Cultura, pe cale să fie pusă pe butuci prin reforma bugetară

0
Publicat:

Aplicarea prevederilor din OUG-ul privind reducerea cheltuielilor bugetare ar afecta proiectele din PNRR legate de cultură și ar duce la desființarea a peste jumătate dintre instituțiile publice de cultură, susține ministra Raluca Turcan într-un memoriu trimis ministrului Finanțelor.

Ministra Culturii a atras atenția într-un memoriu adresat ministrului Finanțelor FOTO Inquam Photos
Ministra Culturii a atras atenția într-un memoriu adresat ministrului Finanțelor FOTO Inquam Photos

Reţeaua de infrastructură culturală publică a fost diminuată sistematic din 1990. Numărul bibliotecilor publice a scăzut de la 4.458 în 1990, la 1.962 de biblioteci publice în anul 2021. Similar, numărul aşezămintelor culturale din mediul rural a scăzut de la 7.110 clădiri cu funcţie de cămin cultural în 1990 la 4.984 de clădiri funcţionale în 2020.. Astfel, dintre cele 469 de instituţii publice de cultură cu personalitate juridică care îşi desfăşoară activitatea în prezent, peste 61% vor fi desfiinţate prin aplicarea acestor măsuri”, arată Raluca Turcan, în documentul trimis colegului de Guvern.

Un exemplu dat de ministră e cel al locurilor vacante din bibliotecile din mediul rural, unde dacă poziția de bibliotecar s-ar desființa, atunci s-ar pierde și „singura sursă de informare şi lectură pe care statul român o oferă comunităţii respective”.

Circa 250 de posturi din instituțiile publice subordonate Ministerului Culturii ar urma să fie desființate, în timp ce numeroase entități publice, pentru că nu au 50 de angajați, ar trebui să se comaseze, însă în același timp să reducă personalul cu cel puțin 15%.

Investițiile din PNRR, puse în pericol

Potrivit șefei de la Cultură, adoptarea OUG „ar conduce la destabilizarea activităţii acestor instituţii, a organigramelor instituţionale, creând premisele necesare imposibilității atingerii obiectivelor instituționale pentru care au fost înființate, punând totodată în pericol atingerea jaloanelor din PNRR”. 24 dintre funcțiile vacante de la Ministerul Culturii sunt alocate Compartimentului Programe de Investiţii în Cultură, compartiment care a fost creat cu scopul de a implementa reformele şi investiţiile din PNRR şi pentru elaborarea şi implementarea de scheme de ajutor de stat minimis pentru sectorul cultural în scopul susţinerii beneficiarilor afectaţi de pandemia COVID.

O altă problemă este limitarea la 7,5% din veniturile proprii realizate în exerciţiul bugetar precedent, cheltuielile efectuate de autorităţile publice pentru zona de „Cultură, Recreere, Religie și Sport”. Acest lucru ar duce, potrivit documentului înaintat de șefa de la Cultură, la diminuarea bugetului majorității instituțiilor publice de cultură din provincie cu 50%.

La nivelul Coaliției încă sunt purtate discuții privind forma finală a prevederilor din Ordonanța de Urgență pentru reforma bugetară, fiind așteptată o decizie finală doar după 1 septembrie, susțin surse din PSD și PNL pentru „Adevărul”.

„Asasinat cultural”

O reacție foarte critică a venit din partea fostului vicepremier, Kelemen Hunor.  „Ceea ce intenționează să facă Guvernul este o tentativă de asasinat cultural cu premeditare. Cine atacă cultura este capabil de orice. Cine atacă cultura va ajunge mai devreme sau mai târziu la concluzia că cărțile nu sunt bune tipărite, ci mai degrabă trebuie arse”, a transmis Kelemen Hunor, într-o postare pe Facebook.

Liderul UDMR a precizat că în urmă cu o săptămână i-a cerut premierului Ciolacu să „renunțe la aceste măsuri de austeritate”: „Pur și simplu să le arunce la coșul de gunoi, pentru că acolo le este locul! I-am expus toate argumentele mele. Prim-ministrul mi-a promis că va ține cont de aceste argumente, dar vom vedea ce se va întâmpla”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite