PSD, proiect pentru interzicerea comercializării cărnii sintetice obţinută din celulele de la animale

0
Publicat:

Mai mulţi parlamentari PSD au depus un proiect de lege care prevede interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Comercializarea cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piaţa internă”, prevede proiectul intutlat ”Legea cărnii şi a produselor din carne”, inițiat de 7 parlamentari PSD, potrivit Agerpres. La fel şi produsele culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică.

O altă prevedere este obligația producătorilor de a include pe eticheta produselor de carne preţul de achiziţie din piaţa internă sau externă. Atfel, potrivit sursei citate, „eticheta va cuprinde codul QR, cât şi preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă”. 

„Produs românesc” din carne înseamnă „carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România”, mai arată proiectul, interzicând folosirea sintagmei, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile.

„Produsele de carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie. Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se vor comercializa într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de produsele din carne autentice (...), cu informare explicită către cumpărători a conţinutului acestor produse”, mai arată proiectul. 

mai prevede actul normativ.

De asemenea, prevederilor vor fi aplicate și „în cazul meniurilor şi reţetelor mâncărurilor de pizzerie, de fast-food şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat produse de bază cu adaos de ingrediente”.

„Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. Dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face către importator sau distribuitorul produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană şi din ţările terţe”, mai stabileşte actul normativ.

În cazul modificării informaţiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancţionat în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Proiectul prevede şi sancţiuni cu amenzi între 20.000 lei şi 150.000 lei pentru nerespectarea prevederilor.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor va fi făcută de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională, Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cu atribuţii de control în domeniu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite