Guvernul a stabilit data alegerilor locale. Când ne alegem primarii şi câţi bani ne costă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a stabilit că în prima duminică din luna iunie vom alege primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni. Prima zi de campanie electorală va fi 6 mai, iar ultima - 4 iunie.

Alegerile locale din acest an,  scrutin în care vor fi aleşi noii primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni, vor avea loc în data de 5 iunie. Votul va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00. Aşadar, pare că Guvernul a renunţat la orice posibilitate de a modifica legislaţia electorală, în sensul revenirii la două tururi de scrutin. „Guvernul a stabilit data alegerilor, are hotărârile de guvern care stabilesc întregul proces. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt pe un anumit făgaş care nu cred că se mai poate întoarce. Sigur, dacă există alte elemente de constituţionalitate care pot întoarce, prin terţe decizii, aceste date, nu pot să comentez“, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Dacă vor exista cazuri de balotaj ( doi sau mai mulţi candidaţi cu acelaşi număr de voturi) sau situaţii în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat două duminici mai târziu, pe 19 iunie. Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, şi se va încheia pe 4 iunie, la ora 7.00.

Pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale din 2016, Guvernul a alocat peste 350 de milioane de lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat. Pe lângă tipărirea buletinelor de vot şi alte  costuri organizatorice, în suma alocată de la bugetul de stat  sunt  incluse şi fondurile necesare pentru a fi plătiţi oamenii din secţiile de votare şi cei din birourile electorale care centralizează voturile. „Înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 115/2015 ( n.r.- noua lege electorală votată în primăvara anului trecut), aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale“, arată Guvernul.

350.663.000 de lei este bugetul alocat de Guvern pentru organizarea alegerilor locale

Primele alegeri cu buletine scanate
În acest buget sunt prinse şi costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, o premieră pentru alegerile din România. Ce înseamnă, mai exact acest sistem? „În ziua scrutinului, în fiecare secţie de votare va exista cel puţin o tabletă electronică. Când intră în secţia de votare, alegătorul va fi îndrumat către persoana care operează tableta conectată la internet, denumită de lege operator de calculator. Această persoană îi va cere actul de identitate pentru a-i prelua codul numeric personal într-o bază de date electronică cu votanţi. Propriu-zis, actul de identitate va fi fotografiat cu ajutorul tabletei iar codul numeric personal va fi transmis automat într-o aplicaţie informatică pentru a fi verificat“, a explicat, pentru „Adevărul“, Ana Maria Pătru, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

În cazul în care o persoană încearcă să voteze de două ori, Sistemul atenţionează. În plus, Acest sistem informatic asigură o informare exactă şi în timp real cu privire la prezenţa la urne.După ce buletinul este scanat, procedura de votare este cea clasică: alegătorul semnează în lista electorală, primeşte buletinele de vot şi ştampila, îşi exprimă opţiunea în cabina de vot şi introduce buletinele de vot în urmă.

Pe 4 mai vom şti toţi candidaţii
Tot ieri, Executivul a adoptat calendarul acţiunilor din perioada electorală a alegerilor locale. Astfel, până la 26 martie vor fi desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca până la 27 martie să fie ales preşedintele BEC şi locţiitorul acestuia. Începând cu 11 aprilie 2016 până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile judeţene şi primari. După perioada în care pot fi depuse contestaţiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor.

Fără secţii speciale!
Fiecare alegător va putea vota numai în localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, la secţia de votare unde a fost arondată strada unde locuieşte. „În toate cazurile, alegătorii mai trebuie să fie conştienţi de faptul că vor putea vota numai în baza unui act de identitate valabil“, arată Ana Maria Pătru, preşedintele AEP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite