Cum explică șeful UDMR nesemnarea moțiunii de cenzură: Ar fi fost un joc de imagine pentru unii şi fără niciun rezultat
0Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că o moţiunea de cenzură nu avea nicio şansă de a trânti Guvernul Ciolacu, în condiţiile în care „toată opoziţia la un loc are 40%”, iar o parte a aleșilor liberali dau dovadă de lașitate, deși solicitau sprijinirea demersului de opoziție față de Executiv.
Liderul Uniunii a explicat aspectele care au determinat formațiunea politică să nu semneze moțiunea de cenzură.
„În primul rând, am avut câteva amendamente legate de autorităţile locale şi de instituţiile de cultură - ce pot să facă autorităţile locale cu impozitele oamenilor. Au acceptat amendamentele noastre. Pe de altă parte, ei au 60% (PSD şi PNL - n.r.). Instrumentul moţiunii de cenzură este extrem de important, mai ales dacă poţi să dai jos guvernul. Pe partea opoziţiei, există cel puţin două blocuri. Pe de o parte, USR, UDMR, Forţa Dreptei şi câţiva independenţi. Şi pe partea cealaltă, într-un alt film, AUR. USR nu-şi asumă, pe bună dreptate, să semneze o moţiune de cenzură cu AUR. Toată opoziţia la un loc are 40%, n-ar nicio şansă să schimbe guvernul”, a afirmat Kelemen Hunor, în interviul pentru Prima TV, potrivit News.
„Ar fi fost un joc de imagine pentru unii şi bineînţeles fără niciun rezultat. Eu am spus că trebui să rezolv problema instituţiilor de cultură şi problema autorităţilor locale. Şi dacă reuşesc să rezolv ceea ce, din punctul meu de vedere, este mult mai important decât un joc de imagine pentru unii sau pentru alţii, oricum nu pentru UDMR, atunci rezolv o problemă şi nu semnez moţiunea de cenzură. Dacă noi nu am fi ajuns la o înţelegere, dacă Pilonul II apărea în textul legii, atunci, da, semnam moţiunea de cenzură cu toate riscurile, în sensul că era doar o dezbatere parlamentară şi fără un rezultat concret, pentru că PNL nu ar fi semnat moţiunea de cenzură”, a mai explicat fostul vicepremier.
Ajutorul a fost cerut, dar fără implicare până la capăt.
Președintele UDMR a mai punctat faptul că au venit și unii aleși liberali care au cerut UDMR să semneze moțiune de cenzură, însă ei nu ar fi ieșit din bănci să voteze.
„Am avut şi noi semnale, a avut şi Cătălin Drulă. Unii liberali mi-au spus: ”Haideţi, semnaţi, că e bine să existe o moţiune de cenzură!”. Dar la întrebarea: ”Voi veţi vota moţiunea de cenzură?”, spuneau: „Nu, că nu ne lasă să ieşim la vot„. Eu nu pot să împrumut curaj nimănui. În PNL există oameni nemulţumiţi, au existat astfel de mesaje subtile”, a conchis Kelemen Hunor.
Până la urmă, Opoziția nu a mai depus o moțiune de cenzură, însă a reușit să depună la CCR o sesizare privind proiectul de lege pe măsurile fiscal-bugetare. CCR a și dat termen pentru analiza acestui proiect de lege. Mai precis, pe 18 octombrie proiectul de lege va fi pe masa judecătorilor pentru a se pronunța asupra constituționalității sale.
Puterea a decis să meargă pe varianta angajării răspunderii pentru a nu mai fi tergiversare la nivelul procedurilor parlamentare, însă demersul tot e încetinit de sesizarea la CCR.