Cristi Dănileţ susţine desfiinţarea Secţiei Speciale: O astfel de structură nu există nicăieri în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Danileţ Foto David Muntean
Cristi Danileţ Foto David Muntean

Judecătorul Cristi Dănileţ, vicepreşedinte al Asociaţiei Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), s-a arătat în favoarea desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), după ce ieri Guvernul a adoptat un Memorandum în acest sens.

Judecătorul Cristi Dănileţ argumentează că înfiinţarea SIIJ nu a fost argumentată legal sau factual şi subliniază că o astfel de structură „nu există nicăieri în lume”.

„Atenţie: Desfiinţarea SIIJ nu înseamnă că magistraţii nu vor răspunde pentru infracţiunile comise, ci doar că urmărirea lor penală se va face de aceleaşi organe ca pentru toţi cetăţenii: procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie comise de magistraţi, procurorii DIICOT pentru infracţiuni de crimă organizată comise de magistraţi, procurorii de la Parchetele Curţii de Apel pentru alte infracţiuni comise de magistraţi. Reamintesc că înfiinţarea SIIJ nu a fost argumentată legal sau factual, că o astfel de structură nu există nicăieri în lume şi că documente internaţionale ale unor organisme la care România este parte prevăd desfiinţarea ei”, subliniază judecătorul pe Facebook.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a expus, în debutul şedintei de Guvern de vineri seara, motivele pentru care Secţia Specială ar trebui desfiinţată. Predoiu a spus că organisme internaţionale s-au opus înfiinţării acestei Secţii care a fost constituită fără o consultare publică şi cu reacţii negative din partea multor magistraţi. „Analizăm propunerea, de principiu mi se pare o propunere corectă şi ea e şi în programul de guvernare”, a spus premierul Ludovic Orban.

„Această Secţie a fost înfiinţată prin legea 207 din 2018 care a modificat Legea 304 din 2004 şi care a creat o structură fără personalitate juridică în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ. Aş vrea să reamintesc contextul în care au fost promovate aceste modificări, unul plin de tensiune, fără consultare publică, cu reacţii foarte virulente din partea multor magistraţi care s-au opus modificărilor. E adevărat că au fost şi alţii care au avut alte opinii, dar cu o critică foarte clară şi severă din partea partenerilor europeni, începând cu  cu Comisia Europeană, GRECO şi Comisia de la Veneţia. Prin modificarea iniţială s-au stabilit modalităţile de numire a conducerii Secţiei şi principiile de funcţionare, o modificare precară, insuficientă pentru a operaţionaliza Secţia, ceea ce a determinat Ministerul Justiţiei, condus la vremea aceea de un alt ministru, şi vechiul Guvern de a promova ulterior o ordonanţă de urgenţă prin care se aduceau clarificări în primul rând modalităţii de numire a conducerii Secţiei, ordonanţă care la rândul ei a stârnit mari nemulţumiri şi critici, atât în ţară, cât şi în străinătate”, şi-a început Predoiu discursul.

Predoiu a expus şi motivele invocate de partenerii europeni care susţin desfiinţarea Secţiei Speciale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite