După revocarea Avocatului Poporului, Ciolacu propune sancţiuni pentru cei care încalcă cu bună ştiinţă Constituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu FOTO: Arhivă
Marcel Ciolacu FOTO: Arhivă

Marcel Ciolacu a anunţat că, după decizia Curţii Constituţionale cu privire la hotărârea Parlamentului de revocare a Avocatului Poporului, va avea un proiect de lege pentru modificarea Codului penal. Social-democratul propune ca orice încălcare a Constituţiei cu bună ştiinţă să fie încadrată la abuz în serviciu şi să fie sancţionată ca atare.

„Vorbim de încălcarea Constituţiei şi o să vin cu o propunere legislativă foarte clară. Când încalci Constituţia cu bună ştiinţă se numeşte abuz în serviciu şi să fie sancţionat de Codul penal. Aştept decizia CCR în ceea ce ce priveşte Avocatul Poporului, pentru că nu se poate să vii cu o ordonanţă cum e cea pe alocaţii, ştiind că te-au informat toţi că e decizia CCR, că încalci Constituţia dacă vii cu o ordonanţă, atâta timp cât este o lege în circuitul parlamentar. Cum să vii cu ordonanţă? Să vii să încalci cu bună ştiinţă Constituţia”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni la TVR 1. 

Curtea Constituţională urmează să dezbată marţi sesizarea PSD cu privire la hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Pe lângă sesizarea făcută la Curtea Constituţională, PSD a trimis adrese către Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi toate celelalte organisme internaţionale prin care le-a semnalat că reprezentanţii coaliţiei de guvernare atacă statul de drept în România.

Pe 16 iunie, Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, într-un plen reunit, proiectul de hotărâre pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.  

Totodată, Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului, într-o scrisoare transmisă la o zi de la votul din Parlament pe această temă.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat, cu majoritate de voturi, miercurea trecută aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să fie în funcţia de Avocat al Poporului. Acesta este lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a fost propus pentru această poziţie de către UDMR şi este susţinut şi de PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite