Csoma Botond: E nevoie de un armistiţiu politic pe cel puţin şase luni. Cea mai fezabilă, dacă vorbim de o majoritate stabilă, cred că ar fi cu USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Csoma Botond FOTO Facebook
Csoma Botond FOTO Facebook

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat la RFI că desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru a forma un nou Guvern este un lucru curios, fiind vorba despre un premier militar pe timp de pace, însă UDMR poate colabora cu premierul desemnat. Liderul spune însă că cea mai fezabilă soluţie este formarea unei majorităţi cu USR, iar partidul său doreşte investirea unui Guvern cu puteri depline pentru cel puţin 6 luni.

„Noi am spus că în timp de pace totuşi e destul de curios să avem un militar. Nu avem o problemă personală cu domnul Ciucă. Eu nu prea am văzut în ultimii 30-40 de ani, mai ales în UE, ca un fost militar, un militar în rezervă să conducă un Guvern sau să fie şef de stat, dar sigur, având această situaţie mai specială, când trebuie să găsim o soluţie, noi am spus că putem accepta acest lucru. Nu ne bucurăm de faptul că a fost ales chiar un militar în rezervă, dar putem colabora cu domnul Ciucă”, a declarat Csoma Botond la RFI, fiind întrebat dacă UDMR are o problemă cu prezenţa unui militar în Executiv. 

Potrivit parlamentarului, cea mai fezabila solutie pentru formarea unei majorităţi parlamentare în Parlament privind susţinerea Guvernului Ciucă ar fi o majoritate cu USR. „Cea mai fezabilă, dacă vorbim de o majoritate stabilă, care să nu fie numai pe şase luni, să spun aşa, eu cred că fezabil ar fi cu USR-ul să refacem o majoritate parlamentară”.

Întrebat ce îşi doreşte UDMR, parlamentarul a răspuns: „să avem foarte rapid un Guvern cu puteri depline. Asta se poate întâmpla dacă actorii politici vor renunţa puţin la orgoliile personale şi încheiem un armistiţiu politic, să zicem, nu ştiu, pe şase luni şi reuşim să ajungem la un compromis, să se formeze o majoritate parlamentară cât mai repede”.

Parlamentarul a mai explicat că vorbeşte despre un Guvern „pe şase luni” pentru a trece criza politică în care este România. „Să trecem acest hop în faţa căruia se află ţara, cu criza sanitară, criza la preţurile de la energie, multe chestiuni pe care trebuie să le rezolvăm. OK, dacă reuşim să găsim o majoritate parlamentară care poate să funcţioneze pe mai mult timp, bine, nu trebuie după şase luni să doborâm iar Guvernul, dar eu am spus cel puţin, atunci revin şi corectez, cel puţin pe şase luni să avem un armistiţiu şi să lucrăm pentru cetăţeni”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite