Forța Dreptei stă pe un butoi cu pulbere. Ludovic Orban refuză să demisioneze din conducere, în ciuda rezultatelor slabe
0Cresc tensiunile în partidul lui Ludovic Orban. Rezultatele slabe la alegeri și lipsa de strategie a formațiunii i-au făcut pe cei care l-au urmat pe fostul șef PNL să își regrete decizia.

Mai mulți membri ai partidului rupt din PNL sunt nemulțumiți de direcția formațiunii politice și ar fi vrut să negocieze cu liberalii o reîntoarcere. Discuții în acest sens au avut loc inclusiv înainte de alegerile parlamentare, însă conducerea PNL de atunci a refuzat. Ulterior, cu Ilie Bolojan la conducere, PNL ar fi fost dispus să negocieze în cazul în care Forța Dreptei ar fi votat pentru începerea negocierilor. Acum, Ilie Bolojan este președinte interimar până la alegerea noului președinte, iar PNL este condus interimar de Cătălin Predoiu.
Propunerea de negociere a fost respinsă în Biroul Politic al partidului Forța Dreptei la limită. Din cei 24 de membri, doi au lipsit de la ședința în care a fost luată decizia. Rămânând cu 22 de oameni prezenți, o majoritate de 12 avea să susțină începerea negocierilor cu PNL, însă Orban a reușit să întoarcă două voturi, astfel că au fost 10 membri care au votat în favoarea începerii negocierilor, 10 împotrivă și două abțineri.
Șeful de partid le-a promis membrilor rezultate care nu au mai venit, iar în urma alegerilor parlamentare i s-a cerut chiar demisia, spun surse din partid.
Forța Dreptei se confruntă cu probleme de mai mult timp. În martie 2024, aproximativ 300 de membri au părăsit în bloc formațiunea. În contextul în care votul pentru începerea negocierilor cu PNL nu a trecut, membrii nemulțumiți ar putea părăsi formațiunea individual.
Susținerea lui Nicușor Dan
Formațiunea politică, care are filiale și aleși locali în toată țara, a votat, sâmbătă, în unanimitate, susținerea lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale. Surse din partid spun ca decizia este lipsită de strategie, considerând cǎ o alianță alături de alte formațiuni sau de Nicuşor Dan ar fi dat un avânt partidului.
„Poate să vină alături de noi pentru o construcție în 2028. Oamenii vor să facă politică mai departe, dar vor să vadă un viitor. Am trecut prea multe bătălii electorale și am obținut rezultate foarte slabe, asta înseamnă că strategia noastră nu a fost bună și nu putem să continuăm. Ce să le mai spun oamenilor? La locale le-am spus o să vedeți la parlamentare. La parlamentare ce să le mai spun, o să vedeți la parlamentare, când președintele Orban s-a retras în direct din competiție”, a explicat unul dintre membrii nemulțumiți pentru „Adevărul”.
De altfel, potrivit informațiilor „Adevărul”, decizia susținerii lui Nicușor Dan nici nu a mai ținut cont de cvorum, trecând precum alte decizii, fără o opoziție față de Ludovic Orban.
Ludovic Orban a anunțat, la finalul anului trecut, înainte de turul II al alegerilor prezidențiale anulate, că o susține pe Elena Lasconi în cursă și renunță la candidatura sa. Decizia ar fi venit pe neașteptate în partid, iar membrii FD, care au aflat de la televizor, consideră că partidul a pierdut procente din acest motiv.
În scrutinul pentru Parlament, Forța Dreptei nu a reușit să atingă pragul de 5% pentru a intra în Legislativ, obținând doar 1,88%. La alegerile locale și europarlamentare a mers în alianța ADU, alături de USR și PMP, însă pe lângă cei în jur de 400 de aleși locali, formațiunea nu s-a ales și cu un europarlamentar. În Parlamentul european au ajuns un membru PMP și doi ai USR.
Exclus de PNL
Ludovic Orban a condus PNL din iunie 2017 și până în 2021. În noiembrie 2021, Biroul Executiv al PNL a decis excluderea lui Ludovic Orban într-o ședință cu scandal, locul lui fiind luat de Florin Cîțu.
La plecarea din PNL, după 30 de ani în care a fost membru al partidului, Ludovic Orban a fost urmat de o parte din liberali nemulțumiți de alianța cu PSD și o parte din membrii fideli fostului șef PNL.