Cum vrea Comisia de anchetă a CEC să „rezolve“ problema secretului bancar: „Semnăm acord de confidenţialitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii vor să semneze un acord de confidenţialitate cu CEC Bank FOTO Arhiva Adevărul
Senatorii vor să semneze un acord de confidenţialitate cu CEC Bank FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula, a anunţat marţi, după audierea conducerii CEC, că a solicitat băncii lista tuturor creditelor agricole acordate persoanelor fizice şi juridice, senatorii urmând să semneze un acord de confidenţialitate.

„Le-am solicitat să ne pună la dispoziţie toate creditele pe care le-au dat, pe 2012 şi 2013, pentru terenurile agricole şi cui, persoane fizice şi juridice“, a spus Cosmin Nicula, după audierea conducerii CEC Bank.

Totodată, el a precizat că a fost „rezolvată“ problema secretului bancar invocat de conducerea instituţiei.

„Sunt unii colegi care au certificat ORNISS, iar miercuri, ceilalţi colegi care nu au acest certificat vor semna un certificat de confidenţialitate, astfel încât să avem acces la aceste date“, a precizat Nicula.

El a menţionat că speră ca preşedintele CEC, Radu Gheţea, să pună la dispoziţia comisiei aceste informaţii, altfel miercuri va fi obligat să solicite Biroului Permanent al Senatului prelungirea termenului de depundere a raportului, până când vor fi primite aceste date.

Cosmin Nicula a ţinut să precizeze că, prin semnarea acordurilor de confidenţialitate de către senatorii care nu au ceritificat ORNISS, se rezolvă problema secretului bancar.

„Dacă el a fost invocat pe perioada celor două zile de audieri, şi noi am invocat că avem dreptul, ca şi comisie parlamentară, ca şi Parlament, să avem acces la aceste date“, a spus Nicula.

El a adăugat că interesul membrilor comisiei de anchetă este pentru terenurile agricole, pentru creditele persoanelor fizice şi juridice, pentru că „au fost multe solicitări din partea colegilor cu privire la participarea la creditare a unor autorităţi publice locale de către CEC, care, în opinia acestora, au lăsat multe semne de întrebare“.

Cosmin Nicula a mai arătat că întrebarea la care membrii board-ului CEC nu au putut răspunde a fost cea privitoare la creditele acordate persoanelor juridice.

Preşedintele comisiei de anchetă din cadrul Comisiei de buget-finanţe a mai spus că miercuri este aşteptat la audieri, din nou, preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite