Opoziția se întrece în moțiuni de cenzură. Problema: nimeni nu are semnăturile necesare să o depună
0Partidele din Opoziție au anunțat nu mai puțin de trei moțiuni de cenzură. Singura colaborare probabilă este între USR și Forța Dreptei, cu șanse minime să se alăture și REPER. Cele trei partide nu întrunesc însă împreună numărul necesar de semnături, ci doar alături de AUR sau UDMR.
După ședința de plen comun din Parlament, în care cabinetul Ciolacu ar urma să își asume răspunderea pe măsurile fiscal-bugetare, Opoziția are la dispoziție trei zile pentru a depune o moțiune de cenzură, pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege.
În momentul de față avem anunțate nu mai puțin de trei moțiuni de cenzură. Adică cea anunțată de USR, cea a AUR și cea a REPER.
În timp ce Diana Șoșoacă și George Simion au reușit să colaboreze, deși în spațiul public se atacă constant, pentru a semna moțiunea de cenzură a AUR, semnată și de alți membri neafiliați, USR și REPER și-au anunțat fiecare câte o altă moțiune de cenzură. Astfel că ambele, ar putea rămâne semnate doar de parlamentarii din partid, neîntrunind numărul necesar pentru depunere.
Uniunea partidelor Opoziției pentru susținerea unei singure moțiuni de cenzură este puțin probabilă, întrucât toate formațiunile prezente în Parlament evită să se asocieze cu AUR.
Opoziția, dezbinată
Șeful USR, Cătălin Drulă, a anunțat că va ataca legea la CCR, demers pe care l-a cerut și din partea Avocatului Poporului. „Şi-a dat de două ori derogare de la legea responsabilităţii fiscal-bugetare, înseamnă: sunt şef peste ţară şi legea nu mi se aplică şi acum vine cu o nouă ordonanţă prin care o prevedere cheie din Codul Fiscal, care spune că nu se pot face modificări de fiscalitate cu cel puţin şase luni înainte şi îşi dă exceptare şi de la asta”, a declarat liderul de partid la Prima News.
La finalul lunii august, Cătălin Drulă anunța că va exista o moțiune de cenzură a tuturor „forțelor democratice din Parlament”. „Dacă va exista această asumare de răspundere, vom chema alaturi de noi toate forţele democratice din Parlament pentru o moţiune de cenzură”, sublinia Drulă.
REPER a îndemnat partidele parlamentare din Opoziție, cu excepția AUR, să semneze moțiunea de cenzură pe care a depus-o. „Vom avea la dispoziţie doar trei zile pentru a depune o moţiune de cenzură. Am văzut mai multe intenţii până acum, dar mai degrabă am văzut multe orgolii”, a transmis deputata REPER Oana Cambera,
În același timp, președintele AUR, George Simion, a făcut apel la români, în cadrul unui live pe Facebook, să solicite parlamentarilor din județele lor să semneze și să voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu.
Alegerea dintre AUR și convingerea UDMR
Dintre cele trei formațiuni, doar AUR a început să strângă semnături, iar până în prezent, celelalte formațiuni reprezentate în Parlament ale Opoziția sunt departe de a avea semnăturile necesare pentru a depune moțiunea de cenzură, dacă UDMR nu e de acord să se ralieze demersului.
Nu mai puțin de 117 semnături trebuie strânse pentru depunere, după asumarea răspunderii Cabinetului condus de Marcel Ciolacu pe proiectul de lege.
UDMR, în opoziție, dar în funcție de context
Celelalte două partide care au inițiat demersul, USR sau REPER, au nevoie de Forța Dreptei, alți aleși neafiliați, precum și de voturile AUR sau UDMR. Însă UDMR joacă tare și a reușit să convingă Puterea privind renunțarea unor măsuri care afectau autoritățile din teritoriu.
„Pentru noi, pe primul loc este de a rezolva problemele arzătoare din acest proiect și nu un joc de imagine. Eu înțeleg necesitatea moțiunii de cenzură, dar la fel de bine înțeleg și solicitarea autorităților locale, solicitarea comunităților locale, solicitarea mediului de afaceri”, a susținut președintele UDMR, Kelemen Hunor, arătând că o moțiune de cenzură ar avea în prezent șanse slabe să treacă în Parlament.
Uniunea a susținut, în ultimii ani, o singură dată o moțiune de cenzură contra unui guvern, în ianuarie 2020, când Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pe schimbarea legii electorale, în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi. UDMR e susținătoare a alegerii primarilor într-un singur tur.
De altfel, deși a părăsit Executivul, UDMR încă mai are secretari de stat în aparatul guvernamental. De asemenea are și patru prefecți menținuți în funcții: în Arad, Sălaj, Harghita și în Covasna.