Distracție cu măsură. Coaliția vrea limitarea bugetelor pentru „recreere”, după ce a acceptat o avalanșă de zile de sărbătoare

0
Publicat:

Bugetele pentru evenimentele culturale și de „recreere” vor trebui limitate de autoritățile publice la 7,5% din veniturile proprii, din anul precedent, potrivit schiței de OUG referitoare la măsurile bugetare.

Majoritatea legilor au avut ca for decizional Camera Deputaților FOTO Inquam Photos
Majoritatea legilor au avut ca for decizional Camera Deputaților FOTO Inquam Photos

Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și  aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar 67: Cultură, Recreere, Religie și Sport nu pot depăși 7,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent”, este prevederea din schița de OUG referitoare la măsurile bugetare. Până în prezent nu exista o astfel de limitare. Iar propunerea vine în apropierea anului electoral 2024, când vor fi nu mai puțin de 4 rânduri de alegeri. 

Însă anterior, Coaliția a trecut la foc automat tot felul de zile de sărbătoare, pentru a celebra diferite momente istorice sau activități. Doar anul acesta, Coaliția a adoptat deja șase asemenea prilejuri de distracție și.

Printre noile legi adoptate sunt: Lege privind instituirea zilei de 11 iunie ca „Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti"; declararea zilei de 30 noiembrie ca Ziua naţională a tezaurului uman viu; Lege pentru dedicarea anului 2023 personalităţilor culturale Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu; Lege pentru instituirea zilei de 3 martie ca „Ziua solidarităţii româno-polone” sau declararea anului 2023 „Anul Iuliu Maniu”, precum și declararea anului 2024, „Anul Avram Iancu”. La comisiile de specialitate din Parlamnt mai este proiectul de lege pentru instituirea zilei de 11 Iulie ca „Ziua Prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii".

Încă șase legi pentru celebrarea a diverse zile și evenimente au fost adoptate în 2022. Acestea erau: Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii; Legea pentru declararea zilei de 11 aprilie ca „Ziua naţională a educaţiei financiare”; Legea privind declararea zilei de 24 iunie „Ziua Iei”; Legea privind instituirea Zilei naţionale a sportului cu balonul oval; Legea privind instituirea Zilei Sportului Românesc în prima duminică din luna iunie; Lege pentru instituirea anului 2022 - „Anul Smaranda Brăescu”. 

Alte două proiecte fuseseră adoptate în primele 40 de zile ale Coaliției, din 2021, adică Legea privind institurea zilei de 19 iulie - Ziua naţională a înotului, dar și Legea privind declararea zilei de 15 mai ca „Ziua picturii naţionale".

Cum pot fi cheltuiți banii

De obicei, pentru a celebra asemenea zile, legea prevede că inclusiv autoritățile locale sau centrale pot aloca bani. Luăm exemplul Zilei naționale a sportului cu balonul oval. 

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau punerea la dispoziţie a bazelor sportive aflate în administrare în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile”, este o prevedere din lege.

În cazul legii privind instituirea „Zilei Victoriei Revolutiei de la 1848 si a Democratiei Românesti” si declararea unor municipii ca orase-martir ale Revolutiei de la 1848” „autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile”, potrivit prevederilor legale. Practic, prin aceste legi e creată portița legală pentru a finanța evenimentele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite