Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii privind retragerea titlului de doctor în caz de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că va cere reexaminarea Legii de aprobare a Ordonanţei prin care este reglementată retragerea titlurilor de doctor obţinute prin plagiat, liderul de la Palatul Cotroceni afirmând că legea nu oferă garanţii suficiente de integritate academică.

Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat pe 9 mai, cu 88 de voturi pentru, niciun vot „împotrivă“ şi două abţineri, proiectul de lege prin care se modifică substanţial Legea educaţiei în sensul creşterii autonomiei universitare, pasând în curtea şcolilor doctorale (universităţile acreditate să organizeze studii de doctorat) atât responsabilitatea de a acordă calitatea de conducător de doctorate, dar şi de a analiză sesizările privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmând să avizeze verdictul.   

Liderul de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis, a anunţat, joi că retrimite legea în Parlament pentru ca acesteia să-i fie aduse modificări încât să repspecte ceea ce prevedea iniţial Ordonanţa de Urgenţă.

Al treilea punct (al declaraţiei de presă - n.r.) se referă la educaţie, la „România Educată” şi la un aspect foarte concret, care a fost discutat, dezbătut în repetate rânduri. Este vorba despre doctorate şi plagiate. Rimează, dar nu fac casă bună şi a ajuns la promulgare o lege care aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

Nu voi promulga această lege, ci o voi retrimite Parlamentului, fiindcă această lege, prin modificările pe care le aduce, nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la aceste norme de integritate. În primul rând vorbim aici, evident, de plagiat.

Cred că este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale şi cred că acest demers se încadrează perfect în programul meu, „România educată". Performanţa trebuie să primeze, meritul trebuie să fie recunoscut, iar abaterile trebuie sancţionate.Vreau să punem capăt fenomenului de plagiat şi cred că pentru acest lucru avem nevoie de o legislaţie care stimulează performanţa, care asigură transparenţa, transparenţa procesului în acest caz de acordare a doctoratului, dar care clarifică foarte clar şi cum se retrage, în situaţia în care se dovedeşte că lucrarea este copiată sau plagiată, cum doriţi“, a spus Iohannis joi într-o declaraţie de presă.

Legea, mutilată de Parlament

Ironia proiectului de lege, aşa cum a trecut de Parlament, vine din faptul că exact cele două puncte ale OUG venite de la Palatul Victoria au fost eliminate, deputaţii şi senatorii amendând după bunul plac Legea Educaţiei.

Ce se schimbă în privinţă doctoratelorîn urmă acestor modificări operate de senatori: titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi. Acum, titlul de doctor se va mai acordă prin ordin de ministru, ci printr-o hotărâre a Senatului fiecărei universităţi, iar retragerea acestui titlu se face tot de către universitate. Se acordă astfel o autonomie mult crescută universităţilor, aşa cum de altfel ministrul Adrian Curaj intenţiona în luna februarie, plan la care a renunţat ulterior. 

  

 Faţă de toate modificările aduse în Cameră Deputaţilor, cea mai importantă ar vizează articolul 158, alin. 4) din Legea Educaţiei, şi stipulează că: "Evaluarea şcolilor doctorale se va face de către ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior) sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţara sau străinătate". 

  

 În formă actuală, aflată în vigoare, Legea prevede că evaluarea ARACIS se face "pe bază rapoartelor Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice referitoare la calitatea cercetării şi a rapoartelor CNATDCU referitoare la calitatea resurselor umane".

Raportul cu amendamente admise la această ordonanţa, prin care se modifică Legea educaţiei naţionale, are nu mai puţin de 23 de pagini. Modificările din Senat au venit după o serie de întreagă de modificări operate de deputaţi. Atunci, principalele critici aduse au fost legate de eliminarea unor sancţiuni. Acestea au fost reintroduse la Senat, însă într-un cadru mult modificat. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite