Dragnea a votat „pentru“ demiterea ministrului Sănătăţii. „Din greşeală“. Moţiunea simplă „PSD dăunează grav sănătăţii“ a fost respinsă de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Moţiunea simplă intitulată „PSD dăunează grav sănătăţii“, semnată de 102 parlamentari ai PNL, USR şi PMP, a fost respinsă miercuri de deputaţi. La ieşirea din sala de plen, preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a declarat că din greşeală a votat pentru moţiune. Moţiunea a înregistrat 94 de voturi favorabile şi 149 „împotrivă“.

Semnatarii îi cereau premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, fiind invocate criza vaccinurilor, nefinalizarea construcţiei unor spitale sau "farsa salariilor ca afară", şi spun că mandatul lui Bodog a fost caracterizat de ezitări, de amânări şi de o lipsă totală de decizie.

Prezent la dezbaterea moţiunii simple, marţi, în Camera Deputaţilor, ministrul Florian Bodog a susţinut că sistemul de sănătate românesc ar fi fost departe dacă fiecare dintre cei care au deţinut acest portofoliu, indiferent de culoarea politică, ar fi făcut un pas către interesul pacienţilor.

"Nu sunt ministrul perfect şi cred că niciun ministru nu este prefect, pentru că nu există politician perfect. Sunt medic însă şi, de aceea, ştiu care sunt rănile sistemului de sănătate şi care sunt aşteptările bolnavilor şi ale medicilor. Dacă fiecare ministru al Sănătăţii, indiferent de culoarea politică, ar fi făcut un singur pas către interesul pacienţilor, astăzi, am fi fost departe, dar unii s-au mulţumit să-şi măsoare mandatul în like-uri pe Facebook, în timp ce proiecte importante în Sănătate au fost blocate. E uşor să depui moţiune pentru proiectele pe care nu le duci la îndeplinire", a declarat Florian Bodog de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Ministrul Sănătăţii a dat vina pe fostul Guvern tehnocrat, pe care l-a acuzat că a blocat proiecte de o importanţă majoră pentru sănătatea românilor.

Bodog a mai susţinut şi că actualul Guvern urmăreşte "să ţină medicii în ţară sau să-i determine să se întoarcă acasă pe specialiştii care au fost alungaţi de condiţiile proaste de lucru şi de salarizarea necorespunzătoare".

"Salariile din sectorul bugetar vor creşte de la 1 ianuarie 2018, iar de la 1 martie salariile medicilor şi asistenţilor medicali vor avea o nouă mărire substanţială. Pentru ca aceste lucruri să fie posibile Guvernul a prevăzut pentru anul viitor o creştere cu trei miliarde de lei a fondurilor alocate pentru salariile din Sănătate", a susţinut Bodog.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că s-au făcut "paşi importanţi" pentru construcţia spitalelor regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj-Napoca.

"Studiile de fezabilitate vor fi gata în primul trimestru al anului 2018 după care vom putea trece în etapa de construire efectivă", a adăugat el.

Semnatarii moţiunii simple însă, deputaţii PNL, USR şi PMP, i-au cerut din nou demisia ministrului Sănătăţii, inclusiv pe motiv că acesta este acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat.

"PNL vă cere demisia domnule ministru al Sănătăţii şi, în acelaşi timp, vă solicităm expres ca prima dumneavoastră explicaţie de la această tribună să fie referitoare la acuzaţiile de plagiat. Nu puteţi pleca din Parlamentul României până nu explicaţi dacă aţi plagiat sau nu aţi plagiat în lucrarea dumneavoastră de doctorat. Nu mai aveţi niciun fel de autoritate în domeniul pe care îl conduceţi, sunt copii care au murit cu zile în România şi dumneavoastră nu aveţi vocaţia răspunderii. Nimeni nu răspunde pentru fărădelegile din Sănătate şi credem că pe lista de remaniere a premierului Tudose, în cazul în care nu demisionaţi, ar trebui să vă aflaţi domnule ministru al Sănătăţii cu prioritate", a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

“Domnule ministru, recunosc că nu mă bucur că vă întâlnesc astăzi, aici, eu şi alte milioane de români am fi preferat să fiţi la minister, în prima linie, luptând, aşa cum aţi promis, cu problemele sistemului de sănătate, luptând cu epidemia de rujeolă, o situaţie dezastruoasă a spitalelor judeţene, cu lipsa de bani şi de personal, cu Casa de Asigurări care fură de la pacienţi, cu proiectul spitalelor regionale, cu creşterile salariale pe care le-aţi promis. Dumneavoastră aţi fost, în schimb, în prima linie, într-o singură luptă, cea a plagiatului. (...) Cred că este un motiv suficient pentru a demisiona din funcţia de ministru”, a declarat la rândul său deputatul USR Rareş Pop.

“PMP acordă, domnule ministru, cartonaşul roşu pentru activitatea de până acum a Ministerului Sănăţăţii şi va vota această moţiune”, a spus şi deputatul PMP Petru Movilă.

PSD şi UDMR i-au luat însă apărarea ministrului Sănătăţii. ”PSD şi-a asumat în faţa cetăţenilor români o serie de obiective, avem un program de guvernare şi avem de gând să-l îndeplinim, nu abandonăm la jumătatea drumului pentru că ne-ar fi teamă de ce spun sondajele, ci ne asumăm responsabilitatea, cu bune şi cu rele (...) PSD nu dăunează grav sănătăţii, fumatul de obicei dăunează grav sănătăţii, iar la chestiunea cu fumatul alţii sunt specialişti", a declarat deputatul PSD Florin Buicu, preşedintele comisiei de Sănătate din Cameră.

"Stimaţi colegi din Opoziţie, cu tot regretul, nu am găsit conturat în iniţiativa dumneavoastră principiile de bază ale analizei unui program politic imperios necesar într-un astfel de act cu referire la îmbunătăţirea accesibilităţii pacienţilor, la serviciile de sănătate, lamentări asupra scăderii vulnerabilităţii populaţiei cu risc, scăderea plăţii informale, ceea ce ridică grave probleme atât în relaţia medic-medic, cât şi în relaţia medic-pacient (...) Ajung unui prim-ministru sau chiar unui ministru al Sănătăţii nouă luni să-şi realizeze programul? Acestea sunt motivele noastre de a ne abţine şi de a nu susţine moţiunea simplă", a spus, la rândul său, deputatul UDMR Vass Levente.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite