Crin Antonescu: Când vorbește despre lovituri de stat și destructurarea serviciilor, Traian Băsescu are un comportament delirant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele interimar Crin Antonescu l-a somat pe Traian Băsescu să înceteze acuzele și dezinformările referitoare la încălcarea principiului statului de drept, întrucât declarațiile președintelui suspendat deteriorează imaginea României pe plan internațional.

Am văzut o fațetă de necrezut pentru un om public în general, cu atât mai mult pentru un șef de stat, în ieșirile de ieri ale lui Traian Băsescu încă o dată, într-un mod iresponsabil, despre lovitură de stat, destructurarea serviciilor, despre „trădători" și alte asemenea. Eu nu am auzit astfel de limbaj de la Puciul de la Moscova din 1991, iar în România nici măcar pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

Vorbim despre instalarea unor echipamente neautorizate la sediul de campanie al lui Traian Băsescu. A fost de datoria mea să limpezesc niște lucruri în raport cu lege, pentru că pe mine nu mă interesează câte telefoane are Băsescu, speciale sau nu. Dar în țara asta există oameni care au la rândul lor, prin lege, obligația de a face ca legile să fie respectate. Eu ar trebui să fiu unul dintre acei oameni, la fel cum e și Comisia de apărare a Senatului, care se ocupă de asta. Echipamentele instalate acolo au fost instalate în virtutea unei legi care permite folosirea lor doar președintelui României.

Nu avem noțiunea legalp de președinte suspendat, dar această expresie arată că definește o atribuție întreruptă a cuiva. Aceasta este singura interpretare posibilă. Nu există o alta nici în regulamente.

Această instalare s-a făcut la cererea președintelui încă nesuspendat, iar eu i-am trimis astăzi o scrisoare domnului Marcel Opriș, șeful STS, să întrerupă funcționarea acelor servicii speciale în cadru privat și pentru o persoană privată, care nu prevede niciuna dintre funcțiile prevăzute de lege pentru a beneficia de aceste instrumente.

Legea este lege și ea se aplică nu după cum crede Traian Băsescu, nu după cum dă ordine verbale Băsescu, ci în conformitate cu litera și spiritul legii. Băsescu a folosit acest prilej pentru a extinde plaja de discurs și a delira despre noi lovituri de stat, despre destructurarea serviciilor. Paza de care poate beneficia Traian Băsescu este deja asigurată. Primul lucru de care m-am asigurat a fost ca paza pentru Traian Băsescu să fie asigurată, dar aceasta se face fără telefoane.

Despre aprecierile lui Traian Băsescu, despre aprecierile către Comisia din Senat, despre acest apel, îmi doresc ca oficialii internaționali să îi informeze pe toți de acest delir. Aș vrea ca Gittenstein să comunice la Washington că o Comisie a Senatului României care are dreptul de controla un Serviciu Special este caracterizat ca o „adunătură de politruci".

Am solicitat schimbarea unui șef de serviciu, ceea ce nu înseamnă destructurarea Serviciilor Speciale ale României, iar oamenii din aceste servicii știu că Băsescu minge cu disperare.

Despre lovitura de stat este un lucru penibil petru români, dar face rău României delirul lui Traian Băsescu, iar imaginea României se poate deprecia din nou, fie pentru că unii l-ar putea crede, fie pentru că unii ar putea arăta ce epavă politică e.

Miza acestui referendum este ca întreaga Românie să fie salvată de la a ajunge o epavă. Traian Băsescu ar trebui să înceteze să mă amenințe pe mine sau să mă șantajeze, pentru că eu nu sunt omul. Dacă amenințările cu pușcăria îi pot speria pe alții, pe mine Băsescu nu are cu ce să mă șantajeze. Îi cer public să renunțe la astfel de mijloace de luptă, la un astfel de comportament delirant.

Directorul STS înțelege exact ce trebuie să facă în raport cu legea, pentru că eu nu forțez legea.

Rămâneți pe adevarul.ro pentru a citi declarațiile în timp real ale președintelui interimar

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite