Vacanțe în Grecia fără controale. Propunere: Schengen regional între Grecia, România și Bulgaria

0
Publicat:

Turiștii români și bulgari ar putea scăpa de cozile lungi de la granița dintre Bulgaria și Grecia, dacă propunerea înaintată de un grup de europarlamentari ministrului imigrației și azilului din Grecia de a ridica controlul la frontiera terestră Schengen dintre Grecia, România și Bulgaria va fi acceptată. 

Propunere de Schengen regional între România, Bulgaria și Grecia - Foto AFP
Propunere de Schengen regional între România, Bulgaria și Grecia - Foto AFP

Europarlamentarii români Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, alături de europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos și parlamentarul bulgar Daniel Lorer au fost cei care i-au propus ministrului grec al imigrației și azilului ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria și Grecia, după cum a precizat Dacian Cioloș. 

Grupul de demnitari a alcătuit o scrisoare comună în care îi cer oficialului grec să propună măsura în cadrul reuniunii informale a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne, care se desfăşoară joi, 25 ianuarie. 

Nu ne permitem să ne amăgim cu victorii deșarte și cu drepturi îndeplinite pe jumătate, indiferent de laudele lui Marcel Ciolacu. Împreună cu aleși la nivel european și național din România, Bulgaria și Grecia, am trimis o scrisoare oficială către ministrul Imigrației și Azilului din Grecia, în care îi propunem să solicite ridicarea controalelor la frontierele terestre Schengen la intrarea în Grecia pentru români și bulgari. O poate face la Consiliul JAI care are loc, azi, la Bruxelles. Aceasta este, de altfel, și o cerere a patronatelor din turism din nordul Greciei pentru guvernul de la Atena. Atâta vreme cât nu avem un calendar clar pentru aderarea la zona Schengen cu granițele terestre, este de datoria noastră să menținem subiectul pe agenda europeană.”, a transmis Dacian Cioloș prin intermediul unei postări pe Facebook. 

Controlul ar fi ridicat la frontiera terestră pentru a facilita intrarea turiștilor români și bulgari, având în vedere numărul mare de oameni din aceste țări care aleg să vină cu mașina în Grecia.

Europarlamentarii aduc mai multe argumente în favoarea propunerii, cum ar fi „dezvoltarea economică în părțile de nord ale Greciei”, dar și „pierderile uriașe ale companiilor de transport și turiștilor, (...) și câștigurile financiare ratate și timpul” din cauza cozilor de mașini de la frontierele dintre Grecia și Bulgaria.  

Mai mult decât atât, aceștia spun că „ridicarea frontierei ar îmbunătăți imediat parametrii de mediu ai zonelor în cauză, contribuind astfel la obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2, a poluării aerului și a bolilor conexe”, potrivit scrisorii citate de Știrile Protv. 

De altfel, grupul de demnitari subliniază că „din 2011, Comisia Europeană reiterează sistematic că Bulgaria și România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen”.  

La rândul său, Dacian Cioloș adaugă : „Faptul că România a acceptat toate condițiile Austriei pentru aplicarea parțială a unui drept pe care îl avem de 13 ani face acest lucru mai dificil. Statele membre sunt dornice să treacă peste episodul Schengen și să se ocupe alte subiecte. Dacă nu acționăm, noi guverne recalcitrante din UE vor continua să ne țină la ușă încă 13 ani de acum înainte. Cât timp guvernanții noștri nu sunt în stare să negocieze și să obțină un calendar clar pentru aderarea deplină la Schengen, orice pas intermediar este binevenit.” 

Totodată, cei patru politicieni sunt de părere că „punerea în aplicare rapidă și decisivă a propunerii va spori încrederea reciprocă existentă între cele trei state membre și va crește eficiența colaborării lor în cadrul UE. Această propunere răspunde nevoilor cetățenilor și este responsabilitatea noastră să depășim dificultățile și să oferim cetățenilor țărilor noastre beneficii maxime pe baza relațiilor de bună vecinătate”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite