Criticii lui Blaga, la judecata conducerii PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PDL se va reuni, luni, pentru a discuta soarta celor care critică deciziile partidului, în vizor fiind Cristian Preda, Teodor Baconschi, Sever Voinescu sau Theodor Paleologu. Aceştia s-ar putea alege cu un avertisment sau ar putea fi excluşi din partid.

Biroul Permanent Naţional al PDL va analiza, luni, situaţia membrilor de partid care au criticat deciziile conducerii.

Subiectul a fost pus pe tapet de vicepreşedintele PDL, Alin Popoviciu, care a anunţat că va propune la Biroul Permanent Naţional din 3 iunie excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu şi Daniel Funeriu. El a susţinut că nu trebuie ţinuţi în partid oameni care atacă în fiecare zi PDL. Ulterior, Funeriu a anunţat că şi-a dat demisia din PDL.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a confirmat că în şedinţa de luni vor fi analizate cazurile celor care au criticat formaţiunea  dar a susţinut că nu există „o listă de excluderi“.

„Observ colegi din partid care, în loc să se lupte cu USL, permanent atacă partidul folosind aceeaşi retorică ca şi USL. Alţi colegi văd rău că PDL îl atacă pe preşedinte, dar noi nu l-am atacat, doar am avut viziuni diferite despre comasarea terenurilor. Nu mă deranjează nimeni care are critici la adresa partidului, dar denigrările ne deranjează. Luni, la BPN, discuţii despre activitatea unor colegi este clar că o să avem, dar nu avem ţintă excluderile, dar nu ştiu cum se vor finaliza discuţiile şi unde se va ajunge, pentru că suntem un partid democratic care trebuie să discutăm în interior. Eu nu doresc să plece nimeni din PDL. Este mult de lucru şi mă aştept ca toată lumea să participe la acest efort“, a spus Blaga.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, i-a împărţit pe cei care critică partidul în două categorii.

Ea a apreciat că ar fi „absurd“ ca Theodor Paleologu să fie exclus din partid, dar, în ceea ce îi priveşte pe Teodor Baconschi şi pe Cristian Preda, ea a spus că aceştia nu critică, ci denigrează partidul, fiind mult mai „fioroşi“ cu PDL decât cu USL.

Adversarii excluderilor

Fostul preşedinte al PDL, Emil Boc le-a recomandat colegilor săi de partid să dea dovadă de prudenţă. „Eu nu am fost un fan al excluderilor din PDL şi am recurs la astfel de măsuri doar în anumite situaţii excepţionale. Excluderea din partid e soluţia extremă, până atunci trebuie să se apeleze la toate modalităţile amiabile necesare pentru păstrarea membrilor în interior“, a argumentat Emil Boc.

La rândul său, europarlamentarul PDL Monica Macovei nu este de accord cu excluderile. „Un partid greşeşte fundamental când îşi sancţionează membrii exclusiv pentru opinii exprimate liber, chiar dacă acestea sunt critice”, a scris Macovei, pe blog.

Liderul PDL Sibiu, Ion Ariton, a criticat şi el intenţia colegilor din conducere. „În locul analizelor şi dezbaterilor interne se doreşte eliminarea «recalcitranţilor»“, a susţinut Ariton.

Ce spun acuzaţii

În replică, europarlamentarul Cristian Preda, a afirmat că nu va „retracta nimic“ şi că nu are nimic de obiectat PDL, fiind solidar cu membrii simpli, dar consideră că „BPN e în afara Statutului“ privind constituirea guvernului alternativ. El ceruse conducerii PDL alcătuirea unui Guvern din umbră, arătându-se revoltat de faptul că liderii partidului nu îmbrăţişează demersul.

La rândul său, Teodor Baconschi a scris pe Facebook că, ales cu 50% din voturi, Vasile Blaga anunţă că îi va elimina pe criticii stării actuale din PDL, fostul ministru de Externe comentând că ciudat este că „această mentalitate cazonă, stalinist-fesenistă, nu a funcţionat nici la MAI pe vremea lui Blaga“.

Scăat de emoţiile excluderii, Theodor Paleologu a preferat regitrul ironic. El a afirmat că, în mod normal, liderii PDL vor respinge, luni, o propunere de excludere a sa formulată de Alin Popoviciu, precizând că, în semn de bunăvoinţă, oferă echipei Blaga 30% discount la cursurile sale de diplomaţie, retorică, bune maniere şi dezvoltare personală.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite