Iohannis, despre ajutorul militar dat Ucrainei: România nu va fi mai transparentă. Nu mi se pare util
0Președintele Klaus Iohannis a anunțat că țara noastră nu-și va schimba unghiul de abordare privind ajutorul militar dat Ucrainei, adică în continuare România nu va prezenta transparent sprijinul oferit statului vecin, pentru că nu e „util”, dat fiind că suntem lângă front.
„Nu, România nu va fi mai transparentă și pentru asta nici nu o să vă dau detalii cine și pe cine va antrena, dar pot să vă dau un exemplu de proiect de acest tip care mie îmi place foarte mult: este vorba despre antrenarea piloților ucraineni pe aeronave F-16, lucru care se va desfășura într-o bază din România", a spus Iohannis, întrebat dacă România va fi mai transparentă în ceea ce privește ajutorul militar direct pentru Ucraina.
Președintele a mai precizat că pur și simplu „nu mi se pare util să facem publice detalii despre ajutorul militar sau despre unde facem antrenamente cu militarii ucraineni".
„Suntem lângă front. Nu are rost să dăm date via media celor care agresează Ucraina. Aceasta este explicația, dar sigur că toate aceste măsuri sunt agreate de forurile competente și ele sunt gestionate cu foarte mare responsabilitate la noi", a conchis Klaus Iohannis.
Sprijin total pentru Ucraina
„În ceea ce priveşte reuniunea Consiliului European, care va începe în câteva minute, avem o agendă foarte densă, cu subiecte extrem de importante şi de data aceasta. Aş menţiona doar câteva din subiectele care sunt pe agendă astăzi. Cel mai important, pe departe, este iarăşi Ucraina. Eu voi insista pe urgenţa sprijinului militar şi pe necesitatea de a îndeplini angajamentele pe care ni le-am asumat, tot aici, la Consiliu. România va continua să acorde asistenţă pe toate dimensiunile, îndeosebi pe palier umanitar, militar şi în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene, sau, în sens mai larg, a produselor agricole”, a declarat Iohannis.
„Menținerea sprijinului european rămâne fundamentală și pentru Republica Moldova. Republica Moldova este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina, evident. Din vecinătatea noastră, problemele se acumulează foarte mai mult în Moldova. Voi evidenția faptul că Republica Moldova traversează o perioadă pre-electorală complexă și se confruntă cu amenințări hibride, chiar fără precedent. Și este esențial să o sprijinim. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european. În tot acest tablou complex, voi insista asupra importanței Mării Negre, zonă cu valențe multiple, după cum știm, atât pentru securitatea în sine a Europei, cât și pentru securitatea alimentară, chiar la nivel global”, a mai afirmat președintele României.