FOTO VIDEO A treia zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană: peste 1.000 de oameni au fost în Piaţa Revoluţiei
0Bucureştenii s-au adunat pentru a treia zi în Piaţa Universităţii la fântâna de lângă Facultatea de Arhitectură. Dacă în prima zi 4.000 de oameni au mărşăluit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, luni, Bulevardul Regina Elisabeta a fost blocat, protestatarii eliberând strada după circa şase ore de proteste.
UPDATE 1.30 Au rămas în continuare mai bine de 500 de oameni în cea de a treia zi de protest. Jandarmii au fost paşnici, nu au existat incidente, lumea a continuat să ţină ritmul deja ajuns celebru - cu sticlele de plastic pe post de instrumente. Câţiva dintre cei prezenţi în Piaţă curăţau carosabilul de mucuri de ţigară şi hârtii sau gunoaie lăsate în urmă de manifestanţi.
UPDATE 23.58 Protestatarii se află în continuare pe Calea Victoriei. Unii dintre ei cântă la tobe, în timp ce alţii dansează pe ritmul lor. Pentru ora 00:00 se pregăteşte un moment de reculegere în memoria eroilor din timpul Revoluţiei române.
UPDATE 23 14 A venit o maşină de jandarmi. ”Vă rugăm părăsiţi carosabilul, acţiunea dumneavoastră constituie infracţiune. Aţi blocat o cale de comunicare”. Potrivit corespondenţilor „Adevărul”, la ora 12 noaptea, liderii protestelor vor să ţină un moment de reculegere pentru victimele căzute în Piaţa Revoluţiei.
UPDATE 23 05 Ca şi în serile trecute, cei aproape 1.000 de tineri au găsit o soluţie pentru a scăpa de cordonul de jandarmi de la Fântâna de la Universitate. Ca şi ieri, au luat-o pe lângă Facultatea de Arhitectură, au intrat prin Pasajul Victoriei şi s-au îndreptat spre Piaţa Revoluţiei, unde s-au aşezat pe jos. Urmează probabil un Occupy vreme de câteva ore.
După negocierile cu jandarmii, s-a creat de fapt distragerea atenţiei. Un cetăţean se certa pe dreptul lui de a intra la metrou şi pe bulevard, timp în care protestatarii au început să meargă spre Calea Victoriei, strigând „libertate”, spune corespondentul „Adevărul” în centrul Capitalei.
UPDATE 23.02 Protestatarii au ajuns în Piaţa Revoluţiei, unde s-au postat în jurul statuii Memorialului Renaşterii din faţa Ministerului de Interne.
UPDATE 22 56 Circa 1.000 de protestatari au ocupat Calea Victoriei.
UPDATE 22.50: Lumea a intrat în Pasajul Victoriei şi a ajuns acum pe Calea Victoriei, unde a ocupat carosabilul.
Protestatarii au luat-o prin Pasajul Victoriei, venind dinspre Fântâni şi au ocupat Calea Victoriei.
UPDATE Aproximativ 400 de oameni se află Universitate (22.30). Ritmul se ţine cu fluiere şi sticle de plastic, ca şi în zilele precedente. Mulţimea scandează "zi de zi, aici vom fi". Manifestanţii plănuiesc să menţină protestul toată săptămâna, iar în weekend se aşteaptă ca numărul de manifestanţi să crească.
Oaspeţi care au venit de la festivalul George Enescu s-au alăturat protestatarilor şi au scandat mesaje.
În acest moment (20.15), câteva sute de oameni s-au adunat în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură din Piaţa Universităţii. Oamenii scandează lozinci împotriva legii care dă liber exploatării miniere de la Roşia Montană.
Imagini de la protestele Rosia Montana din Piata Revolutiei
Luni, bucureştenii au ieşit pentru a doua zi consecutiv în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de legea care dă liber exploatării miniere de la Roşia Montană. După ce, în prima zi peste 4.000 de oameni au pornit în marş chiar pe Bulevardul Nicolae Bălcescu blocând traficul, în cea de-a doua zi, aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au strâns la Universitate. Oamenii au protestat paşnic, şi-au instalat corturi, dar accesul mai multor troleibuze a fost blocat.
Duminică, în prima zi de protest, dar şi cea mai de amploare, peste 4.000 de persoane au fost prezente la un protest de amploare împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană, manifestaţie ce a început de la Piaţa Universităţii la ora 17.00 şi s-a întins târziu în noapte. Mulţimea a rupt bariera de jandarmi înainte de ora 18.00 şi a reuşit să ocupe bulevardul Nicolae Bălcescu din Capitală, pentru câteva ore, traficul fiind blocat.
La scurt timp după ce Guvernul Victor Ponta a aprobat legea care permite exploatarea aurului şi argintului de la Roşia Montană şi a trimis-o pentru a fi dezbătută spre Parlamentul României, opinia publică ce se situează împotriva acestui proiect s-a organizat într-un grup pe Facebook.
„1 septembrie 2013 este zi de luptă împotriva cianurii şi fracturării! Facem un apel către cei care vor ieşi duminică în stradă, indiferent pentru care dintre cele două cauze: nu uitaţi că România se află acum sub asediu! Roşia Montană şi Bârladul reprezintă stâlpii de rezistenţă! Să ne facem ambele mesaje auzite, din Bucureşti la Bârlad, din Cluj la Timişoara, Braşov, Alba Iulia, Târgul Mureş, Iaşi, Bruxelles sau Viena! SOLIDARITATE!”, este descris manifestaţia pe site-ul evenimnetului.
Foto
Foto
„Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana. Potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană“, se arată în comunicatul trimis de Guvern marţi.
Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.
Cu toatea acestea însă, liderii PNL au declarat joi seara, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, că în cazul proiectului Roşia Montană va fi realizată o nouă analiză la nivelul Parlamentului, existând posibilitatea majorării redevenţei pentru exploatare.
Pe aceeaşi temă: