Intrarea PSD la guvernare, plătită scump de PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD îşi vinde pielea scump la negocierile pentru formarea unui nou Guvern FOTO Inquam Photos / George Călin
PSD îşi vinde pielea scump la negocierile pentru formarea unui nou Guvern FOTO Inquam Photos / George Călin

PSD, o formaţiune care deţine 34% din parlamentari, ar fi dispus să intre la guvernare, însă prin primirea unui număr considerabil de funcţii, inclusiv cea de premier, la care se adaugă ministere-cheie în noul Cabinet, dar şi poziţii de top la nivel de Parlament.

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, PSD vrea în primul rând să fie formaţiunea care dă viitorul premier. O a doua pretenţie este cea referitoare la primirea a minimum opt ministere, dintre care trei sunt nenegociabile, respectiv Finanţele, Transporturile şi Sănătatea. Ministerul Finanţelor este dorit nu doar pentru că este cel responsabil de împărţirea banilor către fiecare ordonator de credite, fie că sunt autorităţi locale sau centrale, ci şi una dintre instituţiile care avizează orice act guvernamental. Portofoliile de la Transporturi şi Sănătate sunt considerate ministere cu vizibilitate, dar şi care beneficiază de resurse importante. Nu în ultimul rând, social-democraţii ar mai vrea cel puţin încă un minister cu greutate din următoarele: Interne, Dezvoltare, Fonduri Europene sau Muncă.

Surse din PSD au precizat pentru „Adevărul” că PSD vrea şefia uneia dintre Camere şi funcţia de vicepremier, cerinţele fiind valabile dacă premierul nu este social-democrat. Favorit pentru o funcţie în Parlament ar fi Marcel Ciolacu, mai ales că preşedinţia Camerei Deputaţilor e o poziţie stabilă. Odată instalat în acea funcţie, social-democratul ar putea fi cu greu înlăturat.

Marcel Ciolacu a recunoscut doar că PSD are pretenţia să dea viitorul premier, dat fiind că ar fi cel mai mare partid al unei coaliţii. În plus, liderul social-democraţilor a punctat faptul că partidul său este preocupat de luarea de măsuri rapide, nu de împărţirea de funcţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite