Crin Antonescu, despre Ponta: Nu eu m-am dus la Barroso să-mi dea listă de comenzi ca la chelneri
0Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit luni despre relaţia cu premierul Victor Ponta, în contextul înfiinţării alianţei USD.
Noi vom merge mai departe. Erau lucruri cunoscute, s-a anunţat că vor merge împreună pe liste şi azi nu s-a făcut decât formalizarea acestei miniconstrucţii. Nu e aşa de mare. Acum ceva vreme, am şi declarat că ar trebui să săvârşim cele necesare, să fim decenţi şi să punem capăt. PC să-şi menţină poziţiile în Guvern, în Parlament.
Încă din cursul anului trecut, PSD a avut un Consiliu Naţional. Oricum, cu mulţi oameni în roşu. Au spus clar că la europarlamentare merg pe listă separată. Sunt familii politice diferite şi putem participa pe liste separate. E adevărat că la finalul anului trecut a început discuţia despre posibilitatea listelor comune, dar nu a fost niciodată o ipoteză oficială.
USL nu e făcut să dureze o veşnicie.
Nu poţi face politică precum Partidul Conservator. PNL este un altfel de partid.
Nu poţi lansa pe ascuns aşa ceva. Dacă vine şi Oprescu, lansezi pe ascuns? Am stabilit ca mâine să facem o discuţie despre o restructurare a formulei guvernamentale. Dacă şi PSD vrea eventuale schimbări, să mergem apoi cu o nouă formulă în Parlament.
Despre relaţia Crin Antonescu - Traian Băsescu
În cazul Roşca Stănescu, el nu a fost exclus din PNL pentru că l-a atacat pe Băsescu. Nu cred că l-am atacat eu mai puţin în decursul ultimilor zece ani decât Roşca Stănescu. A fost exclus pentru că a produs documente care s-au dovedit false. Schimbarea domnului Chiţoiu nu are nicio legătură. A gândi că domnul Chiţoiu a fost schimbat pentru că suntem înţeleşi cu Traian Băsescu e un lucru la care nici nu catadicsesc să răspund. Nimeni nu e în măsură să îmi dea vreun certificat de antibăsism. E Băsescu pe direcţia aia? Nu am avut niciun fel de ezitare ca atunci când deţinea chiar toată puterea, să fiu un adversar de zi cu zi al lui Traian Băsescu.
Reproşurile pe care ni le facem sau nu sunt făcute în spatele cortinei. Cert este că PNL a luat nişte decizii la care are dreptul, pe care nimeni nu are dreptul să le cenzureze. Că sunt bune, că sunt rele judecă cetăţenii, cei care ne-au votat.
Nu văd cine ar putea câştiga Preşedinţia României şi să îl numească pe Traian Băsescu premier. Au făcut USD pentru că nu ne înţelegem. Nu eu m-am dus să închei pact cu Traian Băsescu, nu eu m-am dus la Barroso să-mi dea lista de comenzi ca la chelneri.
Despre propunerea lui Klaus Iohannis la MAI
Suntem un partid la guvernare care avem dreptul să numim miniştri, nu am adus oameni din altă parte, sunt oameni despre a căror competenţă putem discuta, dar nu văd niciun element de joc aici.
Tot ce s-a întâmplat a fost relatat cu mare acurateţe, admirabil de către domnul Iohannis, care este un comunicator foarte bun. Ne-am întâlnit cu prim-ministrul. Suntem în situaţia unei remanieri. Tema întâlnirii de azi a fost remanierea, subiect de discuţie între PNL şi prim-ministru, nu şi PSD. Premierul nu are drept de veto, e o chestiune care nu e reglementată scris, dar e la minimum de civilizaţie politică. Dreptul de a propune oameni aparţine partidelor, premierul poate spune că nu e de acord. Putem avea astfel de discuţii, dar nu am avut.
Ce spunea domnul Ponta, că nu ştiu eu cum funcţionează un Guvern, am spus că nu văd care e problema unui Guvern cu 70% care, dacă vrea să facă modificări, să treacă prin Parlament. Procedura e ca la o învestire.
Dacă acest vot nu e obţinut, rămâne structura vechiului Guvern. Povestea cu instabilitatea e chiar neserioasă. Ce instabilitate avem noi pentru că schimbăm chestiuni în structura Guvernului? După votul acesta, se trimit la Cotroceni miniştrii care sunt noi, iar preşedintele nu mai poate uza de acea prevedere a CCR, pentru că vin din votul Parlamentului.
Am apreciat promptitudinea cu care premierul s-a adresat ANI şi promptitudinea cu care ANI a răspuns. Iohannis a spus limpede că nu e omul care să încalce o lege. Este doar problema dânsului cât nu ridică dubii asupra perfectei legalităţi.
Acest premier, Ponta Victor Viorel, a beneficiat de cea mai favorabilă înţelegere a rolului unui premier într-o coaliţie.Formula pe care prim-ministrul o va dori, o va avea. Noi discutăm ca şi cum l-am fi propus pe Iohannis să înfigem sula în coastele premierului. Suntem într-un Guvern care nu are viaţă uşoară. Nu am obligaţii faţă de PSD, Daniel Constantin, ci faţă de cetăţenii care ne-au dat votul.
Despre candidatura la Preşedinţie
Iau în calcul perspectiva de a fi contracandidatul oricui. Pe mine mă interesează ca Guvernul să fie mai eficient şi ca la europarlamentare PNL să vadă care este în acest moment scorul său real. Nu văd nicio dramă că au făcut unii USD, că s-au aliat conservatorii, ce mă interesează pe mine?
Despre STS
Locul STS mai degrabă este la CSAT. Oricum, sub o formă sau alta, şi la CSAT. Voi dori să ascult şi părerea celui care va fi ministru de Interne - domnul Iohannis, un om înţelept.