De ce a convocat preşedintele Băsescu şedinţa CSAT. Legea bugetului pe 2014, avizată de Consiliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu, alături de premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu, alături de premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a convocat, pentru astăzi după-amiază, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cu o săptămână înainte ca proiectul de lege a bugetului să fie votat în plenul Parlamentului. Membrii Consiliului au avizat, astăzi, bugetul instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT au figurat, potrivit unui comunicat publicat de Administraţia Prezidenţială, “propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”, respectiv Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul Român de Informaţii Externe, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Externe.

Şedinţa CSAT, începută la ora 15.00, s-a încheiat în mai puţin de un sfert de oră şi s-a încheiat cu avizarea proiectelor de buget ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului Român de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, “avizul a ţinut cont şi de punctele de vedere ale comisiilor parlamentare de specialitate, dar şi de asigurarea şefilor acestor instituţii că îşi vor putea îndeplini misiunea pe baza acestor bugete până la următoarea rectificare bugetară.”

Premierul Victor Ponta nu a participat la şedinţă, întrucât a avut programate, în acelaşi interval de timp, întâlniri în cadrul Forumului Economic România-China.

În schimb, liderul Executivului l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea să îl reprezinte, fără ca acesta să aibă, însă, drept de vot.

Potrivit Articolului 8, Capitolul 3 din Legea privind organizarea şi funcţionarea CSAT, “în situaţia în care un membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nu poate participa la şedinţă, el poate fi reprezentat, fără drept de vot, de înlocuitorul său legal”.

Legea bugetului, pe masa CSAT

Potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, preşedintele Băsescu a convocat şedinţa CSAT astăzi, întrucât bugetele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale trebuie avizate de Consiliu înainte de votul în plen, programat pentru marţi, 3 decembrie.

Dintre instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, la Ministerul Apărării  se prefigurează cea mai mare creştere a fondurilor alocate, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne va fi cel mai puternic afectat de reducerile bugetare.

Potrivit Legii bugetului de stat pe 2014, Ministerul Apărării va primi mai mulţi bani anul viitor, în timp ce bugetele Justiţiei şi Internelor vor fi tăiate.

Astfel, bugetul  Ministerului Apărării va creşte de la 6,2 miliarde lei la 6,8 miliarde de lei, pe când bugetul Ministerului de Externe va scădea de la 700,9 milioane lei la 673 milioane lei.

Reduceri de buget vor fi operate şi la Ministerul Justiţiei (de la 2,6 miliarde lei la 2,5 miliarde), la Ministerul Afacerilor Interne (de la 8,7 miliarde la 8,3 miliarde), dar şi la Serviciul de Informaţii Externe (de la 196,7 milioane lei la 195,6 milioane).

 În schimb, bugetul Serviciului Român de Informaţii va creşte de la 1,101 miliarde lei la 1,106 miliarde.

Ministerul lui Dragnea, cea mai mare creştere

Spre deosebire de modificările minore operate în bugetele celor mai multe instituţii, bugetul Ministerului Dezvoltării va fi crescut cu peste un miliard de lei. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în repetate rânduri, că la Dezvoltare sunt alocaţi prea mulţi bani, în timp ce Guvernul vrea introducerea accizei suplimentare la benzină.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite