Finanţarea partidelor, condiţionată de promovarea femeilor. Cum ar arăta noua împărţire a banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalele Alina Gorghiu şi Iuliana Scantei. Colaj Adevărul, FOTO Mediafax şi Inquam Photos
Liberalele Alina Gorghiu şi Iuliana Scantei. Colaj Adevărul, FOTO Mediafax şi Inquam Photos

Liberalii vor ca finanţarea partidelor să fie legată inclusiv de numărul de femei şi de tineri aleşi în Parlament şi la nivel local. PNL nu se atinge însă de prevederile care au permis să fie acordate, din 2018, sute de milioane anual formaţiunilor politice.

Alina Gorghiu şi Iulia Scântei sunt liberalele care vor să găsească o formulă prin care să determine finanţarea partidelor politice de numărul de femei alese efectiv, dar şi de numărul de tineri, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. „Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii-femei. Pentru partidele politice care promovează tineri pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii tineri”, prevede iniţiativa legislativă.

Iulia Scântei (PNL), una dintre iniţiatoare, a declarat pentru „Adevărul” că majorarea alocaţiei proporţional cu numărul de mandate pentru femei există şi în prezent, dar asta nu a obligat partidele să înscrie cu adevărat femeile pe locurile eligibile. Astfel, pentru a promova accesul femeilor în politică, proiectul de lege aduce modificări şi asupra felului în care sunt împărţiţi banii de la stat pentru formaţiunile politice. Concret, propunerea prevede acordarea a 10% din bugetul anual al partidelor proporţional cu femeile alese efectiv la parlamentare şi 5% din subvenţia anuală proporţional cu femeile alese la nivel local. „Practic, vor primi cele două procente dacă vor avea femei care au câştigat mandatul efectiv”, a explicat Scântei.

Noua împărţire

Aşadar, formula tradiţională de împărţire a banilor nu va mai fi 75% din bani acordaţi în funcţie de numărul de mandate în Parlament, iar 25% din bani acordaţi în funcţie de rezultatele la locale, când trebuie să obţină un minimum de 50 de consilieri judeţeni şi ai Capitalei, ci împărţirea pe procente va fi următoarea: 65% daţi în funcţie de numărul de mandate în Parlament, 10% în funcţie de numărul de femei alese în Parlament, 20% pentru rezultatele la locale, iar 5% pentru numărul de femei alese efectiv pentru consiliile generale şi CGMB. Tehnic, în acest amendament, iniţiatoarele leagă finanţarea şi componenta referitoare la femei.

În plus, proiectul de lege stabileşte şi destinaţia clară a banilor proveniţi de la bugetul de stat, fiind propusă alocarea a 20% din valoarea subvenţiei anuale pentru promovarea participării femeilor în politică, iar 10% din valoarea acesteia pentru  încurajarea tinerilor în procesul electoral. Potrivit Iuliei Scântei, banii ar urma să se îndrepte către organizaţiile de tineret şi de femei strict pentru proiecte care încurajează participarea lor la procesul electoral.

Ce spun PSD şi UDMR

Robert Cazanciuc, vicepreşedintele Senatului, este de părere că implicarea femeilor şi a tinerilor în politică este o idee care merită salutată, dar social-democraţii nu au o decizie clară. „Dacă PSD va susţine acest proiect sau nu, o să vedem în forurile de conducere ale partidului. Mie mi se pare o idee bună de a stimula prezenţa unui număr mai mare de femei şi de tineri în Parlament”, a declarat social-democratul, contactat de „Adevărul”. Surse din PSD au precizat că probabil partidul lor va vota iniţiativa, pentru că i-ar avantaja, fiind partidul care promovează cel mai mult femeile în funcţii.

Surse din PNL spun că liberalii sunt împărţiţi, dar vor accepta să voteze proiectul, mai ales că aşa ar arăta o viziune mai deschisă asupra implicării femeilor în politică, aspect promovat şi de Klaus Iohannis.

Liderul de grup al senatorilor UDMR, Turos Lorand, nu a dorit să precizeze dacă formaţiunea din care face parte va susţine proiectul de lege propus de senatoarele PNL, precizând însă că Uniunea promovează femeile şi tinerii în funcţiile politice. Datele nu sunt prietenoase cu UDMR. Din 29 de aleşi, doar trei sunt femei.

Calculele „Adevărul” pe actuala structură parlamentară arată că PSD ar lua 47% din banii destinaţi femeilor, PNL – 28%, iar la USR ar ajunge 19%.

Legea, modificată substanţial în 2017

Legea privind finanţarea partidelor politice a suferit o schimbare majoră în urmă cu aproape cinci ani, atunci când Parlamentul a votat propunerea senatorului PSD Marian Pavel, care prevedea alocarea subvenţiei pentru partide nu din veniturile prevăzute la bugetul de stat, potrivit legislaţiei de atunci, ci din Produsul Intern Brut (PIB). Aşadar, prin această iniţiativă, social-democratul a propus oferirea unei sume de 3-4 ori mai mari faţă de încasările totale ale statului şi a permis creşterea gradului de finanţare pentru partide. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite