Guvernul va putea emite ordonanțe în vacanța parlamentară. Proiectul, adoptat de Camera Deputaților
0Camera Deputaților a adoptat astăzi proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, de la încheierea sesiunii actuale până la începerea celei de-a doua sesiuni a anului.
„Guvernul este abilitat ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2023, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de a doua sesiune ordinară a anului 2023, să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice", se arată în proiect, potrivit Agerpres.
Două dintre domeniile în care Guvernul poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţele şi economia. În acest sens, Executivul poate emite ordonanţe în privinţa rectificării bugetului de stat pe anul 2023 şi a rectificării bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, precum şi cu privire la reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.
Restul domeniilor în care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe sunt: dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, afaceri interne, sănătate, transporturi şi infrastructură, sport, cultură, cercetare, investiţii şi proiecte europene.
Parlamentul va da vot pe legea pensiilor speciale
Liderii Coaliției au stabilit ca săptămâna viitoare să fie tranșată prin vot în Plen legea pensiilor speciale, potrivit surselor „Adevărul”. De asemenea, săptămâna următoare ar urma și un plen comun pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis ca săptămâna viitoare să se dea votul pe legea pensiilor speciale și să organizeze și un plen comun al Senatului și Camerei Deputaților privind eliminarea pensiilor parlamentare, având în vedere faptul că de la 1 iulie începe vacanță parlamentară.
Premierul Ciolacu a subliniat chiar după ce a primit votul de acordare a încrederii în Parlament că legile pentru eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale parlamentarilor, vor trece de Parlament până la finalul sesiunii parlamentare.
„Până la sfârşitul sesiunii, aceste legi vor trece de votul Camerei Deputaţilor şi Senat”, a anunțat Marcel Ciolacu.