Europarlamentarul Siegfried Mureșan susține că ideea „mini Schengen” este o copilărie. Comisia Europeană nu comentează propunerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE, a declarat, luni, că ideea ridicării controalelor la frontiera terestră între Bulgaria, România şi Grecia „este o copilărie” și că pune în pericol aderarea completă la spațiul Schengen. Comisia Europeană a refuzat să comenteze în legătură cu această propunere care a fost făcută de mai mulţi politicieni din cele trei ţări într-o scrisoare adresată ministrului grec al migraţiei şi azilului Dimitris Kairidis, relatează BTA.

Semnatarii cred că un „mini Schengen” va eficientiza colaborarea în cadrul UE Foto: shutterstock
Semnatarii cred că un „mini Schengen” va eficientiza colaborarea în cadrul UE Foto: shutterstock

"Cu siguranţă nu vom face comentarii despre conţinutul unei scrisori care nici nu ne-a fost adresată şi pe care nici nu am văzut-o. Funcţionarea Schengen, rolul sau partea Schengen care se aplică în prezent României şi Bulgariei este foarte bine cunoscută, adaptările la ceea ce a fost agreat de toate statele membre sunt de asemenea foarte bine cunoscute - aceasta este situaţia în care ne aflăm, nu vom face speculaţii despre nimic care ar putea depăşi asta până când vor fi luate alte decizii. Aşa cum ştiţi foarte bine, măsurile care au fost luate au necesitat ceva timp şi au presupus negocieri între statele membre şi astfel suntem acum într-o nouă situaţie care a relaxat controalele frontaliere până la un punct pentru anumite tipuri de călătorii către restul Uniunii Europene'', a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer, conform Agerpres.

Colega sa Anitta Hipper a adăugat că "la finalul anului trecut, practic pe 30 decembrie, Consiliul a convenit cu unanimitate cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen''. ''Este o realizare uriaşă şi salutăm faptul că Bulgaria şi Romania vor începe să aplice acquis-ul Schengen integral de la 31 martie (pentru frontierele aeriene şi maritime, n.red.). Ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime va avea loc la 31 martie şi acesta ca urmare a muncii foarte intense depuse de România şi Bulgaria şi de asemenea datorită angajamentului şi deciziei lor politice'', a spus Hipper.

Eurodeputat român: „Nu vrem să aderăm la un Schengen ipotetic”

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE, Siegfried Mureșan a susținut că această propunere "este o copilărie” .

"România vrea să adere pe deplin la spațiul Schengen, nu vrem să aderăm la un Schengen ipotetic, cu Bulgaria și Grecia. Această inițiativă este o copilărie și cred că pune în pericol aderarea completă la spațiul Schengen pe care România și-o dorește. Certitudinea e că la finalul lunii martie vom adera la spațiul Schengen cu aeroporturile și cu traficul maritim. Din aeroporturile din România au călătorit spre Uniunea Europeană sau înapoi 12 milioane de oameni. Eu spun că sunt mulți. Toți acești oameni, începând cu luna martie, nu vor mai trebui să arate pașaportul la frontieră. Este un prim pas, important, este depășirea blocajului și veto-ului pe care l-am înregistrat din partea Austriei anul trecut și este un pas spre aderarea efectivă", a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan, la DIGI 24.

Întrebat dacă crede că toamna 2024 ar putea fi un posibil termen pentru aderare la Schengen cu frontierele terestre, eurodeputatul Siegfried Mureșan a precizat: „În ultima jumătate de an s-au căutat și s-au găsit deja soluții, prin negociere, prin dialog între România, Bulgaria, Comisia Europeană și Austria, s-a găsit soluția de a adera cu aeroporturile și cu frontiera maritimă acum, în luna martie. Sunt convins că aderarea cu aeroporturile va convinge Austria că niciuna dintre persoanele care solicită ilegal azil în Austria nu a trecut prin aeroporturile din România.”

Mureșan a adăugat că o discuție despre aderarea cu frontiera terestră la Schengen va putea avea loc abia din a doua parte a anului.

„De aceea spun următorul lucru, să așteptăm să aderăm cu aeroporturile, să evaluăm, să dăm și austriecilor șansa să vadă că e așa cum am spus noi, nu cum au spus ei, adică aderarea noastră nu e un pericol pentru ei, ci dimpotrivă, aduce mai multe securitate pentru Schengen și cred că în a doua parte a anului putem avea o discuție și despre aderarea cu frontiera terestră", a afirmat europarlamentarul.

Cerințele din scrisoarea comună trimisă ministrului grec

Eurodeputaţii Vlad Gheorghe, Dacian Cioloş (România) şi Georgios Kyrtsos (Grecia) şi parlamentarul bulgar Daniel Lorer i-au trimis o scrisoare comună ministrului imigraţiei şi azilului din Grecia în care îi recomandau acestuia să propună, în cadrul reuniunii informale a miniştrilor justiţiei şi afacerilor interne desfăşurate joi şi vineri la Bruxelles, ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria şi Grecia.

Semnatarii au adus în atenţia ministrului Dimitris Kairidis mai multe argumente pentru care consideră că acest apel este oportun şi prin care solicită ridicarea controalelor cât mai rapid.

"În primul rând, din 2011, Comisia Europeană reiterează sistematic că Bulgaria şi România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen. În al doilea rând, Parlamentul European a emis numeroase rezoluţii şi rapoarte prin care solicită aderarea deplină la Schengen, care au fost susţinute de majoritatea absolută a Camerei'', susţineau semnatarii scrisorii.

Un alt argument prezentat de ei este acela că reprezentanţii sectoarelor turismului grec şi HORECA cer ridicarea controlului la frontierele terestre pentru a facilita sosirea turiştilor români şi bulgari în Grecia. Aceasta ar deveni un factor foarte important al dezvoltării economice, în special în părţile de nord ale Greciei, cu condiţia ca graniţa terestră să devină complet deschisă înainte de perioada estivală.

În al patrulea rând, în momentul de faţă controalele la frontierele terestre dintre cele trei ţări care se află oficial în spaţiul Schengen aduc încă pierderi uriaşe companiilor de transport şi turiştilor, în ceea ce priveşte costurile de călătorie, câştigurile financiare ratate şi timpul. Acesta este un factor pe care nu-l putem subestima în contextul crizei economice şi inflaţiei fără precedent.

''În al cincilea rând, ridicarea frontierei ar îmbunătăţi imediat parametrii de mediu ai zonelor în cauză, contribuind astfel la obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2, a poluării aerului şi a bolilor conexe", se menţiona în scrisoare.

De asemenea, cei patru aleşi sunt de părere că punerea în aplicare rapidă şi decisivă a propunerii va spori încrederea reciprocă existentă între cele trei state membre şi va creşte eficienţa colaborării lor în cadrul UE.

''Această propunere răspunde nevoilor cetăţenilor şi este responsabilitatea noastră să depăşim dificultăţile şi să oferim cetăţenilor ţărilor noastre beneficii maxime pe baza relaţiilor de bună vecinătate", mai afirmau semnatarii scrisorii adresate ministrului grec.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite