Emil Dumitru: Românii își vor putea transforma PFA-ul în firmă fără a pierde istoricul societății
0Deputatul Emil Dumitru a depus un proiect de lege care prin care vrea ca persoanele care desfășoară activități economice prin intermediul unor PFA-uri, întreprinderi individuale sau întreprinderi de familie vor putea să transforme aceste persoane fizice înregistrate fiscal în persoane juridice.

„Aceste entități economice funcționează pe baza unor reguli fiscale similare, sunt înregistrate la Registrul Comerțului, au cod unic de înregistrare și în unele cazuri sunt plătitoare de TVA. În cazul în care doresc să se extindă, acești mici antreprenori sunt obligați de legislația actuală să-și închidă forma de organizare și să deschidă o firmă care însă nu preia istoricul vechii asociații. Se pierde astfel istoricul fiscal, istoricul bancar dar și relațiile comerciale construite de-a lungul timpului. Proiectul îi ajută pe acești mici antreprenori să-și dezvolte liniar afacerea fără a avea de suferit din cauza birocrației. Printre beneficiile acestei modificări se află faptul că micii antreprenori care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor vor putea face trecerea către SRL fără a fi obligați să returneze întreaga sumă primită”, arată Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, potrivit unui comunicat de presă.
Emil Dumitru, care a inițiat proiectul alături de senatorul Ciprian Pandea, arată că astfel se consolidează capitalul românesc. „Acest proiect liberal își propune să ajute la creșterea micilor afaceri românești și la dezvoltarea capitalului românesc. Economia României are nevoie de cât mai mulți români antreprenori, care prin munca lor să contribuie la bunăstarea lor, a familiilor lor și a bugetului României”, mai explică liberalul.
Bonificație de 3%
De altfel, tot în zona economică liberalii, printre care Nicolae Ciucă, Bogdan Huțucă și alți trei colegi colegi, au depus proiectul de lege pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Mai exact, se referă la o serie de bonificații pentru contribuabili, respectiv de 3% din suma datorată la stat, dacă se îndeplinesc o serie de condiții, așa cum sunt prevăzute la forma inițiatorului:
„În condițiile în care mediul economic reacționează favorabil la stimulente și bonificații fiscale, iar o parte importantă a operatorilor economici din România face eforturi semnificative pentru a se încadra în termenele legale de plată a obligațiilor fisccale, este firesc ca toți contribuabilii care nu înregistrează obligații fiscale restante și și-au plătit obligațiile fiscale la termen, în anul anterior, să fie stimuați/încurajați să continue o conformare fiscală ridicată”, susțin inițiatorii în expunerea de motive.
Prin urmare, autorii proiectului propun ca „toți contribuabilii buni-platnici, plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipată până la termenele scadente și care la data de 1 ianuriae 2024 nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consilidat, să beneficieze de o bonificație de 3% exclusiv pentru realizarea de investiții prevăzute în Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărâre a Guvernului, respectiv: grupa 1 - Construcții; Grupa 2 - Instalații tehnice, mijloace de transport, animale și plantații, precum și pentru susținerea învățământului profesional-dual”