Deputaţii au respins reexaminarea OUG privind plagiatul. Legea merge la Senat fără amendamentele Comisiei de educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la OUG privind plagiatul, din cauza lipsei numărului suficient de voturi pentru adoptarea unei legi organice, astfel încât proiectul va merge la Senat fără amendamentul prin care cazurile de plagiat sunt verificate în funcţie de legislaţia în vigoare la momentul susţinerii tezei de doctorat.

Aflată la votul deputaţilor, cererea de reexaminare a primit doar 124 de voturi „pentru”, în condiţiile în care ar fi fost nevoie de 178 de voturi pentru a fi aprobată, proiectul fiind unul din categoria legilor organice. Astfel, reexaminarea va merge la Senat, forul decizional, în forma iniţială, fără amendamentele Comisiei de educaţie din Camera Deputaţilor, inclusiv cel privind verificarea cazurilor de plagiat în funcţie de legislaţia în vigoare în momentul susţinerii tezei.

Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a discutat cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea de adoptare a OUG 4/2016 privind plagiatele, introducând un amendament potrivit căruia tezele de doctorat aflate în atenţia CNATDCU să fie analizate în conformitate cu legislaţia în vigoare la data susţinerii lor.

„Pentru tezele de doctorat aflate în analiză la CNATDCU şi tezele de doctorat care au fost susţinute, dar nu au fost validate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, procedura se va finaliza în conformitate cu legislaţia în vigoare la data susţinerii respectivelor teze de doctorat”, se arată în raportul adoptat de Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor.

Comisia susţine că această modificare era necesară pentru ”a reglementa procedura conform căreia se finalizează analiza tezelor de doctorat susţinute deja la intrarea în vigoare a ordonanţei”, preşedintele Iohannis solicitând, în cererea de reexaminare, o clarificare a acestei situaţii.

O altă modificare adoptată de Comisia de învăţământ se referă la faptul că diploma de doctor poate fi eliberată fie de rector, fie de preşedintele Academiei Române.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, la finalul lunii mai, Parlamentului cererea de reexaminare a OUG 4/2016, privind retragerea titlului de doctor în caz de plagiat.

Klaus Iohannis arăta că există un "climat actual de neîncredere" în procesul de analiză a sesizărilor de plagiat, însă această OUG trebuie să „contribuie la realizarea unui sistem educaţional şi de cercetare apt să sancţioneze şi să descurajeze frauda academică", bazat pe proceduri clare şi coerente.

Preşedintele afirma că, în ceea ce priveşte procedura obţinerii titlului de doctor, „aparent” aceasta este simplificată, însă „se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică”.

În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, aşa cum a declarat, la un moment, şi fostul premier Victor Ponta - acuzat de plagiat - că intenţionează să facă, OUG nu „clarifică statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă". "Norma poate afecta activitatea structurilor abilitate să analizeze suspiciunile de plagiat şi poate duce la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlu, structurile care pot dispune sancţiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavând baza legală pentru a acţiona”, spunea preşedintele.

Klaus Iohannis avertiza şi că această OUG nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei, „motiv pentru care considerăm că se impune introducerea unor dispoziţii tranzitorii”.

Şeful statului spunea că OUG prevede şi că rectorul eliberează diploma de doctor în baza hotărârii senatului universitar/Prezidiului Academiei Române de acordare a titlului de doctor, însă această prevedere" este neclară", întrucât în cadrul Academiei Române nu există funcţia de rector, ceea ce ar duce la dificultăţi în cadrul procedurii de eliberare a diplomelor de doctor de către această instituţie.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri