Directorul Agerpres, audiat în Parlament după gafa diplomatică cu broşura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Giboi, directorul Agerpres FOTO Agerpres
Alexandru Giboi, directorul Agerpres FOTO Agerpres

Directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, este audiat de Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, după ce ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a înmânat omologului său german, Frank Waşter Steinmeier, o broşură editată de Agerpress pe a cărei copertă se afla harta Franţei, nu a Germaniei, acoperită însă de negru, roşu şi galben.

Directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, este audiat de Comisia de Cultură a Parlamentului, la solicitarea Comisiei. Până în prezent, cea care a plătit a fost purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Brânduşa Predescu, care a fost eliberată din funcţie. Agerpres a decis sancţionarea specialistului în PR cu 10% din salariu. „Precizăm că sancţiunea disciplinară aplicată doamnei Alexandra Ştefan este printre cele mai mari permise de lege”, arată Agerpres într-un comunicat.

Premierul Victor Ponta i-a spus ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, că cine a greşit în cazul broşurii redactate cu steagul greşit al Germaniei trebuie să plătească. Premierul a adăugat că a observat că astfel de erori apar şi la „case mai mari“, indicând faptul că MAE german l-a prezentat pe Rosen Plevneliev drept preşedinte român.

Domnule ministru Aurescu, degeaba aţi făcut atâtea lucruri bune pentru România în toţi aceşti ani. Înţeleg că aţi greşit o hartă. Eu vreau să vă urez mult succes în continuare şi să faceţi lucruri bune pentru România. Cine a greşit, plăteşte. Înţeleg că se întâmplă şi la case mai mari, am văzut că domnul Plevneliev Rosen este preşedintele României pe pagina oficială a MAE german. Vreau să vă rog să vă vedeţi de treabă în continuare şi, dacă cineva greşeşte, înţeleg că plăteşte", i-a spus Ponta ministrului, citat de Mediafax.

MAE a încurcat Germania cu Franţa

În timpul declaraţiilor comune de presă susţinute luni de Bogdan Aurescu şi Frank-Walter Steinmeier, ministrul român al Externelor i-a înmânat omologului său german, aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, broşura cu harta greşită a Germaniei.

Pliantul conţine doar fotografii şi articole de arhivă realizate de-a lungul timpului de agenţia de ştiri. Responsabilitatea pentru greşeală ar aparţine exclusiv Agerpres, care urmează să facă o corecţie în cel mai scurt timp, a declarat un ofiţer de presă din cadrul MAE pentru „Adevărul”. Important este conţinut broşurii, „extrem de valoros”, a subliniat acesta. 

Reprezentanţii Agerpres susţin însă că broşura a fost realizată în colaborare cu MAE, care a văzut „zilele trecute” o copie a broşurii şi „nimeni nu a avut nimic de obiectat sau de semnalat”. 

„Este o greşeală de tipar. În varianta finală, cea electronică, pe care o lansăm în această seară, bineînţeles că am corectat”, a declarat pentru „Adevărul” Alexandra Ştefan, specialist în PR al Agerpres. Aceasta nu a putut indica momentul în care Agerpres a sesizat „greşeala de tipar”, însă a confirmat că broşura a fost livrată la MAE în această dimineaţă, înainte de întrevederea celor doi miniştri. Broşura a fost tipărită în doar două exemplare, a adăugat aceasta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite