ la principiile actuale ale ştiinţelor educaţiei, toate acestea sunt proiecte concrete pe care miniştrii şi parlamentarii liberali au obligaţia să le ducă la bun sfârşit”, a mai transmis şeful statului. 

Klaus Iohannis a vorbit şi despre schimbările interne care au avut loc în PNL în ultima vreme. „Timpul luptelor politice interne a trecut, cel puţin aşa cred eu, şi cred că dumneavoastră vă doriţi acelaşi lucru. Partidul Naţional Liberal a făcut toate schimbările pe care le-a considerat necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă, care să ofere şansa unui succes electoral în viitor, mai exact în 2024. PNL are în acest moment un lider ales, domnul premier Nicolae Ciucă, cu o solidă majoritate a membrilor partidului, şi astfel suntem în situaţia pe care foarte mulţi şi-au dorit-o, ca preşedintele PNL să fie premierul Guvernului României”, a punctat preşedintele României, precizând că „prioritatea absolută este aceea de a gestiona eficient aceste crize serioase cu care ne confruntăm”.

   

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite