Cursă contra cronometru pentru angajările la stat. Ce ministere organizează concursuri la foc automat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guvernul României
FOTO: Guvernul României

Instituţiile centrale au prins viteză în organizarea de concursuri-fulger pentru ocuparea unor funcţii publice, în condiţiile în care de la 1 iulie, cel puţin la nivel declarativ, Guvernul vrea să suspende angajările de bugetari.

În primul rând, săptămâna trecută, Executivul Ciucă a creat cadrul legal prin care să poată fi desfăşurate cu rapiditate concursuri la stat, sub pretextul completării cu personal în toate instituţiile care au de-a face cu implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Prin urmare, OUG pregătită de Ministerul Dezvoltării pentru tot sectorul bugetar a fost adoptată, iar prin aceasta, durata medie a unui concurs pentru ocuparea unei funcţii publice ar urma să scadă de la 51 de zile la 13 zile, după cum arată nota de fundamentare a actului normativ.

De exemplu, la Ministerul Dezvoltării au fost scoase la concurs zilele acestea doar 13 posturi, dintre care două de şef serviciu. Pe de altă parte, la un alt minister, cum este cazul celui al Afacerilor Externe, unde şef e Bogdan Aurescu, au loc concursuri pentru nu mai puţin de 158 de posturi. Cele mai multe, 52 la număr, sunt pentru Corpul diplomatic şi consular al României.

Noi angajări şi la Muncă

Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, organizează concursuri pentru funcţiile vacante de ataşat pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Corpului Ataşaţilor pe Probleme de Muncă şi Sociale. Nu menţionează câte posturi, dar aflăm că e vorba de ţări ca Marea Britanie, Israel, Emiratele Arabe Unite, Austria, Franţa, Italia, Suedia, Germania. Şi aici, în contextul PNRR, numărul de posturi nou create a fost de 59.

De asemenea, la Ministerul Transporturilor a fost lansat apelul pentru 11 funcţionari la Direcţia Generală Programe Europene Transport, tot de zilele acestea. Iar potrivit ultimei note de fundamentare a hotărârii de reorganizare a instituţiei, numărul celor care vin să lucreze pe PNRR ar trebui să fie de 69 de persoane, ceea ce înseamnă că, potrivit aritmeticii, încă peste 50 de persoane ar urma să completeze posturile vacante.

La finalul lunii mai, Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene a reorganizat instituţia pentru a fi mărit numărul posturilor cu 500. Cu toate acestea, la această instituţie încă nu au început concursurile-fulger pentru selecţie, cu toate că ministerul este coordonator al PNRR. 

Trend ascendent în sistemul bugetar

Potrivit statisticilor adunate de Ministerul Finanţelor Publice referitoare la sistemul bugetar, ultimele date, aferente lunii aprilie, arată că dinamica măririi numărului de angajaţi la stat continuă. Faţă de luna precedenteă, numărul de noi angajaţi a crescut cu aproximativ 1.700. De altfel, diferenţele faţă de septembrie 2021, când a început creşterea treptată, sunt de 36.294 mai multe persoane plătite din fonduri publice.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite