Ultima zi de campanie electorală. Duminică, românii își aleg reprezentanții pentru autoritățile locale și pentru Parlamentul European
0Vineri, 7 iunie, este ultima zi de campanie electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale. Duminică, românii cu drept de vot își vor alege reprezentanţii în viitorul Legislativ European, cât şi autorităţile locale - primarul general al Capitalei, preşedinţii de consilii judeţene, membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau ai consiliilor judeţene, primarii localităţilor/ primarii de sectoare ale Capitalei, precum şi membrii în consiliile locale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.

Timp de aproape o lună, începând cu 10 mai, cei peste 200.000 de candidați au încercat să atragă voturile cetățenilor.
În urmă cu patru ani, campania electorală pentru alegerile locale a fost marcată de măsurile de combatere a pandemiei de COVID. În acest an, campania pentru alegerile locale a fost dominantă, eclipsând campania pentru alegerile europarlamentare, având în vedere că s-au desfășurat simultan. Un aspect neobișnuit a fost colaborarea dintre cele două partide din coaliția de guvernare - PSD și PNL - care au prezentat o listă comună de candidați pentru Parlamentul European, dar au avut candidați separați în multe dintre funcțiile importante din administrația locală, inclusiv pentru Primăria Capitalei, relatează Agerpres.
Toni Greblă, Președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat recent că pentru alegerile europarlamentare s-au înscris în cursa electorală 494 de candidați. Dintre aceștia, 167 sunt femei, ceea ce reprezintă 33,81% din total. Biroul Electoral Central a confirmat că 12 formațiuni politice și alianțe electorale, împreună cu patru candidați independenți, vor participa la scrutinul europarlamentar. România va trimite în Legislativul European, după alegerile de duminică, un total de 33 de reprezentanți.
În plus, pentru alegerile locale din acest an, au fost înscrise 207.389 de candidaturi, un număr cu 20% mai mic față de acum patru sau opt ani, conform raportului realizat de Expert Forum pentru alegerile locale din 2024. Şeful Autorităţii Electorale Permanente a precizat că pentru funcţiile de primari candidează un număr de 11.386 de aspiranţi, dintre care 9.776 în mediul rural și 1.610 în mediul urban.
Cel mai tânăr candidat care concurează în alegerile programate pentru data de 9 iunie are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, "seniorul candidaţilor", are 100 de ani.
Campania electorală se va încheia sâmbătă dimineaţa, la ora 7:00.
Anul acesta, în România, se desfășoară toate tipurile de alegeri - europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale (cu două tururi de scrutin).