De ce documente ai nevoie ca să poți vota la alegerile locale și europarlamentare

0
Publicat:

Pe 9 iunie, cetățenii pot să-și aleagă conducătorii administrațiilor locale, dar și membrii Parlamentului European.

Românii din străinătate pot vota la alegerile europarlamentare FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Românii din străinătate pot vota la alegerile europarlamentare FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Cetățenii care vor să-și exercite dreptul la vot pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie au nevoie de un act de identitate valabil.

Pentru alegerile din 9 iunie, cetățenii cu vârste de cel puțin 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, vor putea vota în baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării, precum: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Pentru alegerile europarlamentare în țară, cetățenii români pot vota pe lista permanentă la secția de votare unde sunt arondați conform domiciliului sau reședinței, sau în orice altă secție de votare din afara localității respective, pe listele suplimentare.

De asemenea, cetățenii unui alt stat membru UE pot vota dacă s-au înscris mai întâi pe o listă electorală complementară la primăria localității de domiciliu sau de reședință, pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea sau la o altă secție, dacă biroul electoral de circumscripție confirmă că persoana a fost inclusă pe listele electorale speciale.

Pentru alegerile locale, cetățenii pot vota în localitatea în care își au domiciliul sau reședința, sau dacă locuiesc la altă adresă decât cea din buletin trebuiau să-și facă viză de flotant cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică 10 aprilie. Iar dacă s-au înscris pe liste în Registrul Electoral, cu 45 de zile înainte de alegeri, vor putea vota pe listele permanente, altfel având posibilitatea listelor suplimentare.

Totodată, conform BEC, alegătorii netransportabili, adică aceia care nu se pot deplasa din cauză de boală, invaliditate, internaţi într-o unitate sanitară, într-un cămin pentru persoane vârstnice sau alte aşezăminte sociale, persoanele reţinute, arestate preventiv, în arest la domiciliu sau aflate în închisoare, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, vor putea depune o cerere pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pentru alegerile europarlamentare şi locale.

Cetățenii români care locuiesc sau se vor afla în afara țării, duminică, 9 iunie 2024, vor putea vota pentru alegerile europarlamentare la orice secție organizată de către autoritățile române, în baza unui act de identitate românesc, valabil în acea zi.

Au drept de vot cetățenii români care au vârsta de 18 împliniți până în ziua votului inclusiv. Nu au drept de vot debilii și alienații mintal puși sub interdicție și persoanele care, în ziua votării, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Secțiile de votare din țară și din străinătate vor fi deschise între orele (locală) 7.00 și 22.00.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite