Andrei Ciobanu, specialist în Drept: "judecătoarea Aspazia Cojocaru s-a antepronunţat în cazul referendumului"
0Judecătoarea Aspazia Cojocaru s-a antepronunţat joi, la finalul dezbaterilor Curţii Constituţionale pe tema referendumului din 29 iulie. Aşa au declarat pentru adevarul.ro specialişti în Drept, potrivit cărora magistratul nu avea voie să spună până după verdictul final din 31 august că referendumul trebuie anulat pentru că s-a bazat pe date false.
"Aspazia Cojocaru ar trebui revocată. În mod normal, potrivit Codului de Procedură Civilă art. 27, punctul 7, un judecător trebuie recuzat dacă <<şi-a spus părerea cu privire la pricina ce se judecă>>", susţin sursele citate.
În plus, potrivit legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, la articolul 64 se arată că „judecătorii Curţii sunt obligaţi să păstreze secretul deliberărilor şi al voturilor şi să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţă a Curţii Constituţionale”.
Însă, în timp ce oricare alt magistrat poate fi revocat atunci când încalcă legislaţia, cei de la Curtea Constituţională nu pot fi sancţionaţi atât de simplu. Potrivit articolului 65 din Legea Curţii Constituţionale „stabilirea abaterilor disciplinare ale judecătorilor, a sancţiunilor şi a modului de aplicare a acestora este de competenţa exclusivă a plenului Curţii Constituţionale”.
Cu alte cuvinte, un judecător al Curţii poate fi sancţionat doar de către ceilalţi 8 colegi ai săi, şi doar când aceştia consideră că a greşit. „Din păcate Curtea Constituţională nu este o instanţă jurisdicţională, iar judecătorii de aici au statut privilegiat în privinţa sancţiunilor comparativ cu magistraţii de rând. Prin urmare cine ar putea s-o revoce pe Aspazia Cojocaru? Doar propriii ei colegi pot face asta la sesizarea părţii vătămate, care în acest caz, din punctul meu de vedere este poporul. Mai mult decât PDL sau Traian Băsescu! Prin urmare consider că orice organism nonguvernamental poate să depună o sesizare în cazul Aspaziei Cojocaru pentru a obliga Curtea Constituţională să ia în discuţie această abatere gravă a magistratului care a încălcat articolul 64 din legea Curţii şi s-o sancţioneze aşa cum prevede articolul 65”, a declarat pentru adevarul.ro Andrei Ciobanu, avocat specializat în Drept Constituţional.
Despre acest subiect a vorbit pe blogul personal şi fostul ministru al Justiţiei, europarlamentarul Monica Macovei. Într-o postare de joi seara, Macovei subliniază: „cât timp Curtea Constituţională nu a luat o decizie, declaraţia judecătoarei Aspazia Cojocaru, potrivit căreia referendumul ar fi trebuit să fie anulat, poate fi interpretată ca o antepronunţare”.
Surse din PDL au declarat pentru adevarul.ro că au luat act de declaraţiile judecătoarei Cojocaru, dar pentru a evita un scandal în interiorul Curţii nu vor depune nicio sesizare.
Cine este Aspazia Cojocaru
Judecătoarea Aspazia Cojocaru (66 de ani) a fost numită la Curtea Constituţională la propunerea PSD în anul 2004, mandatul său urmând să expire anul viitor.
Aspazia Cojocaru a avut verdict de colaborare cu Securitatea ca poliţie politică, de la CNSAS. Ulterior, verdictul a fost anulat în instanţă, în urma contestaţiei depuse de aceasta.
În CV-ul judecătoarei este înscris că aceasta a fost şi profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", profesor universitar doctor la Facultatea de drept "Yolanda Eminescu”, Universitatea “Valahia” din Târgovişte, cercetător ştiintific gradul I la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române.
Judecătoarea a intrat în atenţia opiniei publice, la începutul lunii iulie, când a depus o plângere la Parchetul General în care arăta că a primit ameninţări cu moartea chiar înainte de discutarea avizului privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.