Declaraţia lui Ponta despre cozile la vot în Diaspora, subiect de băşcălie pentru românii din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen: Vali Ivan
Desen: Vali Ivan

Românii din ţară şi din străinătate au lansat un val de critici şi ironii la adresa fostului premier, după ce aceasta declarat că, la prezidenţialele din 2014, votanţii din diaspora se aşezau de câte două-trei ori la cozile din faţa secţiilor de votare, pentru a crea o aglomeraţie artificială.

Ultima apariţia publică a lui Victor Ponta a stârnit un val de critici şi ironii, după ce fostul premier a făcut mai multe declaraţii controversate. Cea mai discutată este cea referitoare la cozile create în faţa secţiilor de vot din diaspora în timpul prezidenţialelor din noiembrie 2014. „Îmi pare rău pentru acele cozi, pe care însă ulterior am aflat că nu le-am făcut eu, ci cei care se aşezau de două ori, de trei ori, de patru ori la rând ca să fie cozi, să se arate la televizor“, a spus Victor Ponta la România TV.

Ca replică la această afirmaţie, pe reţelele sociale a apărut un val de postări cu mesaje sau meme-uri (colaje de poze pe care se aplică un text) care îl ironizează pe fostul prim-ministru. Într-unul din ele, internauţii au alăturat o poză a lui Ceauşescu cu una înfăţişând celebrele cozi la alimente din perioada comunistă, aplicând următorul mesaj: “Cozile la alimentară erau artificiale. Se aşezau de mai multe ori să se arate la televizor”.

Îmi pare rău pentru acele cozi, pe care însă ulterior am aflat că nu le-am făcut eu, ci cei care se aşezau de două ori, de trei ori, de patru ori la rând ca să fie cozi, să se arate la televizor Victor Ponta, fost premier

Alţi români pur şi simplu au postat mesaje ironice pe paginile lor de Facebook: “Nu m-ar mira să aflu că cei 1.000 de oameni care aşteptau la Permise, atunci când Tăriceanu s-a băgat în faţă, erau de fapt vreo 250 care stăteau de 3-4 ori la coadă”. Sau „azi am stat la coadă la metrou de vreo 3-4 ori, ca să părem mai mulţi la TV, să spună lumea că este îngrămădeală şi să-i înjure românii pe Firea şi Ponta”.

„Peste tot în lume politicienii au un nivel de simpatie foarte redus şi atunci oameni nu-i iartă când fac declaraţii care se pretează la ironii. Românii nu fac excepţie şi dacă au ocazie să ironizeze un politician, atunci îl ironizează”, a comentat, pentru „Adevărul”, sociologul Mircea Kivu.

„Este cea mai mare jignire”

Dacă românii din ţară au preferat mai mult arma ironiei, cei din diaspora s-au arătat indignaţi de declaraţiile lui Victor Ponta şi au reacţionat dur. Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) a emis un comunicat în care se afirmă:  „Este cea mai mare jignire care li se poate aduce românilor din diaspora care în 2014, după ce au parcurs sute de kilometrii, au stat la cozi chiar 8 ore şi unii dintre ei nu au mai apucat să voteze. Este o jignire şi pentru cei care au stat la cozi în ploaie şi s-au îmbolnăvit. Sau pentru cei care după ce au stat 8 ore la coadă, li s-au închis porţile secţiilor de votare în nas”.

Analistul politic Adi Zăbavă crede că aceste abordări controversate ale lui Victor Ponta au la origine fie un calcul politic, fie o frustrare mai veche pe care deputatul PSD nu şi-o poate reprima. „N-am identificat niciun beneficiu pe care Victor Ponta l-ar putea avea după o astfel de declaraţie şi, tocmai de aceea, singurul lucru la care pot să mă gândesc este că face tot ce-i stă în putinţă pentru a fi într-o totală opoziţie cu Liviu Dragnea. Problema aceasta cu cozile din diaspora este şi o frustrare a lui pe care o readuce în discuţie de câte ori se iveşte prilejul. Cred că Victor Ponta a pierdut demult acest tip de public activ care reacţionează foarte repede la astfel de declaraţii. Este un public care îi va fi mereu ostil şi cred că nici Victor Ponta nu este genul de politician care speră să recupereze ceea ce a pierdut deja”,afirmă Zăbavă.

„Nu mai poate spera la o poziţie de frunte”

Afirmaţiile făcute despre cozile din diaspora nu au fost singurele lucruri controversate pe care Ponta le-a spus în emisiunea de la România TV. Fostul premier a mai declarat că în spatele protestelor de stradă care i-au forţat demisia din fruntea Guvernului în noiembrie 2015 au stat nişte jocuri de culise: „Se dorea să se întâmple în România ce s-a întâmplat în Ucraina, aşa, un Maidan”. Ponta a mai afirmat că primise informaţii conform cărora se pregătea incendierea unor sedii de instituţii foarte importante.

„Aceste declaraţii sunt chiar mai grave decât cele referitoare la cozile din diaspora, pentru că sugerează faptul că miile de oameni care au ieşit în stradă nu erau decât nişte mase controlate. Cred că în urma unor astfel de ieşiri Victor Ponta nu mai poate spera la o poziţie de frunte în politica românească. Dacă la noi astfel de declaraţii se mai pot trece cu vederea, mi-e greu să cred că partenerii externi o pot face. Ei primesc rapoarte cu declaraţiile pe care le fac liderii români şi nu cred că Victor Ponta mai poate fi vreodată acceptat în aceste cercuri restrânse”, a comentat analistul politic Adi Zăbavă. 

Ponta îl sabotează pe Dragnea

PSD şi preşedintele Liviu Dragnea încearcă să promoveze, cu doar patru luni până la alegerile parlamentare, un mesaj prin care să asigure cetăţenii din diaspora că nu se vor opune adoptării Ordonanţei de Urgenţă prin care va fi modificată legea votului prin corespondenţă. În contrapartidă, fostul premier Victor Ponta arată, prin declaraţiile sale la adresa cetăţenilor din străinătate că, în, continuare, nu are o părere prea bună despre diaspora şi că nu ţine cont de linia de partid.  

Din primele zile ale lunii august, când social-democraţii şi partenerii din ALDE vânturau ideea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cioloş, PSD şi Dragnea au fost atenţi la mesajele pe care le adresează diasporei. În timp ce adversitatea pentru tehnocraţi era afişată, tonul faţă de cetăţenii din afară era cu mult îndulcit faţă de cel folosit în urmă cu doi ani, la alegerile prezidenţiale.  

„Uşurarea procedurilor pentru votul prin corespondenţă este un obiectiv pentru PSD. Să nu uităm cine a promovat în final legea votului prin corespondenţă: PSD, pentru că PNL fugise de acolo“, declara liderul PSD în studioul Adevărul Live. Aşadar, Dragnea şi oamenii din jurul său pozează în apărătorii cetăţenilor din afara graniţelor. 

La antipozi se află fostul premier al PSD,  Victor Ponta. Acesta, pe lângă atacurile zilnice la adresa tehnocraţilor văzuţi responsabili pentru demisia sa, dă impresia că în continuare poartă o luptă cu acele persoane din diaspora care în 2014 au reuşit să-i mobilizeze şi pe cei din de acasă să iasă la vot pentru a nu ieşi social-democratul preşedinte.

„Măi, mitomanule“

Fostul şef de stat a reacţionat printr-un atac dur la adresa lui Ponta, după declaraţia surprinzătoare a fostului premier. „Numele Ponta este un sinonim pentru mitoman! Rar avem parte să aflăm definiţia mitomanului în politică. Pe mine această afirmaţie mă convinge că acest mitoman, gata să acuze mincinos sute de mii de români de înşelătorie, vrea să îşi construiască un viitor în politică la fel cum şi-a construit şi trecutul, adică, prin minciună", a scris Băsescu pe Facebook.

Liderul PMP a criticat şi afirmaţiile "nonşalante" ale lui Ponta privind destabilizarea României, pe modelul din Ucraina. „Măi mitomanule , România nu a fost nici o clipă în pericol de ukrainizare datorită deciziei tale, a lui Dragnea şi a lui Corlăţean de a-i împiedica pe românii din străinătate să voteze. Şi ţi-o spun eu, care la acea data eram Preşedintele României. Singurul efect a fost acela că tu ai pierdut alegerile în mod penibil“,a susţinut Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite