Grindeanu avertizează: Trebuie să ne încadrăm în deficit. Dacă UE ne suspendă fondurile, absolut toate proiectele de infrastructură se opresc

0
Publicat:

Ministrul Transporturilor susține că pentru domeniul pe care-l coordonează fondurile europene sunt esențiale, dat fiind că toate proiectele sunt pe bani de la UE. Prin urmare, dacă Româia nu se încadrează în deficit și fondurile se suspendă apar problemele.

Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor FOTO gov.ro
Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor FOTO gov.ro

Noi, la Ministerul Transporturilor, în ultimii doi ani aproape am dublat bugetul. La finalul lui 2021 aveam 14 miliarde de lei, acum avem aproape de 30 miliarde de lei. Sunt multe proiecte și contracte semnat. Toate aceste mari investiții sunt din fonduri UE, nu e nici măcat unul cu finanțare din altă parte”, a explicat Grindeanu, într-un interviu la Digi24.

Nu-mi permit să ajungem să discutăm de eventuala suspendare a fondurilor europene sau că nu ne încadrăm în ținta de deficit, pentru că atunci toate aceste proiecte se suspendă. Nu cred că e un scenariu pe care ni-l dorim”, a continuat ministrul. Demnitarul a amintit că Ungaria a ajuns în situația în care fondurile europene au fost suspendate și că „economic lucrurile nu stau foarte bine pentru ei”, iar acest lucru este vizibil.

Problema e reprezentată de cheltuieli

Dacă UE ne taie fondurile din PNRR, la Transporturi în acest moment absolut toate proiectele rămân fără finanțare, totul se oprește. Companiie nu lucrează fără să fie plătite”, a subliniat Grindeanu.

Ministrul a vorbit și despre un avertisment al ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, care a spus că există riscul ca la final de an instituțiile să facă multe cheltuieli, iar acest lucru să ducă la o creștere bruscă a deficitului bugetar. „Într-adevăr, trebuie să fim foarte atenți”, a spus el, precizând însă că nu este vorba despre banii de investiții, ci despre alte cheltuieli.

În plan politic, Grindeanu s-a pronunțat pentru liste separate la europarlamentare. „Eu cred că fiecare dintre noi, şi PSD, şi PNL, fiind cele mai mari partide din România, având cea mai mare pondere în Parlament, astăzi, când vorbim, cred că e corect să candidăm pe liste separate, mai ales dacă vorbim de europarlamentare, când vorbim de familii europene diferite”, a mai afirmat prim-vicepreşedintele PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite