Guvernul Orban a căzut. Ce urmează: alegeri anticipate şi primari aleşi într-un tur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR a trecut de votul Parlamentului cu sprijinul lui Victor Ponta. Preşedintele Klaus Iohannis îl va desemna tot pe Ludovic Orban premier, de două ori, astfel încât să forţeze alegeri anticipate, susţin surse politice pentru Adevărul. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, deci PSD şi-a atins principalul obiectiv.

GALERIE FOTO

CITEŞTE ŞI:

Culise. Planul lui Iohannis pentru alegeri anticipate. Cum joacă PSD


UPDATE Ludovic Orban: Un Parlament dominat de forţe retrograde, cu parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea, care au călcat în picioare democraţia şi interese fundamentale ale României, a decis azi căderea Guvernului pe care îl conduc. 

Guvernul cade în picioare. Suntem mândri că am reaşezat România în rândul naţiunilor europene pe picior de egalitate, că am refăcut credibilitatea României. Suntem mândri că am refăcut mândria mediului de afaceri. 

UPDATE Marcel Ciolacu a anunţat că moţiunea de cenzură a trecut.

UPDATE Moţiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi, cu aproape 30 de voturi peste numărul necesar

UPDATE A început votul.

UPDATE Premierul Ludovic Orban: În trei ani aţi împrumutat 225 de miliarde. Pe nimic. Ca să acoperiţi găurile bugetare care le-aţi creat. Dumneavoastră vorbiţi de ordonanţe de urgenţă? Cine a dat ordonanţa 55? Nu dvs, PSD-ul? Cine a luat 500 de primari în prag de alegeri prezidenţiale în 2014? Nu i-a luat pe nimic. I-a luat prin mita din bani publici prin intermediul programului PNDL 1.

Aţi pus pe spinarea copiilor şi nepoţilor dvs credite pe care trebuie să le subvenţioneze. Nu aşa se conduce România. România se conduce susţinând investiţiile, pe cei care nuncesc, susţinând mediul privat. Vă miroase urât care provine din mediul privat. Nu vă e ruşine? Un chirurg eminent care a profesat într-o clinică privată. Îl atacaţi în absenţă. Ministrul Sănătăţii e primit în Academia Franceză de Chirurcie, ar trebui să fim mândri ca români că avem un astfel de ministur, nu să-l bălăcărim cu minciuni şi fake news-uri gogonate.

Aţi greşit când l-aţi trimis pe domnul senator care a fost ministru de Externe în timpul alegerilor prezidenţiale când s-au încălcat cel mai grosolan drepturile elctorale. L-aţi şi demis din cuza asta. Vine el să-mi zică de recomandările Comisiei de la Veneţia? Nu-i mai minţiţi pe oameni.

Apropo de ordonanţe. Se vorbeşte de funie în casa spânzuraţilor. În iunie 2017 s-au adoptat 47 de ordonanţe dacă e să ne aducem aminte de istorie.

Vă spun sincer, aţi făcut o campanie în care practic v-aţi dezis de şeful vostru promovând un fake news. E vorba de pozele pe care le circulaţi de doi ani jumate. Am să vă spun povestea. Acele poze sunt făcute în 2009 după turul doi al alegerilor prezidenţiale în care conducerea PSD a venit să mulţumească conducerii PNL, domnului Crin Antonescu, care ulterior a fost şi cel cu care v-aţi înţeles când aţi pus bazele USL-ului, nu cu mine, şi schimbul de geci a fost făcut cu următoruls cop. Preşedinţii celor două partide, domnul Antonescu şi domnul Geoană, la PSD. Domnul Antonescu mi-a cerut să ies la conferinţa de presă îmbrăcat în geaca roşie iar domnul Geoană i-a cerut lui Dragnea să iasă în geaca galbenă. După ce am probat gecile Dragnea a ieşit cu geaca galbenă. Eu n-am ieşit cu geaca roşie pentru că mi-ar fi fost ruşine toată viaţa să port geaca roşie.
 

UPDATE Florin Roman, liderul deputaţilor PNL: Moţiunea are 9 pagini, nu 8, aşa cum a înţeles un coleg care acum trei zile zgâria la uşa PNL pentru a vota împotriva lui Dăncilă. E o moţiune neserioasă. Ce o fi în sufletul oamenilor de casă când văd că după trei luni de zile de la instalarea Guvernului Orban, reprezentanţii lui Stalin şi Troţki devin la fel de cinici şi abuzivi. O să batem la locale şi la parlamentare. Abia apoi vom spune că am curăţat corpul de ciuma roşie. Cred că Dragnea se zvârcoleşte în puşcărie. Când aude că voi invocaţi Comisia de la Veneţia, cheamă SMURD-ul.  La revedere, în opoziţie cu voi!

UPDATE PMP nu va participa la vot

UPDATE Victor Ponta, preşedinte Pro România: N-am votat acest Guvern în noiembrie. Stiam că domnul Orban nu e în stare. După 3 luni văd că aţi ajuns toţi la această concluzie. Foarte bună înţelegerea să pice acest Guvern. Doar cei de la USR nu şi-au dat seama. Citez „nu înţeleg care a fost caracterul de urgenţă a ordonanţei, fără dezbateri, fără analiză, care să destabilizeze sistemul de sănătate”, spune Raed Arafat. Cu mine acum această ordonanţă m-au convins, voi vota moţiunea.

Dragă Ludovic, eu m-am operat de picior, n-am fost la o cură de dezalcolizare. Acele clinici de azi le puteţi plăti din bani publici. Succes!

UPDATE Dan Barna, preşedinte USR: Domnule Kelemen Hunor,  cât mai jucaţi partida asta a virginităţii interesate? Când o să încetaţi să mai fiţi un psd bilingv? Doar pentru că va e frică de alegeri? Pentru asta tot acest circ? Pericolul, domnule Lelemen, nu vine de la partidele româneşti ci de la obtuzitatea UDMR. Rrecunoaşteţi că aveţi o afinitate mai mare pentru PSD decât comunitatea maghiară, recunoaşteţi că sunteţi mai cinici decât corecţi. Toată România se întreabă azi dacă nu asistăm la un nou blat PNL-PSD. Daca nu rulează azi un nou episod din USL 2.

Vă invit să va amintiţi de ultimele luni despre lipsa apei calde, vouchere inutile. Poate v-aţi dorit să le uitaţi. Venind spre Parlament cum vi s-a parut aerul, traficul? Domnul Ciolacu, sunteţi mulţumit de primarul Bucureştiului? Asta ne-au adus alegerile într-un singur tur. o Capitală jefuită. Vreti să continuie aşa?

USR va vota împotriva acestei moţiuni si o va face la vedere. Votul de azi nu e un vot pentru Guvernul minoritar. Votăm pentru România.

UPDATE Victor Paul Dobre, vicepreşedinte PNL: Nu poţi să îţi permiţi să faci gaşcă Guvernul. E de neacceptat. Nu aţi înţeles nimic. Să vă fie ruşine!

UPDATE Senatorul Florian Bodog a declarat că Guvernul a ajuns să fie o gaşcă unde sunt luate decizii în interes propriu.

UPDATE Ludovic orban, premierul României: Vreţi nu vreţi sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea. Nu o să scăpaţi de stigmatul ăsta. Timp de trei ani l-aţi slugărit, aţi susţinut toate acţiunile anti-româneşti, aţi aruncat în aer România. Nu mă las judecat de voi. Aţi arătat de ce sunteţi în stare: sărăcie, dezinformare şi aţi adus doar dezolare şi imagine catastrofală la nivel internaţional.

Voi aţi emis noaptea OUG 13, „Noaptea, ca hoţii!”, ca să scăpaţi puşcăriabili, noi am adoptat OUG ca să scăpăm de prostiile voastre. 

Ne acuzaţi de ordonanţe. Noi am dat 500 de milioane de euro pentru gazul natural. Am dat ordonanţe de urgenţă după ce aţi pus pe butuci companiile de stat. ce aţi făcut trei ani? Ne cereţi socoteală pentru trei luni? Noi am rezolvat zeci de probleme. Nu dau doi bani pe afirmaţiile voastre despre de ocraţie. Voi aţi călcat în picioare drepturile fundamentale ale românilor. În 2016 eraţi travestiţi în albine şi aţi promis doar miere. Nu sunteţi decât nişte viespi.

Cel mai tare m-a mirat un lider politic că are o atitudine critică la adresa spitalelor private. dar el unde s-a operat? Nu la un spital privat? Da, la unul privat. Dar nu din România, ci din Turcia. Şi dacă Guvernul va cădea astăzi, va cădea în picioare, iar românii vor susţine proiectele noastre. 

Ludovic Orban - moţiune de cenzură. FOTO Inquam Photos/George Călin

UPDATE 12.25 Deputatul PSD Petre Florin Manole citeşte moţiunea de cenzură.


 PSD, UDMR şi ProRomânia adună, pe hârtie, suficiente voturi pentru a trânti Guvernul Orban. Mai rămâne o singură necunoscută: câţi parlamentari PSD vor trăda partidul pentru a-şi salva mandatul? Dacă moţiunea trece, se face primul pas pentru anticipate. Însă primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, deci avantaj PSD. Ca de obicei, Ponta joacă la două capete: a negociat cu Marcel Ciolacu susţinerea moţiunii, însă PSD nu are deplină încredere în fostul premnier. Dacă toţi cei 24 de parlamentari ProRomânia ar vot moţiunea, PSD ar strânge o majoritate lejeră împotriva Guvernului Orban. 

Cu câteva ore înainte de vot, PSD şi UDMR numără 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii. Aşadar, dacă cele două partide se mobilizează exemplar, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece. Toţi cei 30 de parlamentarii UDMR vor fi prezenţi în plen şi vor vota moţiunea, susţin surse din conducerea formaţiunii maghiare pentru „Adevărul“. De partea cealaltă, calcule PSD sunt mai complicate. Va reuşi Marcel Ciolacu să-i urnească la vot pe toţi senatorii şi deputaţii PSD? Potrivit sondajelor de opinie, jumătate dintre parlamentarii PSD nu vor prinde încă un mandat, prin urmare, un vot favorabil la moţiune i-ar trimite direct în şomaj. Marcel Ciolacu i-a ameninţat pe aleşii PSD că vor fi suspendaţi din partid dacă vor lipsi din plen la votul moţiunii. Or, majoritatea aleşilor PSD sunt dependenţi de partid, prin urmare e posibil să renunţe la câteva luni de mandat pentru a speră că vor primi funcţii mai mici pe plan local. Principala miză a PSD este să blocheze alegerea primarilor în două tururi, care ar decima partidul.

Marcel Ciolacu a negociat susţinerea moţiunii şi cu liderul ProRomânia, Victor Ponta, cu care pregăteşte o alianţă pentru alegerile locale şi parlamentare. Deşi în urmă cu câteva zile Ponta dădea asigurări că nu va vota moţiunea, ca de obicei, s-a sucit. Cele 20 de voturi venite de la ProROmânia ar trebui să risipească definitiv emoţiile PSD, cu condiţia ca Ponta să nu se răzgândească peste noapte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite