Cum i-a scos Guvernul Tăriceanu de pe listele electorale permanente pe cetăţenii români cu domiciliul în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor fi şterşi de pe listele electorale permanenteFOTO: Mediafax
Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor fi şterşi de pe listele electorale permanenteFOTO: Mediafax

O modificare legislativă făcută în 2008 de Guvernul Tăriceanu în legea electorală îi elimină de pe listele electorale pe cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează la un referendum. Guvernele Boc, Ungureanu şi Ponta ar fi putut să facă ordine în aceste liste electorale permanente, dar nu au făcut-o.

O analiză realizată de HotNews.ro indică cronologia modificărilor legislative care face acum posibilă ştergerea din listele electorale permanente a românilor care au domiciliul în străinătate. Numărul acestora se ridică la aproximativ 490.000, după cum a precizat premierul Victor Ponta. Dacă nu au fost deja excluşi din liste de autorităţile locale, aceştia vor fi excluşi acum, pentru că actuala legislaţie prevede ca ei să voteze doar pe liste electorale suplimentare. 

Asta în condiţiile în care, potrivit legislaţiei în vigoare, validarea referendumului se face dacă prezenţa la vot este de minimum 50% plus unu din lista electorala permanentă. Cu cât numărul de cetăţeni de pe listele electorale permanente este mai mic, cu atât şansele de validare cresc.

În 2008 este votată şi promulgată Legea 35. Legea (Art. 26, alin 1) prevedea că în listele electorale permanente sunt cuprinşi şi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, aceste liste fiind întocmite de Autoritatea Electorală Permanentă.

Tot în 2008, Guvernul Tăriceanu promoveaza o Ordonanţă de Urgenţă, OUG 97, care modifică Legea 35. Una dintre modificări priveste exact Art. 26, alin 1. Ca urmare a modificării, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate sunt scoşi de pe listele electorale permanente şi incluşi în listele electorale suplimentare.

Dupa ce Guvernul Tăriceanu i-a scos pe cetăţenii români cu domiciliul ori reşedinţa în străinătate de pe listele electorale permanente, a venit rândul Guvernului Boc să modifice Legea referendumului astfel încât orice menţiune legată de listele electorale să fie înlocuită cu formula liste electorale permanente. Până la modificarea operată de Guvernul Boc prin OUG 103/2009, prin formula "liste electorale" se înţelegea liste electorale permanente plus liste electorale suplimentare.

Astfel, Articolul 5, alineatul 2 al Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului arăta iniţial aşa: "Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale".

După intrarea în vigoare a OUG dată de Guvernul Boc, Articolul 5, alineatul 2 al Legii nr. 3/2000 arăta aşa:

"Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente."

Potrivit HotNews.ro, Guvernul Boc putea să facă ordine în aceste liste electorale permanente, să repare greşeala Guvernului Tăriceanu care-i eliminase pe cetăţenii români cu domiciliul în străinatate, să-i scoată de pe listele suplimentare şi să-i includă la loc pe listele permanente. N-a făcut-o, la fel cum acest aspect a fost neglijat şi de Guvernul Ungureanu, şi de Guvernul Ponta.

Guvernul Ponta a organizat referendumul de demitere a preşedintelui fără să-i includă pe cetăţenii români cu domiciliul în străinatate pe listele permanente. Nici Parlamentul, autoritatea legiuitoare, nu a simţit nevoia să îndrepte în ultimii patru ani eroarea comisa de Guvernul Tăriceanu, mai arată HotNews.ro.

Astfel, s-a ajuns ca acum demiterea lui Traian Băsescu să depindă de micşorarea numărului de votanţi de pe listele electorale permanente care nu mai pot include şi cetăţenii români cu reşedinta sau domiciliul în străinătate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite