Exit-poll alegeri locale 2024. Nicușor Dan câștigă Capitala cu 45% din voturi. Gabriela Firea, aleasă de 24% dintre bucureșteni
0Nicușor Dan câștigă încă un mandat la Primăria Capitalei, potrivit unui sondaj Exit-Poll realizat de CURS-Avangarde, cu 45% din voturi exprimate până la ora 20.30. Gabriela Firea s-a clasat pe locul al doilea, cu 24% din voturi, Cristian Popescu Piedone a obținut 13% din voturi, iar Sebastian Burduja a luat 10% din voturi.
La Consiliul General, potrivit datelor menționate anterior, Alianța Dreapta Unita a obținut 30%, PSD 28% , PNL 12%, AUR 10%, SOS 4%, PUSL 7%, REPER 6%.
La Sectorul 1 situația este incertă, George Tuța, candidatul PNL-PSD, și Clotilde Armand având scoruri egale, respectiv câte 41%.
Situația este similară la Sectorul 2, unde Rareș Hopinca (PNL-PSD) si Radu Mihaiu (ADU) au câte 43%.
În cadrul alegerilor locale pentru consiliul județean, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut cel mai mare număr de voturi, asigurându-și 35% din preferințele alegătorilor. Pe locul al doilea s-a situat Partidul Național Liberal (PNL), cu 28% din voturi, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și Alianța Dreapta Unită, ambele cu câte 12%. Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a reușit să atragă 5% din voturi, în timp ce formațiunile REPER, SOS și Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) au obținut fiecare câte 2%.
Aceste rezultate indică o competiție strânsă între principalele partide politice, cu PSD și PNL care domină scena politică la nivelul alegerilor locale in 2024.
La ora 22:00, prezența la urne în Municipiul București era de 41,3%, cu 747.243 de cetățeni care au votat la alegerile locale din 2024 din cei peste 1,8 milioane de alegători înscriși pe listele permanente și complementare.
Duminică, 9 iunie românii au ales autoritățile locale: primarul general al Capitalei, preşedinţii de consilii judeţene, membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau ai consiliilor judeţene, primarii localităţilor/ primarii de sectoare ale Capitalei, precum şi membrii în consiliile locale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, cât și reprezentanţii în viitorul Legislativ European. Secțiile de votare sunt deschise de la 7:00 la 22:00.
Biroul Electoral Central a acreditat trei institute pentru a efectua sondaje de opinie la ieșirea de la urne la nivel național în ziua alegerilor locale și europarlamentare 2024. Aceste sunt Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS), Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde și Sodiso Research SRL, conform Europa Liberă.
Programul secțiilor de votare pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024 a început la ora 7:00 și s-a încheiat la ora 22:00. Însă, a putut fi prelungit până la ora 23:59, în cazul în care președintele secției de votare a constatat că în interiorul sau în imediata apropiere a secției de votare mai erau persoane care nu au reușit să voteze. Apoi, sistemul electronic de înregistrare la vot se închide automat.
În cadrul alegerilor locale 2024, românii au avut posibilitatea de a vota în secția de votare corespunzătoare domiciliului sau reședinței lor.
La ora 16:30, prezența la vot pentru alegerile locale 2024 la zeci de secții de votare din 14 județe ale României a depășit deja 100%. Această prezență extrem de ridicată în respectivele secții se explică prin numărul mare de alegători înscriși pe listele suplimentare.
Potrivit datelor anunțate de Biroul Electoral Central, prezența la urne la alegerile locale de duminică a fost de 50% până la ora 22:00.
Duminică, prezența la urne pe țară la alegerile europarlamentare a fost de 52,38% până la ora 22:00, conform datelor anunțate de Biroul Electoral Central.
Pentru alegerile locale din acest an, 207.389 de candidaturi au fost înscrise, cu 20% mai puțin față de acum patru sau opt ani, conform raportului realizat de Expert Forum. Din acestea, 11.386 sunt pentru funcțiile de primari, cu 9.776 candidați în mediul rural și 1.610 în mediul urban. Cel mai tânăr candidat a avut puțin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, 100 de ani.
Anul acesta, în România, se desfășoară toate tipurile de alegeri - europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale (cu două tururi de scrutin).