Dumitru Iliescu: În 2008, SRI a făcut presiuni asupra PSD pentru numirea lui Oprea la Ministerul de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Iliescu  FOTO Inquam Photos
Dumitru Iliescu  FOTO Inquam Photos

Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a continat, marţi, audierile, fiind convocaţi senatorul PSD Robert Cazanciuc, fostul senator Cătălin Voicu, fostul şef al SPP Dumitru Iliescu şi fostul senator Gigi Neţoiu. Aceştia, la fel ca şi ceilalţi audiaţi, au prezentat propria variantă a modului cum au perceput alegerile din 2009, fără a aduce informaţii care să aducă un plus faţă de ceea ce se ştia deja.

UPDATE Cătălin Voicu: Veneau pe fluxul de date din teritoriu că în ţară se produc lucruri extrem de ciudate. Explic. Prefecţii şi subprefecţi au fost surprinşi conducând maşini cu peroane duse la vot. Sesizările venite din teritoriu cred că erau în număr de 12.000.

În momentul în care procesele verbale au ajuns la punctul central, aceste procesele au fost inversate. Una era pe fluxul de informaţii, alta la centru. Ele au fost depuse la BEC, la CCR, la Justiţia română.  Cred că nu e lucru mai grav decât a înfrânge voinţa unui electorat.  

Pe mine s-a experimentat când am fost reţinut. Am fost luat de persoane care aveau arme de foc, maşina mi-a fost sechestrată, şoferul a fost şi el audiat. 

UPDATE A început audierea lui Cătălin Voicu. Acesta e audiat având în vedere că a fost în echipa de campanie a lui Mircea Geoană.

Cătălin Voicu FOTO Inquam / George Calin

Catalin Voicu FOTO Inquam / George Calin

UPDATE Generalul în rezervă Dumitru Iliescu, fost şef al SPP în anii 90 şi fost consilier al lui Mircea Geoană, a declarat marţi în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că a avut informaţii că SRI a făcut, în 2008, presiuni asura PSD pentru a-l numi pe Gabriel Oprea la conducerea Ministerului de Interne în Guvernul PSD – PDL.

„A venit o informaţie că se încearcă ca Ministerul de Interne să treacă la PDL. Conducerea PSD n-a acceptat aceasta chestiune şi după negocieri intense au obţinut conducerea MAI. În această situaţie, mi-au sosit informaţii ulterior că cei din conducerea SRI au făcut presiuni asupra unor membri ai PSD-ului, mă refer la cei din conducerea PSD-ului, ca la conducerea acestui minister să fie numit domnul Oprea. Şi aşa s-a şi întâmplat”, a declarat Dumitru Iliescu.

El a susţinut că demiterea lui Oprea de la MAI a fost făcută de PSD după ce acesta numise secretarii de stat fără consultarea liderului partidului, Mircea Geoană, şi în urma unei înţelegeri cu preşedintele Traian Băsescu.

„Dar ce legătură are această chestiune cu alegerile din 2009? Are o legătură foarte mare pentru că exista un plan bine pus la punct care s-a făcut şi în 2013 în decembrie pentru alegerile din 2014 care şi el a fost foarte bine conturat - acest plan în vederea susţinerii preşedintelui de la acea perioadă ca să poată sa câştige din nou alegerile în 2009”, a mai spus Dumitru Iliescu.

UPDATE Gigi Neţoiu, fost senator UNPR: Sunt prieten cu Gabriel Oprea dinainte de 1989. Dar în acea seară eram la Craiova, nu la Gabriel Oprea acasă. 

Gigi Netoiu FOTO Inquam / Octav Ganea

Gigi Neţoiu FOTO Inquam / Octav Ganea

Aţi participat la alte întâlniri cu cei menţionaţi de domnul Oprea?

Neţoiu: În afară de domnul Oprea şi domnul Iordănescu nu m-am întâlnit cu nimeni dintre cei pomeniţi de Dan Andronic. 

Aţi discutat cu domnul Oprea despre alegeri?

Sigur că da. Am fost membru fondator al UNPR. 

UPDATE Robert Cazanciuc: În 2009, eram secretar general în MAE, perioadă în care am participat la mai multe alegeri. Din perspectiva MAE, lucrurile erau foarte clare: se referă strict la responsabilităţi de ordin tehnic, oragnaizatoric, orice altceva ţinând de Biroul Electoral. Din câte îmi aduc aminte, s-au distribuit peste 1 milion de buletine de vot pentru cele două tururi de scrtuin, deci un efort destul de important. Din analizele noastre, aveam câte 1 milion de romani în Spania şi în Italia, deşi persoanele înregistrate la misiunile diplomatice erau de doar câteva mii.

„Alegeri 2009“ continuă audierile, marţi, fiind invitate pentru a da explicaţii patru persoane. Mai precis, e vorba de sentaorul Robert Cazanciuc, în prezent preşedinte al Comisiei juridice, foştii senatori Cătălin Voicu şi Gigi Neţoiu, precum şi fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu. 


Robert Cazanciuc FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Robert Cazanciuc FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Pentru ziua de miercuri au fost invitaţi fostul prim-ministru Emil Boc şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi. În pofida anunţului făcut de Mihai Fifor, preşedintele comisiei de anchetă, este puţin probabil ca procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, să vină la audierea sa programată pentru miercuri. Laura Codruţa Kövesi, a anunţat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum şi o decizie a Curţii Constituţionale din 1994, conform căreia dispoziţiile din regulementele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituţionale.

Fostul director al SRI George Maior a declarat luni, în cadrul audierii din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că a avut şi are o relaţie de prietenie cu Gabriel Oprea şi Vasile Dîncu, în timp ce relaţia cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, fost procuror general, a fost „strict profesională, desfăşurată în conformitate cu atribuţiile fiecărei instituţii” pe care o reprezentau.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite