Grigore Cartianu, la Adevărul Live: UDMR vrea un ciolan. Sunt convins că vor veni la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Grigore Cartianu a analizat, la Adevărul Live, posibilităţile lui Traian Băsescu de a bloca formarea noului guvern după ruperea USL, în contextul discuţiilor dintre USD şi UDMR pe tema structurii noului Executiv.

„UDMR nu vrea un ciolănaş, vrea un ciolan. Ei au avut oameni plasaţi şi acum, au un om plasat pe locul al doilea în TVR. Gyorgy Frunda e consilierul premierului, deci au mai luat nişte poziţii prin sistem, şi-au plasat oamenii. La putere, vor ministere, secretari de stat, prefecţi. Dacă vor primi mai mult decât li se cuvine, nu sunt ei fraieri. Ei ştiu să negocieze, să maximizeze profitul. Este un şantaj reciproc. Pe de o parte, UDMR şantajează că fără ei vor fi mari probleme în Parlament“, a opinat jurnalistul Grigore Cartianu.

„Sunt convins că UDMR va veni la guvernare“, a adăugat el.

În ce priveşte declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la noul Guvern, ziaristul susţine că acesta a forţat nota, iar interpretarea Constituţiei nu îi dă dreptate.

„La povestea asta, întrebi constituţionalişti şi vezi ce zic ei. Aici, cred că Traian Băsescu nu s-a consultat. În cazul ăsta, când a fost scos PDL de la guvernare, în 2006, de către PNL, s-a schimbat compoziţia Guvernului“, a explicat el.

În acelaşi timp, Cartianu consideră că preşedintele l-ar putea proteja uneori pe premierul Victor Ponta, după cum  se raportează la acesta în cursul declaraţiilor publice. „Am impresia că încearcă să creeze o aparentă dispută, din care să iasă Ponta învingător. Predicţiile astea, când vorbim cu legea în braţe şi Constituţia în mână, nu prea merg“, a mai spus el.

„Tragedia este că Traian Băsescu dă o interpretare sinucigaşă la Constituţie. Pe Ponta poţi să-l ataci pe o mie de chestiuni puternice şi serioase. Nu iese şi ar trebui să iasă, în schimb atacă pe o direcţie falsă“, a detaliat Grigore Cartianu.

Preşedintele Traian Basescu a declarat, duminică seară, la B1 Tv, ca există „o problemă de constituţionalitate” în legatura cu noul Guvern USD - UDMR pe care Victor Ponta vrea să îl treacă prin Parlament şi există posibilitatea să conteste Guvernul Ponta 3 la CCR. 

„Nu discutăm de o remaniere - primul ministru vrea sa schimbe 3 miniştri - ci discutăm de o spargere a structurii politice care a luat peste 50% în alegeri”, a susţinut Băsescu.

În timp ce tulburările interne ocupă timpul politicienilor români, Cartianu atrage atenţia cu privire la ce se întâmplă peste graniţă, respectiv în direcţia conflictului din Ucraina. Din acest punct de vedere, jurnalistul susţine că este benefic pentru România să exprime o poziţie oficială, dar decentă.

„În privinţa mesajelor politice, România nu a fost restantă. Mesaje politice date după CSAT, mesajul de ieri al lui Traian Băsescu sunt binevenite, arată poziţionarea României ca diplomaţie şi că nu suntem impasibili la ce se întâmplă acolo, dar deciziile serioase se iau în Uniunea Europeană, nu la Bucureşti“, a explicat jurnalistul.

În continuarea aceleiaşi idei, Cartianu a vorbit despre situaţia din Ucraina, dar şi despre rolul Rusiei în escaladarea conflictului.

„Rusia e încă o putere primitivă, o putere de tip medieval. Tot ce se poate întâmpla este un nou Război Rece, unul care va dura câţiva ani. Rusia de acum nu are forţa pe care o avea Uniunea Sovietică, drept urmare Rusia lui Putin va ajunge să treacă printr-o cădere economică“, a estimat Grigore Cartianu.

Totodată, el a opinat că autorităţile de la Moscova încearcă să se protejeze cu ajutorul enclavelor de peste hotare.

„Ucraina o vor fragmenta dacă nu se ajunge la o soluţie democratică, e clar că ruşii nu vor ceda“, a adăugat el.

Totodată, Cartianu a comentat şi declaraţiile preşedintelui Băsescu referitoare la situaţia din Republica Moldova.

„Cred că doar marile puteri pot negocia în numele Moldovei, de Bucureşti nu ascultă ruşii, dar ei mereu vor să obţină ceva în schimb. Depinde Occidentul ce poate să ofere schimb, dacă poate să ofere asistenţă financiară, dar şi dacă puterea de după Putin va reveni la un curs proeuropean. Nu cred că ruşii trăiesc mai bine dacă au o armată puternică. În condiţiile actuale, să cheltuieşti pe armată nu are rost, drept urmare politica de confruntare duce la cheltuieli prea mari“,  a opinat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite