Iohannis, după atacurile rusești din portul Ismail: Sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război

0
Publicat:

Președintele României a reacționat în urma atacurilor rusești din apropierea României, în zona portului ucrainean Ismail. Iohannis a precizat că atacurile sunt inacceptabile și reprezintă crime de război.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

„Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război și continuă să afecteze capacitatea Ucrainei de a-și trimite produsele alimentare către cei care au nevoie, în lume”, a precizat Klaus Iohannis într-o postare pe Twitter.

Rusia a lansat în noaptea de marți spre miercuri atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa, vizând inclusiv portul Ismail, situat la granița cu România.

Potrivit autorităților regionale din Odesa, atacurile efectuate de ruși au provocat incendii la instalații portuare și la infrastructura industrială.

Guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, spune că nu s-au înregistrat victime în urma acestor atacuri.

Pe de altă parte, presa ucraineană relatează despre pagube, inclusiv în portul Ismail, unde ar fi fost vizat un depozit de petrol. Un deputat ucrainean menționează la pagube un siloz de cereale.

Portul Ismail se află la circa 15 kilometri de Tulcea și la circa 60 de kilometri de Galați. Atacul asupra portului Ismail survine în contextul sfidării blocadei instituite de ruși la Marea Neagră după retragerea lor din acordul cerealelor.

Acesta nu este primul atac asupra unui port din apropierea României. La 24 iulie, rușii au lovit portul Reni, situat lângă Galați.

Reacția lui Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat atacurile din regiunea Odesa, semnalând că reprezintă o amenințare pentru întreaga planetă.

„Teroriștii ruși au lovit din nou în porturi, cereale și securitatea alimentară globală. Toate serviciile noastre operaționale au funcționat eficient”, a declarat șeful statului ucrainean.

„Lumea trebuie să răspundă. Când porturile civile devin ținte, când teroriștii distrug în mod deliberat chiar și silozurile (de cereale, n. red.), vorbim despre o amenințare pentru toată lumea de pe toate continentele. Rusia poate fi oprită și trebuie oprită”, a reacționat Zelenski.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite