Declarație comună România-Spania-Polonia, în urma formatului trilateral. Aderarea Schengen, pe agendă

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe a participat marți, 23 mai, la reuniunea de lansare a formatului Trilateral România-Spania-Polonia. Cei trei oficiali au semnat o declarație comună în care se cere adoptarea unei decizii pozitive pentru aderarea României la Schengen.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Mediafax
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Mediafax

„În timpul Trilateralei noastre din Valencia, împreună cu partenerii strategici ai României, Spania și Polonia, ne-am angajat resursele pentru sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova, pentru promovarea Strategiei de Reziliere a UE, pentru a face față provocărilor actuale și pentru a face extinderea spațiului Schengen cu România o realitate”, a transmis Bogdan Aurescu într-o postare pe Twitter.

Agenda reuniunii de inaugurare a Trilateralei a inclus și aspecte de actualitate pentru cele trei state de pe agenda UE cum ar fi: prioritățile Președinției spaniole a Consiliului UE, următoarele două Summituri ale Comunității Politice Europene de la Chișinău, reziliența strategică a UE, extinderea UE, problematica migrației, consolidarea spațiului Schengen și cooperarea în materie de securitate energetică. 

De asemenea, reuniunea include și aspecte în planul securității și al cooperării în cadrul NATO. Printre acestea se numără: gestionarea consecințelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul pentru Ucraina și pentru ceilalți parteneri cei mai afectați de conduita Rusiei, în special Republica Moldova, prioritățile Summitului NATO de la Vilnius din acest an, provocările cu care ne confruntăm în Vecinătatea Estică și Sudică, la Marea Neagră, Marea Baltică, respectiv Marea Mediterană.

Declarația comună semnată de Polonia, Spania și România pune accentul pe sprijinul pe care îl pot oferi România și Polonia în contextul preluării, de către Spania, a Președinției Consiliului Uniunii Europene pentru a doua jumătate a acestui an. De asemenea, accentuează și importanța cooperării și a coordonării la nivelul UE, în special pe teme precum continuarea sprijinului pentru Ucraina, obiectivele UE în materie de reziliență strategică, securitate energetică și reducerea dependențelor de actorii ce nu împărtășesc aceleași valori, extinderea UE în Balcanii de Vest și Vecinătatea Estică, contracararea amenințărilor hibride.

Totodată, declarația pune accent pe importanța coordonării în materie de securitate și apărare, cu accent pe rolul NATO în ce privește securitatea și apărarea Europei, întărirea apărării și descurajării pe Flancul Estic al Alianței, de la Marea Baltică la Marea Neagră, abordarea amenințărilor provenite dinspre Flancul Sudic al NATO.

Aderarea la Schengen, inclusă în Declarația Comună

Cele trei țări au convenit în Declarația Comună a Primei Reuniuni Trilaterale dintre miniștrii afacerilor externe ai Republicii Polone, României și Regatului Spaniei să coopereze într-o „manieră activă și solidară pentru a ne asigura că principiile unei Uniuni Europene unite, puternice și reziliente sunt reflectate inclusiv prin adoptarea fără întârziere a unei decizii pozitive privind aderarea României la spațiul Schengen, recunoscând astfel contribuția semnificativă a României la securitatea internă a Uniunii Europene”.

De asemenea, în declarația comună cele trei state și-au arătat „convingerea noastră comună într-un spațiu Schengen puternic, unit și prosper ca zonă de liberă circulație, fără controale la frontierele interne” și au reiterat „susținerea fermă pentru extinderea spațiului Schengen”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite