Deputaţii jurişti sfidează CCR: primarii traseişti îşi păstrează mandatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis marţi că primarii şi consilierii(locali şi judeţeni) care au trecut la alte partide profitând de ordonanţa traseismului (55/2014) îşi vor păstra în continuare mandatele, deşi CCR a declarat ordonanţa neconstituţională şi a solicitat Parlamentului să îndrepte efectele juridice ale actului normativ.

Deputaţii jurişti au dezbătut proiectul de respingere a Ordonanţei 55 privind migraţia aleşilor adoptând un amendament al PSD care prevede că "toate efectele juridice, poltice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opţiunii de către primari, consilieri care urmare a Ordonanţei 55 se păstrează în integralitate".

Comisia a respins în schimb toate amendamentele PNL care prevedeau ca aleşii locali care au trecut la alt partid să-şi piardă mandatele, iar sumele privind indemnizaţiile încasate de aceştia să fie recuperate.

Vicepreşedintele Comisiei ,Teodor Nicolescu (PNL) a declarat după şedinţă că PNL va sesiza din nou Curtea Constituţională dacă acest amendament va fi adoptat de plenul Camerei şi al Senatului. "S-a ajuns la concluzia că, chiar dacă efectele sunt neconstituţionale, ele trebuie să-şi producă efectele în ciuda deciziei Curţii Constituţionale şi în ciuda oricăror principii elementare de drept. Eu vă garantez că vom sesiza CCR cu privire la legea de respingere a ordonanţei, când ea va fi adoptată şi de către Senat, dacă nu cumva Senatul nu va ajunge la concluzia că decizia CCR trebuie respectată", a spus Nicolescu.

de partea cealaltă, vicepreşedintele Comisiei, Ciprian Nica (PSD) a găsit un fals argument. "Primarii, consilierii nu-şi pierd mandatele, pentru că nu are rost să creem acum o instabilitate juridică, când vor unii sau când vor alţii", a spus Nica.

Plenul Camerei urmează să se pronunţe asupra raportului Comisiei juridice privind respingerea Ordonanţei 55, care a fost emisă înaintea alegerilor prezidenţiale şi prevedea ca pe o perioadă 45 de zile aleşii locali pot opta să treacă la alt partid fără a-şi pierde mandatul.

Curtea Constituţională a decis, ulterior, că această ordonanţă este neconstituţională şi a solicitat Parlamentului să ia „măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanţei de urgenţă pentru a le pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale“. Asta înseamnă că Parlamentul are trei variante corecte. Prima: adoptă o lege prin care toţi aleşii locali care au profitat de ordonanţa lui Dragnea se pot reîntoarce în partidele din care au plecat, fără să-şi piardă mandatului. A doua: adoptă o lege prin care numai consilierii locali şi judeţeni se pot întoarce în partidul care i-a propulsat, iar primarii pot să rămână în partidele de adopţie, pentru că ei sunt aleşi uninominal. A treia: doar consilierii locali şi judeţeni să-şi piardă mandatele, iar primarii şi şefii de CJ să şi le păstreze, chiar dacă nu se întorc în partidele care i-au susţinut. Deocamdată, Comisia Juridică a ignorat toate cele trei variante şi a inventat-o pe a patra, care ignoră decizia CCR: toţi aleşii locali migratori îşi pot păstra mandatele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite