Liderul UDMR: I-am cerut premierului să renunțe la măsurile de austeritate. Să le arunce la gunoi

0
Publicat:

Kelemen Hunor susține că proiectul cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare reprezintă „o tentativă de asasinat cultural cu premeditare”. Liderul UDMR i-a cerut premierului să renunțe la „măsurile de austeritate” și să „le arunce la coșul de gunoi”.

Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO: Inquam Photos
Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO: Inquam Photos

„Ceea ce intenționează să facă Guvernul este o tentativă de asasinat cultural cu premeditare. Cine atacă cultura este capabil de orice. Cine atacă cultura va ajunge mai devreme sau mai târziu la concluzia că cărțile nu sunt bune tipărite, ci mai degrabă trebuie arse”, a transmis Kelemen Hunor, într-o postare pe Facebook.

Liderul UDMR a precizat că în urmă cu o săptămână i-a cerut premierului Ciolacu să „renunțe la aceste măsuri de austeritate”: „Pur și simplu să le arunce la coșul de gunoi, pentru că acolo le este locul! I-am expus toate argumentele mele. Prim-ministrul mi-a promis că va ține cont de aceste argumente, dar vom vedea ce se va întâmpla”.

Kelemen Hunor susține că Guvern, prin așa zisul proiect neasumat, a declarat război culturii, propunând ca, în viitor, autorităţile locale să poată cheltui până la 7,5% din veniturile proprii pentru susţinerea activităţilor şi instituţiilor de cultură, religie şi sport.

„În primul rând, cel care a inventat acest lucru probabil că nu a fost niciodată la un concert şi este puţin probabil să fi văzut în viaţa sa un teatru sau un muzeu din interior. În al doilea rând, România se află, în prezent, printre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sprijinul pentru cultură. Acest sprijin pentru cultură nu depăşeşte cu mult jumătate de procent din PIB-ul naţional în ţara lui Brâncuşi şi Enescu. Această sumă mică urmează acum să fie tăiată şi mai mult, prin ordin de la Guvern, contrar intereselor şi nevoilor comunităţilor locale”, a transmis șeful UDMR pe Facebook. 

Ordonanța, discutată la Bruxelles

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, va efectua o vizită de lucru la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene pe tema ordonanţelor de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare şi măsurile fiscale, înainte de aprobarea acestora în Guvern, potrivit unor surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate de Adevărul, ministrul Finanţelor va discuta cu oficialii europeni şi legat de rectificarea bugetară pe care Executivul de la Bucureşti urmează să o aprobe în luna septembrie.

Boloş ar urma să mai prezinte un proiect de act normativ care vizează combaterea evaziunii fiscale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite