Iohannis a pus criza dezinfectanţilor pe ordinea de zi a CSAT: Nu am avut impresia că SRI încearcă să acopere neregului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, într-o conferinţă susţinută la Palatul Cotroceni, despre criza dezifectanţilor, despre decizia de a promulga legea achiziţiilor publice şi decizia de a retrimite legeaprivind retragerea titluluid e doctor în caz de plagiat.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

Avem un pachet de patru legi care reglementează achiziţiile publice. Astăzi am promulgat aceste patru legi. Un pas înainte în zona achiziţiilor publice. Vechea reglementare a suferit nenumărate modificări. Având un sistem de evaluare a achiziţiilor mai complex un pic, care conţine criteriul preţului cu elemente de calitate, este o chestiune pe care o găsesc bună. Trebuie să apreciez pozitiv faptul că Parlamentul a înţeles şi a trecut prin toate procedurile în aproape jumătate de an.

Un al doilea subiect este legat de sistemul de sănătate. Din păcate s-a văzut şi cu ocazia ultimului scandal public ce pagube imense pot apărea din cauza nepăsării şi a corupţiei. Am inclus elemente de Sănătate în documentul numit Strategie naţională de apărare. Am inclus pe ordinea de zi a CSAT, care va avea loc pe 27 mai, un punct destinat acestui sector. Am cerut materiale de la Ministerul Sănătăţii, de la instituţiile care au informaţii. Am cerut să vină şi cu soluţii, nu doar cu prezentarea situaţiei.

Nu în CSAT se rezolvă problema, ci se discută, se găseşte, unde sunt interconexiunile între ce face Ministerul Sănătăţii şi serviciile. Rezolvarea este la instituţiile abilitate. Politicile trebuie create la Ministerul Sănătăţii. În timpul campaniei mele electorale m-am referit la sănătatea publică şi am spus că este una dintre priorităţile mele. Pacientul trebuie să fie în centrul sistemului. Nu este un slogan!

Al treilea punct se referă la România educată. Este vorba despre doctorate şi plagiate. Rimează, dar nu fac casă bună. A ajuns la promulgare o lege care aprobă OUG 4 privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale. Nu voi promulga această lege, ci o voi trimite Parlamentului. Nu stabileşte cadrul legal care să încurajeze excelenţa şi performanţa.

Întrebări: din partea jurnaliştilor

Cătălin Tolontan: Constituţia oferă preşedintelui rolul de mediere între societate şi stat. Societatea a aflat că sunt 5% probleme, apoi că sunt 20 de judeţe, apoi că toate produsele sunt neconforme. Ultima comunicare a SRI este că au trimis 500 de informări. Ce soluţii puteţi oferi dvs. astfel încât cetăţenii să fie convinşi că SRI nu face parte din sistemul de „nepăsare sau corupţie“?

Nu am avut impresia că SRI face parte sau încearcă să acopere nereguli. Informările sunt destinate persoanelor care pot lua decizii. Anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie aceste informări sau le-au ignorat cu bună-ştiinţă. Ceea ce îmi doresc este să reparăm sistemul. Trebuie clarificate norme sau proceduri. Cred că SRI şi-a făcut datoria. A sesizat, dar unele autorităţi nu şi-au făcut treaba foarte bine. Mă aştept de la procurori să-i găsească. Informările nu sunt destinate publicului general.

22 dintre aceste informări au mers către Parchete. Înseamnă că aceste instituţii nu şi-au făcut treaba. Ce faceţi dvs. să aflaţi vinovaţii?

Şefii instituţiilor vor trebui să verifice dacă au ajuns aceste informări şi dacă au fost luate în seamă. Avem procurori noi. Aştept să-şi facă treaba.

Aţi primit informări de la SRI şi ce aţi făcut în urma primirii acestei informări?

Dacă sunt specifice pentru un domeniu ajung la consilierii care se ocupă de acest domeniu. O să cer SRI să verifice dacă unele din aceste informări pot fi securizate şi date publicului.

S-a întâmplat ca vreunul din consilierii dvs. să vă informeze?

Nu îmi aduc aminte despre vreo discuţie care s-a referit la vreun producător. În momentul în care primim informări, le citim şi ne considerăm informaţi. Preşedintele nu este un supra-Guvern. Vine o informare despre o temă X, majoritatea sunt trimise din oficiu. Dacă informarea conţine lucruri demne de ştiut în zona spitalelor, informarea merge la prim-ministru, Ministerul Sănătăţii. De fiecare dată cel care este autoritate în domeniu trebuie să acţioneze.

Sunt suspiciuni ca în spatele Hexi Pharma s-ar afla un serviciu secret, spunea Tăriceanu. Cum comentaţi?

Cu ghilimele. Daca nu am fi în campanie electorală s-ar putea să fie o afirmaţie stranie, dar o cataloghez în alte declaraţii de campanie electorală. Dacă cineva are indicii că aşa este, e obligat prin lege să dea aceste informaţii procurorilor. Daca nu o face e pasibil de o urmărire penală, de tăinuire de informaţii.

Putem vorbi de un genocid?

Trebuie să vorbim cu siguranţă de o chestiune scandaloasă şi de nevoia unei schimbari a sistemului. S-au întâmplat probabil situaţii în care pacienţii au suferit din cauza acestor probleme. Aceste lucruri sunt în curs de verificare. Important e să tragem învăţămintele care se impun.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite