INTERVIU Crin Antonescu: „Dacă Guvernul asumă proiectul Roşia Montană, eu îi fac credit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Crin Antonescu, al doilea om în stat, a dezvăluit că în lupta pentru aurul de la Roşia Montană sunt angrenaţi doi coloşi financiari.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a acordat, joi, la „Adevărul Live“, primul interviu după ce a anunţat că se opune unei legi privind exploatarea aurului la Roşia Montană. Liderul PNL i-a cerut partenerului său de guvernare, Victor Ponta, să-şi asume proiectul exploatării ca premier şi să nu se ascundă în spatele Parlamentului. Preşedintele Senatului a spus direct, cu subiect şi predicat, că în spatele aurului din Apuseni se află mari interese financiare. Deşi se cântă tot mai des ruperea USL, Crin Antonescu crede că alianţa nu se va destrăma, pentru că începerea exploatării aurifere din Munţii Apuseni nu a fost angajată în pactul de guvernare. Cât despre visul prezidenţial, Antonescu este decis: va candida, cu sau fără susţinerea PSD.

„Adevărul“: Pe ce v-aţi bazat când aţi anunţat că nu susţineţi proiectul de lege privind Roşia Montană, chiar după protestele de duminică seara?

Crin Antonescu: M-am bazat pe trei lucruri. Unu: Este un proiect care angajează resurse naturale şi strategice  ale acestei ţări. Un asemenea proiect nu poate fi susţinut în condiţiile unei profunde scindări în societatea românească. Şi când am spus asta nu am avut în vedere 500 sau 1.000 de manifestanţi. Este foarte clar că există o mare scindare, că un asemenea proiect generează o respingere majoră în sânul opiniei publice. Doi: generează o uriaşă cantitate de suspiciune. Nu am greşit spunând că acest lucru, care e dovedit şi de faptul că după această declaraţie au apărut teme despre care nu se discuta: ce obligaţii are statul român şi noutatea că nu avem un vot liber în urma dezbaterii, ci un vot care stă sub securea unor grozave despăgubiri. Trei: Proiectul are fisuri pe care nu le poate substitui o voinţă politică şi un vot pur şi simplu. Aşa cum ne recomandă doamna Rovana Plumb, nu poţi să substitui prin vot politic un aviz prin excelenţă tehnic. Între timp, s-a dezlănţuit cum mă aşteptam o campanie împotriva mea şi am devenit eu subiectul de dezbatere şi nu proiectul în sine. Şi aici se spun câteva minciuni. Îmi pare rău că şi premierul a folosit un raţionament perfect fals. Nu am spus niciodată că anunţarea unei decizii din partea noastră anulează sau împiedică dezbaterea.

„UN JOC DESTUL DE PARŞIVEL“

Ce înţelegeţi din declaraţiile premierului?
Primul care a spus ce va vota până să aibă loc vreo dezbatere a fost premierul. A început un joc destul de parşivel: asocierea mea cu domnul Blaga. Dar PNL şi PDL nu au majoritate. Mi s-a întărit convingerea că premierul este absolut convins că acesta este un proiect bun, fezabil, corect. Nu înţeleg de ce nu a asumat o hotărâre de Guvern şi nu a dat acordul de mediu în baza acestei convingeri. Domnia sa doreşte să asume răspunderea aruncând o chestiune la Parlament, unde să nu spunem cine şi ce votăm, şi să iasă aşa un vot secret. Cel mai corect în asemenea moment este, aşa cum spunea şi domnia sa, că dacă vrei să iei un cartof fierbinte îl iei şi decizi asupra sa.

Sunteţi împotriva proiectului făcut de Guvern sau împotriva afacerii în sine de la Roşia Montană?
Aici este a doua încercare de mistificare. Faptul că ne raportăm într-un fel sau altul la acest proiect înaintat de Guvern nu echivalează de loc cu atitudinile noastre faţă de investitori străini. Nici măcar nu echivalează cu respingerea sine die a exploatării miniere la Roşia Montană. Eu pot să gândesc, ca parlamentar, următorul lucru: Domnule, dacă lucrurile sunt toate în ordine, şi dacă sunt aşa cum ni le spune Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), aşa cum ni le spune primul ministru, de ce nu-şi asumă Guvernul, de ce nu-şi asumă ministrul Mediului, de ce nu-şi asumă premierul acest proiect? De ce mi-l dă mie să decid? E normal să am nişte suspiciuni şi să spun că nu există garanţiile necesare. Oricâtă dezbatere parlamentară am face, nu pot eu să-mi asum acest lucru. Noi, liberalii, nu suntem ecologişti, nici în campanie electorală n-am fost, când unii erau ecologişti agresivi. Noi suntem pentru exploatarea resurselor, dar nu putem fi de acord cu orice proiect, mai ales cu unul ca acesta care are mari semne de întrebare.

„RĂSPUND MAI MULT ÎN FAŢA NAŢIUNII DECÂT ÎN FAŢA SOŢIEI“

Sunteţi acuzat că, refuzând să votaţi proiectul, faceţi un joc electoral.
Singura consecinţă electorală din această poveste ar fi ca viitorii alegători să aprecieze corectitudinea şi modul transparent de a discuta. Deci asemenea proiecte nu se fac cu declaraţii ambigue şi cu încercarea de a scoate uşor pe sub masă o anumită aritmetică. Niciodată nu poţi câştiga toate voturile spunând da sau nu. Când eşti prim-ministru, când conduci un guvern, când conduci un partid, trebuie să faci asta. Altfel, vedeţi bine ce s-a dezlănţuit împotriva mea, în plus faţă de ce era. Că m-am răzgândit de şapte, de cinşpe ori. Nu m-am răzgândit, nimeni nu poate produce o declaraţie a mea prin care eu spun că acest proiect pentru Roşia Montană va fi susţinut în forma sa. Nu! Am avut declaraţii pro industriale, pro dezvoltare, declaraţii rezervate faţă de tăvălugul ecologist care, ştiţi, cum spunea cineva despre terorism, fără nicio asimilare, nu rezolvă probleme, dar le pune. Dar nu declaraţii care să contravină deciziei pe care am luat-o acum. Eu n-am în niciun caz naivitatea să cred că într-o asemenea bătălie în care, din punct de vedere mediatic, publicitar şi de lobby inclusiv în media, poate să fie o campanie din care să câştigi voturi. Dumneavoastră vedeţi cum protestul unor oameni necăjiţi de la Roşia Montană e dirijat în mod destul de absurd ad personam, la Crin Antonescu. Parcă eu aş fi cel care, dintr-o semnătură, să rezolv sau să nu rezolv treaba.

Dar aţi fi dispus să mergeţi acolo să discutaţi cu minerii, să le explicaţi poziţia dumneavoastră?
Eu sunt dispus să merg şi să discut cu oricine. Nu sunt dispus, pentru că nu se poate, să transformăm dezbaterea aceste legi în acest moment într-o suită de negocieri cu grupuri de oameni, în condiţii extreme. Aşa cum nu sunt dispus să negociem în Piaţa Universităţii cu manifestanţii dintr-o seară, nu sunt dispus nici să mergem să negociem la gura minei un proiect de lege.

Soţia premierului Ponta s-a declarat, ferm, împotrivă şi premierul i-ar fi promis soţiei sale că nu poate să susţină acest proiect în Parlament. Şi dumneavoastră aveţi o situaţie: soţia dumneavoastră susţine proiectul.
Eu am o situaţie foarte simplă. În primul rând că opţiunile soţiei mele ca europarlamentar şi opţiunile mele ca parlamentar nu trebuie să fie aceleaşi. Nu intră în conflict de interese, fiecare are justificările lui. Soţia mea a organizat un seminar de dezbatere pe chestiunea proiectului Roşia Montană. La vremea aceea s-a dezlănţuit o furie, mai ales în presa favorabilă lui Traian Băsescu, asta e culmea, împotriva soţiei mele, care ar fi împotriva Roşiei Montane. Şi acum văd că se strigă că soţia mea este favorabilă. Soţia mea nu a avut nicio legătură nici cu lobby-ul pe Roşia Montană. A avut o poziţie onestă, fundamentală, şi bazată pe anumite argumente. Atunci Gold Corporation nu a sărit în ajutorul ei, dovadă că nu aveau niciun fel de legătură. A amesteca aici o acţiune politică perfect legitimă a europarlamentarului Adina Vălean este una penibilă. Soţia mea nu a avut nicodată nicio legătură nici cu lobby-ul Gold Corporation, nici cu lobby-ul Soros, pentru că nu putem să ne facem că nu ştim: la Roşia Montană se confruntă bani contra bani. Eu nu am promis nimic nimănui. Soţia nu m-a pus să-i promit, ca să glumim puţin. Şi dacă i-aş fi promis soţiei mele, la care ţin foarte mult, şi dacă i-aş fi promis copilului meu ceva, dar după aceea eram prim-ministru şi constatam că pentru naţiune era bine să fac altceva, îmi încălcam cuvântul faţă de soţia mea. Răspund mai mult în faţa naţiunii decât în faţa soţiei, dar, din fericire, nu am fost într-o asemenea situaţie.  Şi dacă i-aş fi promis soţiei mele, la care ţin foarte mult, şi dacă i-aş fi promis copilului meu ceva, dar după aceea eram prim-minstru şi constatam că pentru naţiune era bine să fac altceva, îmi încălcam cuvântul faţă de soţia mea.

Crin Antonescu despre rolul soţiilor în problema Roşia Montană


„Dacă Guvernul asumă proiectul, eu îi fac credit“

Va trece acest proiect prin Parlament?

Nu ştiu, pentru că se petrec lucruri ciudate. În vreme ce împotriva mea se dezlănţuie o canonadă de la PSD,în Senat, în Comisia Juridică, în Comisia de administraţie, în care PNL nu are majoritate, se dă aviz negativ unanim proiectului. Dacă pledoaria pe care premierul a făcut-o pentru proiect va fi susţinută şi în Parlament, înseamnă că PSD, cel mai mare grup parlamentar, votează „pentru“. Poate că domnul Traian Băsescu, care a susţinut cu fervoare acest proiect, îşi mai foloseşte unele vechile relaţii din PDL, se pot aduna, iar
lucrurile se joacă.

PNL, la votul în plen, va vota împotrivă?
Împotrivă, cu câteva excepţii, două-trei, parlamentarii de Alba, care vor vota aşa cum le cere alegătorii lor din colegiu.

Adică PNL votează împotrivă, mai rămâne coaliţia guvernamentală în picioare?
Eu cred că da. De ce să nu mai existe coaliţie guvernamentală? În fond, această coaliţie este construită în jurul unui program de guvernare în care nu angajam că vom face proiectul Roşia Montană, nici dimpotrivă. Nu noi am fost campionii ecologismului de conjunctură.

Sunteţi preşedintele Senatului, sunteţi beneficiar al informaţiilor pe care serviciile le trimit demnitarilor? Aţi primit informaţii despre ce se întâmplă cu Roşia Montană?
Nu, nu am primit nicio informaţie.

Dacă proiectul ăsta, din punct de vedere economic, geostrategic, este bun, nu riscăm acum să-l îngropăm din cauza unei dispute politice?
Ba riscăm. Dar cine poate să ştie dacă e bun sau nu? Cine poate să ştie dacă el îndeplineşte condiţiile pentru a i se da acordul de mediu? Că asta e problemă de ani!

Doamna Rovana Plumb.

Dacă doamna Rovana Plumb, cinstit, aşa cum n-am nicio îndoială că e, cu experţii, aşa cum pot măsura, ştiu că e bine şi că e un proiect bun, îl semnează şi-i dau drumul.

Dar ce împiedica Guvernul, dacă ei consideră că e un proiect bun, să-l pornească până acum?
Nimic. Tocmai asta e problema mea ca parlamentar. Deci, domnule, înseamnă că nu eşti sigur. Înseamnă că acolo sunt nişte mari necunoscute, nişte riscuri prea mari şi te ascunzi în luarea unei decizii.

Dacă Guvernul dă o hotărâre şi asumă proiectul, veţi fi tot împotrivă?
Domnule, dacă-l asumă mâine ca Guvern, eu le fac credit, pentru că este un guvern pe care-l susţin.

.. cu tot cu miniştrii iberali.
Sigur că da. Şi miniştrii liberali vor fi, de data asta, în situaţia de a răspunde la toate întrebările pe care le pune opinia publică. 

Cum vedeţi rezolvarea problemei în clipa asta?
Fie Guvermul, dacă e convins, face o nouă discuţie, retrage proiectul din Parlament, dă acordul de mediu şi a închis problema, fie continuă discuţia normală în Parlament. Pe care, încă o dată o spun, n-am obstrucţionat-o cu nimic. Asta e o mare minciună pe care, sigur, o repetă pentru că poate rămâne. Şi rămâne. Dezbatere în care, totuşi, la un moment dat, premierul va trebui să-şi facă pledoaria. Dacă va alege să facă o pledoarie pentru proiect, cum a făcut-o deja, a cărei concluzie să fie: „Ar fi fost excepţional, dar eu nu-l votez, pentru că am promis acasă, la Bruxelles“, e alegere domniei sale. Ca prieten politic, îl sfătuiesc să n-o facă. Aşa ceva nu se poate susţine. Toată lumea va înţelege dacă premierul pledează pentru şi votează
„pentru“.
   
Ungaria e ţara care a reacţionat după introducerea proiectului în dezbatere, spunând că Guvernul român să aibă grijă cu afacerea asta. Oare de ce-or avea atâtea preocupări legate de proiect?

Chiar dacă am o intuiţie sau o explicaţie, n-o pot face publică. Eu cred că Ungaria, ca şi alte ţări, în condiţii de competiţie nu are de ce să fie fericită dacă în România un proiect semnificativ de dezvoltare s-ar realiza.

„De ce nu vine PSD în Parlament să pledeze?“

Care a fost poziţia miniştrilor PNL în Guvern?
Eu cunoşteam destul de vag intenţia premierului de a elabora un proiect de lege, care să-l supună ratificării Parlamentului pentru a avea mai multă forţă. Într-o bună zi, am fost sunat de unul dintre colegii mei miniştri, din şedinţa de Guvern, care mi-a spus că e pe ordinea de zi proiectul Roşia Montană. Asta înseamnă că n-am avut nicio discuţia la nivelul USL sau, în privat, cu Victor Ponta despre acest proiect. L-am sunat pe premier, nu am reuşit să-l prind, era la şedinţa de Guvern, şi i-am transmis prin vicepremierul Chiţoiu rugămintea de a amâna proiectul cu încă o săptămână, ca să discutăm. Era o decizie importantă şi, de regulă, deciziile majore ale Guvernului se iau în urma unor consultări politice la nivelul alianţei. Premierul nu a fost de acord cu amânarea, proiectul a plecat. Ulteior, premierul explicându-mi că proiectul trebuia trimis, că erau nişte scadenţe, că nu se mai putea amâna, dar că discuţia va fi în Parlament. În momentul în care am început să ne uităm pe proiect, simultan cu momentul când opinia publică a explodat, am văzut tot felul de lucruri. Am avut discuţii cu Varujan Vosganian. Mi-a spus că Roşia Montană e la Ministerul Marilor Proiecte, nu la el. Am vorbit cu Lucia Varga. Mi-a spus: «Nu e la mine, acordul de mediu e la ministrul de Mediu». Singurul care a avizat, în cunoştinţă de cauză şi cu argumente, a fost minsitrul Culturii, Daniel Barbu. Dar faptul că din punctul de vedere al Ministerului Culturii proiectul este în regulă nu e suficient. Nu aspectele de patrimoniu cultural erau cele mai importante într-un astfel de proiect. Nici vorbă despre despăgubiri sau despre alte clauze.

Miniştrii liberali s-au opus proiectului?
Nu, nu s-au opus. Nu a fost o situaţie în care miniştrii liberali să se ridice în picioare şi să spună că dacă trece proiectul rupem Guvernul. Primul care a spus ce votează nu am fost eu, şi nici domnul Blaga. A fost domnul Ponta, care a spus că a trimis proiectul, iar ca deputat votează împotriva lui. Păi, dacă premierul, care ştie cel mai mult despre acest proiect, votează împotriva lui, stai să mă gândesc şi eu cum aş vota ca partid. Adică eu de ce aş vota pentru? Ce mă deranjează pe mine este că din momentul în care noi am comunicat o poziţie, nu s-a mai discutat despre proiect, ci despre Antonescu. Premierul a reacţionat ca şi cum ar fi o lovitură împotriva domniei sale, deşi am anunţat doar că votăm aşa cum votează şi domnia sa. Au venit tot felul de atacuri, de la domnul Iliescu, de la domnul Sârbu, Dragnea, de unde rezultă că PSD vrea să facă acest proiect. Dar dacă premierul vrea să-l facă, de ce nu rezolvă chestiunea la nivelul Guvernului şi scăpăm de o grijă? Dacă PSD vrea să-l facă, de ce nu vine în Parlament să pledeze? Nu poţi face ceva, ce te-ai decis să faci, prin mâna altuia. Noi, liberalii, n-am avut elementele de a ne asuma acest proiect.

Mai aveţi o relaţie bazată pe transparenţă cu Victor Ponta când dvs. nu cunoaşteţi ceea ce se întâmplă în Guvern?
Să sperăm că e un accident şi că lucrurile vor reveni la normal. Dar nu poţi încerca să faci nişte lucruri fără să îţi asumi responsabilitate. Dincolo de atacurile pe care mi
le-am atras, totuşi eu văd nişte efecte benefice ale acestei ieşiri.  Păi, n-am fi avut nicio discuţie despre despăgubiri sau păgubiri. N-am fi avut spectaculosul anunţ al desecretizării documentelor şi al aducerii lor la cunoştinţa opiniei publice. Dar oare trebuia să ies eu şi să se genereze? Adică aceste documente sunt aşa desecretizate acum în ciuda mea, pentru că am ieşit eu? Nu se fac lucrurile aşa. Nu e o dezbatere de cabinet, nu e o dezbatere între cinci jurişti sau între cinci politicieni. 

Candidează şi fără PSD

Ce strategie aveţi în condiţiile în care PSD nu vă susţine candidatura la alegerile prezidenţiale de anul viitor?
Avem un angajament politic. Nu e între noi, ci între noi şi alegători. Am pornit întotdeauna de la premisa bunei credinţe, dar asta nu înseamnă că sunt naiv. Ceea ce e important şi defineşte strategia este că eu când am asumat această potenţială candidatură, am asumat-o în faţa cetăţenilor. Că PSD va susţine sau nu candidatura mea e a PSD. Problema aceasta începe să fie din punctual meu de vedere chiar plictisitoare, dar tema pentru alegerile prezidenţiale nu este dacă PSD mă va susţine sau nu. Tema este ce fel de preşedinte vom avea, ce vor dori cetăţenii României, pentru că nu PNL sau PSD decid viitorul României. Voi candida indiferent dacă PSD mă va susţine sau nu. Nu am niciun motiv să susţin că PSD nu va respecta un angajament politic public.

Adevărul LIVE Crin Antonescu, despre Roşia Montană: „Premierul vrea tare acest proiect, dar nu doreşte să-şi asume răspunderea“

CITEŞTE MAI MULT

UPDATE FOTO Protest pe biciclete pentru Roşia Montană. Peste 2.500 de persoane mărşăluiesc spre TVR

Sub titulatura „Roşia Montană în UNESCO“, cei care se opun exploatării miniere la Roşia Montană au pornit, de la ora 16.00, într-un protest pe biciclete în Bucureşti, care s-a transformat într-un amplu marş de la Universitate, pe Bulevardul Magheru, spre TVR. La acţiune participă în jur de 2.500 de persoane, o parte protestând faţă de gazele de şist.

UPDATE FOTO VIDEO A treia zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană: peste 1.000 de oameni au fost în Piaţa Revoluţiei

Bucureştenii s-au adunat pentru a treia zi în Piaţa Universităţii la fântâna de lângă Facultatea de Arhitectură. Dacă în prima zi 4.000 de oameni au mărşăluit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, luni, Bulevardul Regina Elisabeta a fost blocat, protestatarii eliberând strada după circa şase ore de proteste.

Zgonea i-a trimis o scrisoare lui Băsescu pe subiectul Roşia Montană: „Un referendum este binevenit“

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care a arătat că este de acord cu referendumul propus de şeful statului pe tema Roşia Montană.

Băsescu, despre Roşia Montană: „Când aş primi legea la promulgare, nu aş promulga-o înainte de referendum“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că, în situaţia în care populaţia se va fragmenta pe tema Roşia Montană, nu va promulga legea înainte de organizarea unui referendum.

FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

Sute de clujeni au venit cu familiile şi prietenii ca să protesteze, în Piaţa Unirii, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti. Ei au cerut demisia miniştrilor Mediului, Culturii şi al celui delegat pentru Proiecte de Infrastructură, adică demisia Rovanei Plumb, a lui Daniel Barbu şi a lui Dan Şova. În centru, circulaţia a fost blocată aproape două ore.

Roşia Montană: Ungaria cere României să respecte reglementările europene în domeniul minelor de aur şi „patrimoniul cultural şi de mediu”

Guvernul maghiar cere ca autorităţile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât şi „bunurile de mediu şi culturale” aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană, afirmă luni două ministere de la Budapesta într-un comunicat, citat de MTI.

Primarul Clujului cere Guvernului să retragă proiectul de lege despre Roşia Montană

Primarul Clujului, totodată şi fost premier, Emil Boc, a declarat azi, 4 septembrie, într-o conferinţă de presă, că solicită Guvernului retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană întrucât este neconstituţional. Bos susţine că prin el se oferă unei companii private atribuţii de utilitate publică care trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice.

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut cu până la 17% după protestele legate de Roşia Montană

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cel mai mult din ultimele patru luni, în urma protestelor din România faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, relatează Bloomberg.

Intră în dezbatere pe blogurile adevarul.ro!

Revoluţionarii fără cauză

Piaţa Universităţii e iarăşi populată. De cu seară, până-n creierii nopţii. La fel, şi-n celelalte oraşe mari. O masă de tineri, în general, protestează. Acum, faţă de exploatarea auriferă de la Roşia Montană. Să nu vă-nchipuiţi că avem, în România, o asemenea abundenţă de specialişti în materie, care ştiu exact de ce protestează! Care să aibă informaţii ştiinţifice că e ceva putred la Roşia Montană.

Un dram de libertate în Piaţa Revoluţiei

Ora 2.12. Am ajuns acasă după cea de-a treia zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Deschid Facebook-ul şi îmi curg în news feed trei evenimente din seara asta de toamnă:

#rosiamontana: Corturile şi imperiul - un protest tânăr, cu sticle şi biciclete

"All I wanna say is that they don't really care about us!". Iar şi iar. Repetitiv. Timp de o oră. Bulevardul Elisabeta. Punctul zero al Bucureştiului. 1.000 de tineri au ocupat asfaltul, s-au aşezat pe jos şi protestează. Feţele lor ar putea fi văzute în Vama Veche, pe plaja Corbu sau în cluburile din Bucureşti. Dar ei sunt aici şi bat cu sticlele în asfalt. Sunt omogeni ca mesaj şi eterogeni ca oameni. A doua zi de #rosiamontana.

14 ani de rezistenţă arată că se poate! Continuăm împreună şi câştigăm!

Duminică seară politica a murit. Coldrexul nu a mai fost suficient guturaiului stradal. S-au adunat cu toţii în pieţe, tineri curioşi, ecologişti, universitari, hipsteri, naţionalişti, stângişti, oameni ai Domnului, etc.

Există ceva mai rău decât cianura?

Mă pregăteam să scriu despre Liberia, unde o Universitate nu a admis niciunul dintre cei 25 de mii de candidaţi, ca şi despre rata de eşec de la bacalaureatul din toamnă de la noi, când toată lumea a început să vorbească din nou despre Roşia Montană. Nu pot, de aceea, ocoli subiectul...

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite