Cum a mărit Guvernul lefurile șefilor super-agenției care monitorizează companiile de stat

0
Publicat:

În ultimele zile din anul 2023, când toți erau cu gândul la sărbători, Guvernul a modificat modul cum sunt salarizați șefii super-agenției care monitorizează companiile de stat, fiind adăugată o suplimentare cu aproape 50% față de forma inițială.

Guvernul a mărit salariile celor din conducerea super-agenției de stat FOTO Arhivă
Guvernul a mărit salariile celor din conducerea super-agenției de stat FOTO Arhivă

Pe 29 decembrie, Guvernul a modificat  Hotărârea Guvernului nr. 617/2023 privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice. 

AMEPIP este condusă de un președinte și de doi vicepreședinți. Salarizarea acestora se stabilește în condițiile art. 42 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările și completările ulterioare”, arată modificarea de HG.. 

Inițial, prevederea referitoar ela salariu era următoarea: „AMEPIP este condusă de un președinte, asimilat funcției de secretar de stat din punctul de vedere al salarizării, și de doi vicepreședinți, asimilați funcției de subsecretar de stat din punctul de vedere al salarizării”. Diferențele sunt destul de mari de salarizare între o firmă și cealaltă. 

Salarizări diferite

Salarizarea unui secretar de stat este de 16.640 de lei brut (ceea ce înseamnă un net de aproximativ 10.000 de lei), în timp ce un subsecretar de stat este de 14.560 de lei brut. 

În schimb, în OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă e menționat faptul că „remunerația directorilor este stabilită de consiliul de administrație. Ea este formată dintr-o indemnizație fixă lunară și, dacă este cazul, dintr-o componentă variabilă, constând într-o cotă de participare la profitul net al societății, o schemă de pensii sau o altă formă de remunerare pe baza performanțelor”. Iar aici indemnizațiile diferă de la o companie de stat la altă companie de stat. De exemplu, la Hidroelectrica, media indemnizației a fost în 2022 de 14.400 de lei. În schimb, un membru simplu al unui Consiliu de Administrație cum e cel de la Eximbank a încasat, potrivit ultimelor declarații de avere circa 19.000 le net, nu brut. 

Însă, cu toate acestea, pentru conducera AMEPIP s-a mers pe varianta raportării la alți coeficienți, adică un coeficient de 7,4 aplicat la salariul minim pentru funcția de președinte, respectiv coeficientul 7, pentru vicepreședinți. Concret, mărirea va duce la un brut de 23.088 lei, respectiv 21.840 de lei.

Număr mai mare de posturi

Președintele pentru o perioadă de patru ani al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va fi Mihai Precup. Vicepreședinte este Victor Moraru, fost primar al orașului Amara din județul Ialomița, între anii 2000-2016, după care a ocupat un mandat de președinte al Consiliului Județean Ialomița. Cel de-al doilea vicepreședinte este Ciprian Hodja. El a fost consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului din mai 2021 – în timpul guvernării lui Florin Cîțu – până în iunie 2023, când Marcel Ciolacu (PSD) a preluat funcția de premier de la Nicolae Ciucă (PNL).

Tot în modificarea de la finalul anului numărul maxim de posturi a fost mărit de la 88 la 92 de posturi, deși Executivul caută să eficientizeze și mai mult instituțiile de stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite