Guvernul a aprobat înfiinţarea ICR Tokyo. În prezent, singura reprezentanță din Asia de Sud-Est este la Beijing

0
Publicat:

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru,a informat la finalul ședinței de joi, 9 martie, a Guvernului, că guvernanții au aprobat înfiinţarea Institutului Cultural Român de la Tokyo. 

Înființarea a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis FOTO Shutterstock
Înființarea a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis FOTO Shutterstock

Reprezentantul Guvernului a subliniat că nu au fost aprobate și alte suplimentări de posturi pentru alte institute culturale româneşti din străinătate. Cărbunaru a menționat că urmează ca „orice alte chestiuni care ţin de alte posturi în alte zone, în care institute culturale româneşti activează, să fie discutate şi aprobate ca atare în viitor”.

Guvernul a pregătit HG-ul de înființarea a ICR Tokyo, așa cum a anunțat Iohannis la întâlnirea cu premierul nipon, zilele trecute. Opt oameni va avea România în Japonia. 

De asemenea, inițial, mai urmau să fie trimiși trei directori adjuncți la Beijing, Istanbul și Madrid.

  „În contextul cultural descris, înființarea ICR Tokyo contribuie la valorificarea acordurilor bilaterale și a formatelor de cooperare existente, sprijinirea creșterii relevanței culturii și civilizației românești în spațiul asiatic, consolidarea palierului cultural și științific aferent relațiilor bilaterale românonipone, sporind, totodată, prezența românească la evenimentele culturale majore organizate pe teritoriul Japoniei. În prezent, singura reprezentanță a Institutului Cultural Român în Asia de Sud-Est funcționează la Beijing, aceasta fiind și cea mai recentă entitate, deschisă în 2015. Deschiderea ICR Tokyo, valorificând lansarea Parteneriatului Strategic bilateral, va contribui la creșterea vizibilității României în spațiul nipon și la dinamizarea schimburilor culturale și științifice, prin promovarea informațiilor referitoare la viața culturală și academică a României”, potrivit notei de fundamentare a Guvernului. 

  „Unele institute nu au prevăzut postul de director adjunct în schema de personal conform H.G. nr. 492/2004, fiind, astfel, necesară actualizarea posturilor de conducere cu câte un post de director adjunct pentru următoarele institute: Institutul Cultural Român de la Beijing, Institutul Cultural Român de la Istanbul și Institutul Cultural Român de la Madrid”, mai arată nota de fundamentare.   

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat înfiinţarea la Tokyo a unui Institut Cultural Român, în cadrul unei vizite în Japonia, subliniind că schimburile consistente dintre teatrele şi universităţile de artă din cele două ţări arată un liant între popoare în ceea ce privește cultura.

„Cultura rămâne un liant între popoarele noastre, aşa cum o arată schimburile consistente dintre teatrele şi universităţile de artă din cele două ţări. Mă bucur să anunţăm, astăzi, înfiinţarea unui Institut Cultural Român la Tokyo”, a declarat Klaus Iohannis, după întrevederea cu premierul Japoniei, Fumio Kishida. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite