Cum afectează episodul Baku coabitarea între Palate. Părerea specialiştilor de politică externă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, la a doua ciocnire pe politică externă FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, la a doua ciocnire pe politică externă FOTO Mediafax

Specialiştii de politică externă arată că un conflict între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, iscat după plecarea celui din urmă la Baku, fără informarea în prealabil a şefului statului, are consecinţe grave asupra imaginii şi credibilităţii externe a României.

După plecarea premierului Victor Ponta la Baku, preşedintele Klaus Iohannis a recunoscut că există un deficit de comunicare cu şeful Guvernului în materie de politică externă. Premierul nu l-a informat pe preşedinte despre participarea premierului la Baku şi nici despre vizita medicală efectuată în Turcia, deşi politica externă este un atribut exlusiv al preşedintelui. „Faptul că prim-ministrul s-a dus la Baku l-am aflat din surse, cum spuneţi dvs. După ce a plecat. Nu am mai vorbit cu el în ultimele zile. Nici Baku, nici la mulţi ani, nici Turcia“, a spus, deranjat Iohannis, înainte de plecarea în Croaţia. Întrebat de reporterii „Adevărul“ cum va mai coabita cu premierul în aceste condiţii, Iohannis a răspuns: „Foarte bună întrebarea. Încă nu am un răspuns“.

„Comportamentul lui Ponta, la viitoarea şedinţă CSAT“

Foşti miniştrii de Externe, dar şi foşti consilieri prezidenţiali, au încercat să găsească o soluţie la criza iscată între Palate, arătând ce repercursiuni poate avea pentru imaginea externă a României o fisură între preşedinte şi premier. Consilierul personal al preşedintelui Klaus Iohannis, fostul ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu, crede că prezenţa lui Ponta, alături de Vladimir Putin, Alexandr  Lukaşenko şi Racep Erdogan, la deschiderea jocurilor europene de la Baku, boicotate de liderii europeni, este atât de gravă încât gestul lui Ponta ar trebui să se regăsească pe masa viitoarei şedinţe a CSAT. „Ceea ce a făcut dumnealui este un plan sistematic de a lovi în preşedintele Klaus Iohannis. Cred că se impune la o viitoare şedinţă CSAT discutat foarte clar acest mod de comportament complet neinstituţional al premierului Ponta, care denotă lipsă de responsabilitate faţă de interesele naţionale ale României. Avem în fruntea României un prim-ministru urmărit penal, care face paşi în a pune sub semnul întrebării relaţiile externe ale României. Îşi caută legitimitatea în afara UE“, a spus, Ungureanu, la Realitatea TV.

Totodată, fostul ministru de Externe consideră că preşedintele ar trebui să estompeze acest precedent creat de Ponta printr-o strategie naţională de politică externă. „Cu atât mai mult se impune, şi sunt convins că preşedintele va face acest lucru, ca în toamnă, pe seama precedentului elaborării şi aprobării unei strategii de apărare să existe şi o strategie de politică externă, chiar dacă nu este obligaţia legală, constituţională, a preşedintelui. Avem un premier care a stabilit un precedent a jocului în afara limitelor interesului naţional românesc în materie de politică externă. Sper să liniştească următorii premieri în a mai face asemenea gesturi de independenţă infantilă“, a mai spus Ungureanu.

„Nu s-au putut lua decizii pentru ţară“

În acest context, Iulian Fota, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al fostului preşedinte Traian Băsescu, a povestit care au fost consecinţele unei breşe între preşedinte şi premier, respectiv între preşedintele CSAT şi vicepreşedintele CSAT. „Am fost în CSAT şase ani de zile, doi ani şi jumătate cu premierul Victor Ponta. Am văzut ce înseamnă confruntarea lipsită de sens între premier şi preşedinte. Decizii mari pentru ţara asta nu s-au putut lua pentru că premierul s-a pus pe picioarele din înapoi şi a refuzat decizii care erau raţionale, necesare. Una dintre ele privea Armata. Decizia de 2% trebuia luată demult, dar premierul nu a vrut să-i dea satisfacţie preşedintelui. Astă-vară era să pierdem comandamentele pe care NATO, într-un final, le-a aprobat în România cu o lună înainte de summit pentru că nu mai circulau informaţiile dinspre Ministerul Apărării, în special, către Preşedinţie. Dacă nu ar fi fost nişte funcţionari mici, care ne-ar fi tras de mânecă, cred că România nu ar fi ieşit cu un rezultat notabil din summit“, a arătat Fota.

„Trebuia să aibă aprobarea preşedintelui“

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, spune că premierul Victor Ponta, nu numai că era obligat să-l informeze pe Iohannis de plecarea în Azerbaidjan, dar trebuia să aibă şi aprobarea acestuia. „Şi constituţional, şi în baza legii de funcţionare a Guvernului şi în baza atribuţiilor constituţionale ale preşedintelui, orice deplasare de la nivelul ministrului în sus este supusă pe baza unui memorandum, nu numai pe baza unei convorbiri telefonice, aprobării preşedintelui. Ministrul, când pleacă, avizează prim-ministrul şi aprobă preşedintele. Prim-ministrul, când pleacă, se face cu informarea şi aprobarea preşedintelui. Nu numai cu participarea efectivă, ci şi în legătură cu ce faci acolo. Adică ţi se aprobă un mandat. Ideea de a pleca de unul singur fără a omologa cu titularul politicii externe, adică preşedintele, este o improvizaţie. Când participă un astfel de demnitar a participat România. Ei nu au obligaţia să cunoască detaliile, ambiţiile, celor de la Bucureşti“, a spus Cristian Diaconescu, fostul şef al Cancelariei Prezidenţiale în Admnistraţia Băsescu.

Iulian Chifu, fostul consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, atrage atenţia că un conflict între preşedinte şi premier poate fi speculat de către adversarii externi ai României. „Orice dezacord este o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale a României. Statura de prim-ministru, de ministru, de preşedinte, exclude posibilitatea de dedublare. Nu mai vorbim de o gafă,  de o întâmplare, ci de o recidivă. Să nu uităm la că Soci, Victor Ponta s-a aflat într-o companie cel puţin la fel de onorantă. Orice cancelarie se uită că prim-ministrul României a fost şi la Soci“, a amintit Chifu.

Precedentul cu Orientul Mijlociu

Episodul Baku nu a fost prima ciocnire între Iohannis şi Ponta pe probleme de politică externă. Klaus Iohannis l-a mustrat public pe premierul Victor Ponta pentru vizita efectuată, pe cont propriu, în ţările arabe, în perioada 29 aprilie - 5 mai. „Nu a discutat cu mine în prealabil despre vizita pe care a făcut-o în statele din Arabia. M-a informat după ce a revenit în ţară, că a fost acolo şi că a avut nişte discuţii senzaţionale, nu ştim exact despre ce, dar se pare că au fost foarte bune. Este o metodă inedită de a face politică externă, fiecare de capul lui. Probabil aşa a înţeles domnul prim-ministru Victor Ponta, că trebuie să se întâmple politica externă“, i-a reproşat Iohannis lui Ponta.

Premierul a promis atunci că la următoarele vizite externe îl va informa personal pe preşedinte. „Îi spun eu direct preşedintelui, nu mai lăsăm pe intermediari data viitoare. Trebuia să pun eu mâna pe telefon. De acum încolo nu e nici o problemă să pun mâna pe telefon şi să comunic direct, nu doar prin partea de echipe“, s-a angajat, public, Ponta.

Citeşte şi:

Iohannis: Premierul Ponta nu m-a sunat nici să-mi spună că pleacă la Baku, nici să-mi spună „La mulţi ani“, nici să-mi spună că se operează

Preşedintele Klaus Iohannis pleacă luni într-o vizită de două zile în Croaţia, acolo unde se va întâlni cu omologul său croat, Kolinda Grabar-Kitarović. Totodată, Iohannnis va fi primit de premierul Croaţiei şi de preşedintele Parlamentului.

Victor Ponta se cere în clubul dictatorilor

Premierul Victor Ponta a participat, vineri, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku. În vreme ce toţi liderii politici din Vestul Europei au boicotat evenimentul, Ponta s-a afişat alături de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, şi Recep Erdogan, preşedintele Turciei, politicieni certaţi cu principiile democraţiei

Victor Ponta, mesaj pentru SUA după întâlnirea cu Putin de la Baku

Premierul Victor Ponta, într-un mesaj în care salută aniversarea a 135 de ani de relaţii diplomatice cu SUA, arată că România are în naţiunea americană "un aliat strategic, un partener de nădejde şi un prieten adevărat". Declaraţia vine la numai două zile după ce Ponta a stat alături de Vladimir Putin la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, o festivitate boicotată de liderii politici din Vestul Europei.

Dan Mihalache: Prezenţa lui Ponta la Baku este o greşeală

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, afirmă că el a decis să nu mai meargă la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku după ce a constatat că toţi liderii din UE sunt reprezentaţi la un nivel foarte redus şi arată că prezenţa premierului Victor Ponta la ceremonie este o greşeală, informează Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite