Crin Antonescu critică CNA pentru „cenzura” aplicată lui Marius Tucă. „Așa apar extremiștii, așa se rupe societatea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CNA a hotărât miercuri, 26 martie, eliminarea de pe platforma YouTube a unui material video cu un comentariu al jurnalistului Marius Tucă, intitulat „Democrația a fost călcată în picioare”.

Crin Antonescu FOTO: Mediafax
Crin Antonescu FOTO: Mediafax

Candidatul Coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, critică dur decizia CNA, care a hotărât pe 26 martie eliminarea de pe platforma YouTube a unui material video cu un comentariu al jurnalistului Marius Tucă, intitulat „Democrația a fost călcată în picioare”.

”Nu sunt fanul emisiunilor lui Marius Tucă. Nici nu trebuie, el e ziarist, eu sunt politician. Dar sunt liberal. Și asta înseamnă că apăr libertatea de exprimare, chiar și atunci când nu sunt de acord cu ce se spune. CNA a cerut YouTube să scoată o emisiune a lui Tucă din cauza opiniilor invitatei. Nu violență, nu instigare – doar o opinie incomodă. Asta nu e reglementare, e cenzură.

Când instituțiile statului devin bâte cu care ne lovim adversarii, nu ne mai mirăm că oamenii nu mai au încredere în nimeni. Așa apar extremiștii, așa se rupe societatea.

Uniunea Europeană vrea să reglementeze internetul prin DSA. Bun. Dar să fim atenți: între reglementare și cenzură e o graniță fină. Ca președinte, voi ridica acest subiect în dezbaterea publică europeană. Libertatea nu se apără singură”, a scris Crin Antonescu pe pagina sa de Facebook.

APADOR-CH cere demiterea lui Vasile Bănescu 

La rândul său, APADOR-CH a scris comisiilor de cultură din Senat și Camera Deputaților, în urma deciziei de cenzurare a unui material de opinie difuzat online, cerând retragerea din funcția de membru CNA a reprezentantului Guvernului Ciolacu,  Vasile Bănescu, pentru că a demonstrat că nu are cunoștințele necesare exercitării acestei funcții.

”APADOR-CH consideră că această decizie este greșită, întrucât opinia nu poate fi judecată în binomul fals-adevărat, fiind o judecată de valoare, o apreciere subiectivă. În plus aceasta a avut și o bază factuală rezonabilă, întrucât decizia BEC a reprezentat o premieră surprinzătoare, în ultimii 35 de ani, și a fost contestată de o parte relevantă a opiniei publice, inclusiv de juriști. APADOR-CH consideră că un membru CNA care spune că nu intră în atribuțiile unui jurnalist „contrazicerea” instituțiilor statului este incapabil profesional să ocupe o astfel de funcție și de aceea a cerut Parlamentului retragerea imediată a acestuia din funcție. Pentru domnul Bănescu, dar și pentru ceilalți membri CNA care au votat cenzurarea opiniei unui jurnalist, amintim câteva reglementări CEDO,  cuprinse în „Ghidul privind art. 10 din Convenția europeană a drepturilor omului”, în care se spune că critica autorităților/instituțiilor publice și a deciziilor acestora nu este interzisă, ci chiar încurajată, întrucât ține de esența unei societăți democratice. Acest principiu este chiar mai pronunțat, atunci când este vorba de rolul presei, „câinele de pază” al societății democratice”, arată APADOR-CH.

În videoclipul scos de pe Youtube, jurnalistul califică drept „lovitură de stat” decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a nu permite candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai.

CNA a considerat că acest conținut încalcă articolul 3, alineatul (2) din Legea audiovizualului, care prevede că furnizorii de servicii media au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului printr-o prezentare corectă a faptelor și evenimentelor, favorizând libera formare a opiniilor.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite